Thursday, Sep 19th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Article Haberler “Dönüşüm iyi gelecek hepimize…”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Dönüşüm iyi gelecek hepimize…”

 

ÇEVKO VAKFI’nın geçen yıl Dünya Çevre Gününde “Dönüşüm iyi gelecek… Hepimize” diyerek başlattığı projesine bu yıl müzik dünyasının ünlüleri de dahil oldu.  Projede gönüllü olarak yer alan müzik dünyasından Zara, Burhan Şeşen, Reyhan Karaca, Halil Sezai, Yeşim Salkım, Gripin, Cahit Berkay ve Zeliha Sunal gibi ünlü isimler, ‘Ambalaj Atıkları Çöp Değildir’, ‘Geri Dönüşüm Gelecek İçin Yatırımdır, ‘Geri Dönüşüm Enerji Tasarrufudur’, ‘Geri Dönüşüm Küresel Isınmayı yavaşlatır’, ‘Geri Dönüşüm Hammadde Kaynağıdır’ mesajlarıyla halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulması için faaliyet gösteren ÇEVKO Vakfı, geçen yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında tüketicileri bilinçlendirmek adına TC. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte başlattığı TV ve Radyo kamu spotlarına yenilerini  ekledi. Müzik dünyasının ünlü isimlerinin gönüllü olarak destek verdiği kampanyada Zara, Burhan Şeşen, Reyhan Karaca, Halil Sezai, Yeşim Salkım, Gripin, Cahit Berkay ve Zeliha Sunal yer aldı.

3 milyon ağacın kesimi önlendi     

ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Mete İmer yaptıkları geri dönüşüm çalışmaları sayesinde 2012 yılında 3 milyon yetişkin ağacın kesilmesinin önlendiğini ve bu rakamın 300 dönüm ormanlık alana denk olduğunu belirterek “ Toplamda yaptığımız tasarruf geçen yıl 1 milyar 350  milyon TL oldu” dedi. 

Geri dönüşüme sevk edilen ambalaj atığı miktarlarını da açıklayan Mete İMER, 2012 yılında 180.788  ton kağıt/kartonve kompozit ambalaj, 56.406 ton  cam ambalaj, 128.824   ton plastik ambalaj, 28.857   ton metal ambalaj ve 13 bin 500 ton kompozit ambalajın geri dönüşüm sürecine aktarıldığını belirterek bu miktarların çevresel etkileri konusunda da şöyle dedi: “Geri kazanımı sağlanan 180.788 ton kağıt/karton ve kompozit ambalaj atığı ile, 3 milyon yetişkin ağacın kesilmesi önlenmiştir. 4,8  milyar litre su tasarrufu sağlanmıştır. Bu da İstanbul’un ortalama 2 günlük su ihtiyacına denktir.740  milyon kilowatt saat elektrik tasarrufu sağlanmıştır.

35 bin varil petrol tasarrufu    

Mete İMER, 2012 yılında geri kazanımı sağlanan 56.406 ton cam ambalaj atığı ile 35 bin varil petrol tasarrufu sağlandığını belirterek “ Bu rakam bir aracın 35 milyon kilometre yol gitmesine yetecek miktarda benzine denktir. Yaklaşık 17.8 bin ton karbondioksit emisyonunun açığa çıkması engellenmiştir. Bu da 1 uçağın dünyanın çevresini 888 kez dönmesi sonucu açığa çıkan karbondioksit miktarıdır. Geri kazanımı sağlanan 128.824  bin ton plastik ambalaj atığı ile de 2 milyon varil petrol tasarrufu sağlanmıştır. Bu rakam 7.28  milyon aracın bir depo benzin miktarına denktir. 774 milyon kilowatt saat elektrik tasarrufu sağlanmıştır. Bu da yaklaşık 270 bin ailenin yıllık elektrik tüketim miktarına eş değerdir” açıklamasında bulundu.