Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Ar-Ge yatırımlarınız boşa gitmesin

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ar-Ge yatırımlarınız boşa gitmesin

 

Türkiye’nin alanında lider firması Destek Patent uyarıyor: “Kazandıran Ar-Ge”niz olsun istiyorsanız doğru strateji ve altyapıya sahip olmalısınız. Ar-Ge çalışmalarınız doğru başlamıyorsa, patent verilerini doğru okuyamıyorsanız ayırdığınız kaynaklar, harcanan emekler boşa gidecektir.”

Avrupa’da her yıl Ar-Ge kaynaklarının yüzde 25’i zaten yapılmış olan buluşlar üzerine boşa harcanmaktadır. Türkiye’de ise bu oran patent verilerinin doğru okunamaması, patent kaynaklarının yeterince değerlendirilememesi ve yanlış kurgulanmış stratejiler nedeniyle çok daha yüksektir. Bu durum Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçe, zaman ve emeğin boşa gitmesine neden olmaktadır. 

Türkiye’de 30 yıldır patent ve marka tescil danışmanlık hizmeti veren Destek Patent, Ar-Ge çalışmalarının kazandıran yatırımlara dönüşmesi için en verimli ve kolay yolun patent dokümanlarının doğru analiz edilip uygun bir strateji ile yürütülmesinden geçtiğini söylüyor.

Ar-Ge çalışmalarının patentle kazanca dönüştürüleceğinin altını çizen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Patent dokümanlarında yer alan bilgilerin yüzde 80’i başka hiçbir yerde bulunmamaktadır. Bu dokümanların incelenip analiz edilmesiyle daha önceden yapılmış araştırmaların tekrarlanmasının önüne geçilebilir. Doğru strateji ve altyapı ile alınmış patentleri yorumladığımız takdirde birçok değerli çözümü ücretsiz olarak elde etmek mümkündür. Bu sayede maliyetleri düşürürken, sektörünüzdeki teknolojik gelişmeleri ve rakiplerinizi izlemek kolaylaşır, yeni geliştirdiğiniz ürünlerde de patent ve teknolojik üstünlük fırsatlarını yakalayabilirsiniz” dedi.

Ar-Ge’de başarının anahtarları

Firmaların Ar-Ge çalışmalarından kazanç sağlayabilmeleri için aşağıdaki unsurları göz ardı etmemeleri gerekiyor:

* Ar-Ge personelinin patenti anlayan ve okuyan kişiler olarak eğitilmesi;

* Sektörün ve rakiplerin patent başvurularının araştırılması, analizi ve raporlanması;

* Ar-Ge faaliyetleri ve yeni projeleri için devlet teşvik fırsatlarının değerlendirilmesi;

* Katma değerli buluşlar için patent uzmanları gözetiminde patent başvuru dosyasının hazırlanması;

* Mevcut patentlerin değerlemesi ve ticarileştirilmesine ilişkin çalışmalar yapılması;

* Patent hukuku ve yaşanan hak ihlalleri ile ilgili aksiyon alınması;

* Çözüm bekleyen teknik problemler için gerektiğinde üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri ile iletişime geçilmesi.

30 yılı aşan Destek Patent birikim ve deneyiminin önemini vurgulayan Kemal Yamankaradeniz, “Konusunda uzman patent vekili ve mühendislerimizle iş ortaklarımıza değer katmayı, Ar-Ge yatırımlarını kazanca dönüştürmelerine yardımcı olmayı sürdüreceğiz” dedi.