Tuesday, Mar 19th

Last updateThu, 14 Mar 2024 8am

You are here: Home Article Moretto - Ekstrüzyon için otomasyon çözümleri

Moretto - Ekstrüzyon için otomasyon çözümleri

Ekstrüzyon teknolojisi, yıldan yıla değişim ve sürekli gelişim sağlayan bir sektördür. Ülkelerin plastik endüstrilerinde işlenen hammadde miktarının %40’ı ekstrüzyon prosesinde tüketilmektedir.

Bu sektörün içerisinde direkt yer alabilmek ve film ekstrüzyon sektörüne adanmış otomasyon çözümleri sunabilmek için, Moretto SpA firması, sektöründe 35 yılı aşan tecrübeye sahip Contrex firmasının ürün gamı ile birleşmeye ve genişlemeye karar vermiştir.

Söz konusu ürün gamı içerisinde yer alan ekipmanlar ve otomasyon çözümleri şu şekildedir:

• Ağırlık ve Metre Kontrolü

• Şişirme Film (Blown Film) Kalınlık Kontrolü

• Otomatik Kalınlık Kontrolü

• Toz ve Granül Hammadde İçin LIW (Loss-in-weight) Dozajlama Üniteleri

• Sekiz (8) Komponente Kadar LIW (Loss-in-weight) Dozajlama Üniteleri 

• Soğutma Halkaları

• Otomatik Soğutma Halkaları

• Kapalı Çevrimde 7 (yedi) Kata Kadar Film İmalatı Kontrolü 

• Kapasitif Kalınlık Kontrolü

• Bükümlü Panellerde Kalınlık Kontrolü 

• Sürücü Take-off

• Ekstrüder Senkronizasyonu (7 hata kadar)

• Dozajlama Üniteleri ve Tekli Ekipmanlar ile Senkronizasyon İmkânı 

Bunların yanısıra:

Discovery 12T

Yüksek performanslı gelişmiş teknoloji ile donatılmış çok kanallı bir soğutma halkasıdır. Otomatik ayarlı ve kesin veriler sağlayan kalınlık ayarı mekanizmasına sahiptir.  Sistem, malzeme akış hızını kontrol altında tutarak, çevresel olarak kalınlık tolerans değerlerini büyük ölçüde azaltır. Termal modülasyon özelliği sayesinde, olası kaçıklıkları kontrol altına alır ve sabit kalınlık değeri sağlayarak %12-14 arasında hammadde tasarrufu elde edilmesine imkân tanır.  Discovery, ısıl faktörü ile kombinasyon halinde, malzemenin uzamasını kontrol etmek için iki soğutma akışı kullanır. Eagle tipi kalınlık sensörü, film göstergesinden düzenli olarak aldığı değerleri işleyerek, çevresel olarak kalınlık değerini %1’den daha düşük bir tolerans içerisinde tutar. Navigator 9000 kontrol paneli ise Discovery Soğutma Halkası’nı, dozajlama ünitesini, Eagle kalınlık sensörünü ve ısıl modülasyonu aynı anda koordine ederek prosesin doğru şekilde işlemesini sağlar. Tüm imalat operasyonu (15”) dokunmatik kontrol ekranına sahip olan Navigator 9000 ile kontrol altında tutulur. Navigator 9000 kontrol sisteminin en önemli özelliği, TOPLU ZAMANLAMA SİSTEMİ olarak adlandırılan özel bir algoritma kullanması ve toplanan verilerin işlenmesi sonucunda 2 (iki) dakika gibi bir sürede imalat başlangıcı sağlamasıdır. Bu bir GUINNESS DÜNYA REKORU’dur. 

Gramixo DBK

Gramixo, balonlu film imalatı proseslerinde kullanılmak üzere geliştirilen, ekstrüder kontrollü gravimetrik dozajlama sistemidir. Double eye lid (göz kapağı) dozajlama mekanizması ve patentli Titreşim Bağışıklık Sistemi (VIS) özellikleri, ayrıca Toplu Zamanlama Sistemi algoritması ile birleştiğinde, yüksek frekanslı bir veri toplama, işleme ve sonucunda proses hassasiyeti ortaya çıkmaktadır; saniyede 4000 veri okuma özelliği!

Titreşim Bağışıklık Sistemi (VIS), serbest tartım istasyonu ve dijital veri aktarımı sayesinde, yüksek titreşimlerde bile mükemmel proses imkânı sağlamaktadır. İki adet tartım haznesi, mikserde azalan malzeme karışımını tartıp, yukarıdan yeni karışım hazırlanması talimatını sağlarken, ekstrüder hızına bağlı olarak doğru akışı temin eder; ayrıca çektirici hızına bağlı olarak en yüksek hassasiyet değerinde ağırlık/lineer metre oranını garanti eder. 

Bu sistemin, dört istasyondan sekiz istasyona kadar direkt dozajlama ünitesine sahip bir tasarımı vardır. Mikroişlemci kontrol mekanizması (10”) dokunmatik renkli bir kontrol paneline sahiptir. Operatör dostu bir kullanım özelliği vardır. İmalat değişimlerinde, mikserin çıkarılabilmesi Gramixo’nun önemli ve eşsiz özelliklerinden bir tanesidir. Ağırlık/lineer metre kontrol özelliği sayesinde proses kalite kontrolü imalat aşamasında temin edilir. Gramixo, supervising yazılım sistemleri ile akuple edilerek, aynı anda birden fazla hat üzerinden veri kontrolü, veri toplama ve veri depolama imkânına sahiptir. 

Graviko DLK

Moretto’nun bu çok komponentli LIW (loss-in-weight) dozajlama sistemi, iki istasyondan sekiz istasyona kadar, otomatik ağırlık/lineer metre kontrol özelliği içeren bir modelidir. Bu tip proseslerde, birden fazla değişken parametreye rağmen sabit bir malzeme karışım akışı oluşturulması ve mükemmel dozajlama hassasiyeti istenir ve bu sistem ile tam regülasyon sağlanır. 

Bu operasyon malzemenin spesifik ağırlık değerinden bağımsız olup, proses kontrolü sabittir. Sistem sürekli ağırlık kaybı prensibi ile çalışır, prosesin istediği şekilde karışım hazırlanmasına imkân verir; böylece yüksek verimlilik ve getiri sağlar. Graviko, film ağırlığını ve kalınlığını kontrol eder, buna göre hat hızını ayarlar. Sistemsel bir arayüz ve dokunmatik kontrol paneli ile bu kontrol mekanizması kolayca yönetilebilir. Yüksek hassas tartım istasyonu ve gelişmiş teknoloji ile donatılmış elektronik yazılım sayesinde bu karışık gibi görünen operasyonlar çok kolay idare edilmektedir. Bakım gerektirmeyen bir sistem yapısı mevcuttur. Üretim başlangıcı 2 (iki) dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Modüler yapısı, gövde özelikleri ve sağlam tasarımı ile otomatik kontrol mekanizması ve tekrarlanabilirlik özellikleri birleştiğinde ortaya mükemmel bir sistem çıkmaktadır. Tartım ve karıştırma mekanizmasının tasarımı sayesinde, karışım içerisindeki malzemelerin katman oluşturmasını engeller, mükemmel bir karışım elde edilmesini temin eder. Graviko, ayrıca MOWIS ile entegre edilebilir.

Moretto Turkey

Tolga Bostancı