Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Krizde kapanan fabrikalar müşterisini Türkiye’ye kaptırıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Krizde kapanan fabrikalar müşterisini Türkiye’ye kaptırıyor

 

Özel etiketli ürünler sektörü sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada hızlı bir büyüme gösteriyor. Dünya genelinde pazar büyüklüğü 250 milyar doları bulan sektörün ülkemizdeki pazar büyüklüğü ise 3 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Türkiye, gıdadan kozmetiğe farklı sektörlerde dünyanın birçok ülkesine özel etiketli ürünler üretiyor. 

Avrupa pazarında, private label sektörünün bir numarası Çin’e karşı kalite ve lojistik avantajını kullanan Türk üreticisi, Avrupa’da devam eden ekonomik krizi de lehine çevirmeyi başardı. İspanya, İtalya, Yunanistan, Polonya gibi ülkelerde krizde kapanan fabrikaların müşterisi rotasını Türkiye’ye çevirdi… 

Türkiye’den 28 Türk firması, Avrupa’daki paylarını artırmak için özel etiketli sektöründe dünyanın en büyük etkinliği kabul edilen PLMA’s World Of Private Label Fuarı’na İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) milli katılım organizasyonuyla katıldı. 

Türk firmaları dünya markaları ile bir araya geldi

Bu yıl temizlik, plastik, ambalaj, gıda, kozmetik, kişisel bakım ve sağlık  ürünleri gibi pek çok sektörden Türk üretici, fuarda kendini tanıtma ve yeni iş bağlantıları kurma şansını yakaladı. PLMA Fuarı, Türk firmalarına dünya markaları ile bir araya gelme fırsatı sunması açısından da önemli.  

En büyük rakip Çin’i geride bıraktık

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, özel etiketli ürünler sektörünün dünyada ve Türkiye’de hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, bu potansiyeli değerlendirmek isteyen Türk firmalarının PLMA Fuarı’na büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Private label pazarının ülkemizdeki durumunu da değerlendiren Murat Akyüz, “Türkiye, üretim kalitesi ve hızı ile bu alandaki en büyük rakibimiz Çin’i geride bıraktı. Çinli üretici istenen nitelik ve kalitede üretim yapamıyor, siparişleri zamanında teslim edemiyor. Durum böyle olunca private label sektöründe talep Türkiye’ye kaydı. Diğer yandan Avrupa’daki ekonomik krizden etkilenerek birer birer kapısına kilit vuran fabrikaların müşterisi de Türkiye’ye yöneldi. Uzun yıllardır Avrupa’ya üretim yapan, Avrupa’nın kalite standartlarını karşılamakta zorluk çekmeyen Türk üreticisinin lehine bir durum oluştu. PLMA Amsterdam, dünyanın bu alandaki en büyük ve önemli etkinliği. 2009 yılından beri bu fuara firmalarımızın milli katılımını organize ediyoruz.  Bu süreçte pazarda da güçlendik, kısacası ektiğimizi biçiyoruz. Türkiye üretim altyapısı olarak çok iyi bir noktaya ulaştı, ülkemizin bu alanda ilerleyen yıllarda dünyanın güçlü oyuncularından biri olacağına inanıyorum” diye konuştu.