Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Teknoloji Burkasan, yeni tesisinde TOMRA’nın ayıklama teknolojisini tercih ediyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Burkasan, yeni tesisinde TOMRA’nın ayıklama teknolojisini tercih ediyor

Burkasan’ın, son teknoloji otomasyon sistemleri ile yatırım yaptığı yeni plastik geri dönüşüm tesisinde başta PET, HDPE ve PP olmak üzere saatte 5 ton atık, plastik hammadde haline getirilerek tekrar kullanım için döngüye ve ekonomiye geri kazandırılıyor.

Burkasan’ın 5.bölge teşviklerinden yararlanarak 50 milyon TL yatırım ile kurduğu yeni plastik geri dönüşüm tesisi, HDPE şişe için kullanılacak hammadde üretiyor. En gelişmiş teknolojiler ile faaliyete başlayan tesiste TOMRA’nın yüksek saflıkta ayıklama sağlayan sensör bazlı makinelerinin katkılarıyla üretilecek geri dönüştürülmüş plastik hammadde, Türkiye’de ilk defa HDPE plastik şişe üretiminde kullanılacak.

Bursa Kestel’de bulunan tesislerinde açıklama yapan Burkasan Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Kılıç, “TOMRA’nın optik ayıklama makinelerini kullanarak atık plastiklerden en iyi hammaddeyi üretmeyi hedefliyoruz. Endüstri 4.0 devrimini yakalamaya çalıştığımız yeni tesisimizde hedeflediğimiz ürün kalitesi ve kapasitesine ulaşmak için teknolojik donanım büyük önem taşıyordu. Biz de bu doğrultuda özellikle yüzde 99’luk saflık oranlarını hedefler ve önemli global şirketlere ürünlerimizi sunarken TOMRA gibi global olarak alanında lider bir çözüm ortağı ile en gelişmiş ayıklama çözümlerini tercih ettik” diye belirtti.

Burkasan Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlık’ın lisanslı geri dönüşüm firması olarak Bursa’nın ilk ve Türkiye’nin de ilkleri arasında yer aldığına dikkat çeken Kılıç; “2005 yılından itibaren Çevre Bakanlığı’nın yayınladığı ambalaj atığı yönetmeliğine kadar hatta belirli ölçüde halen daha sektörümüz, hurda konsepti ile faaliyetlerini sürdürdü. Bu nedenle sektördeki hurdacı kavramını yıkarak, tüm süreçleri yöneten profesyonel bir atık yönetim şirketi olarak Türkiye’de sektörümüzün gelişimine de katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin ilk buzdolabı kırma tesisini kurmamız da bunun güzel bir örneğiydi. Şimdi de plastik geri dönüşüm ile yine bir ilke imza atıyoruz. Tesisimizde ilk defa atık plastikten orijinale eşdeğer plastik şişe üretilecek” dedi.

Türkiye’de geri dönüşüm sektörü gelişiyor ve otomasyon önem kazanıyor

Türkiye’de geri dönüşüm sektörü ile ilgili bilgi veren Vedat Kılıç; “Türkiye’de sanayide yılda ortalama 75-80 milyon ton atık oluşuyor. Evsel atık açısından baktığımızda Türkiye’de kişi başı günlük atık miktarı, 1,1 kg civarında. Bu doğrultuda evsel atık anlamında yıllık 33- 35 milyon ton atık meydana geliyor. Evsel atıkta bu hacimler, toplam ağırlığın yüzde 1 -1,5 oranı HDPE olmak üzere metal, cam, plastik, alüminyum gibi 7-8 milyon ton geri dönüştürülebilir nitelikte atıkları kapsıyor. Ancak maalesef bunların maksimum 1-1,5 milyon tonu toplanıp, dönüştürülüp ekonomiye tekrar kazandırılabiliyor. 6-6,5 milyon ton ise halen daha geri dönüştürülmeden çöplerle karışıyor. Bu durumun ekonomik anlamda TL bazında karşılığı yıllık olarak ortalama 8-10 milyar TL gibi ciddi bir ekonomik değer ve sektörümüz adına büyük bir kayıp. Durum böyleyken ve Türkiye’de geri dönüşüm sektörü gelişirken hammadde olarak atık ithalatı yapıyoruz. Öte yandan hammadde sıkıntısı olmasına rağmen Türkiye’de geri dönüşüm sektörü büyümeye de devam ediyor. Hem gelişimi otomasyon ile sürdürmek hem kısıtlı hammaddeden en ideal geri kazanım oranlarını sağlamak hem de yüksek saflıkta son ürün kalitesini elde etmek için ayıklama teknolojilerini kullanmak önem taşıyor. Bu nedenle hedeflerimize ulaşmak adına TOMRA’nın alanında lider optik ayıklama teknolojileri ile yatırımlarımızı gerçekleştirdik. TOMRA makinelerinin düşük hatalı reddetme avantajı ile daha fazla geri kazanım sayesinde elde ettiğimiz yüksek randıman, karlılığımızı da artıran bir etken oluyor” şeklinde açıkladı. 

Depozito sistemi sonucunda artacak daha fazla giriş malzemesine TOMRA ile hazırız

Son beş yılda atık yönetimi sektörüne 120 milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Burkasan Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Kılıç, 2021 yılında başlayacak zorunlu depozito uygulamasına da dikkat çekti; “Bu uygulama ile ülkemizde atık toplama oranları hızlıca artış göstereceği için toplanacak içecek ambalajlarını yüksek kapasitelerle ayrıştıracak ve geri dönüştürecek tesis yatırımlarına ihtiyaç var. Dolayısıyla yeni tesisimizi, depozito sisteminin gereksinimlerini de düşünerek dizayn ettik. TOMRA makinelerini tercih etmemizin bir nedeni de bu. Son teknoloji yatırımıyla gelecek dönemlere hazır olmayı hedefledik.”

Vedat Kılıç, Burkasan’ın yeni tesis yatırımıyla birlikte aylık olarak 15 bin ton civarında atık yönetimini yürüttüğüne değindi; “Yeni plastik geri dönüşüm tesisimizde, aylık 2.500 ton atık malzemeyi işleyerek minimum 1.500 ton civarında ürün elde etmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflere manuel ayıklama ile ulaşmanız çok güç. Çok sayıda çalışan istihdam etseniz de otomasyondan faydalanmadığınızda bu kapasitede ve yüksek saflıkta ürün kalitesine ulaşmanız insan gücü ile pek mümkün değil. Özellikle pandemi süreci ve sosyal mesafe kuralları da düşünülürse manuel ayıklama, çok zorlu ve maliyetli bir yöntem olurken ürün kalitesini de garantileyemiyor. TOMRA ayıklama makineleri ile tüm bu zorlukları aşıyoruz. Global platformda güçlü müşterilerimize ürün sağlarken, kalite ve kalite kontrolde oldukça hassas davranıyoruz. TOMRA ile yüzde 99 saflık sağlayabiliyoruz” dedi.

TOMRA AUTOSORT®,  Burkasan tesisinde hattın başlangıç tarafında ön-ayıklama işlemlerinden sonra yer alıyor. Balya açma, mıknatıs, eddy akımı ve balistik seperatör gibi makinelerden sonra asıl ayıklama, TOMRA AUTOSORT® makineleri tarafından yapılıyor. Sonrasında kırma-yıkama hattında işlenen malzemelerin son ayıklanması için TOMRA AUTOSORT® FLAKE, kırma-yıkama hattında işlenen karışık plastiklerin son aşamasında kullanılıyor. Çapak ayıklama görevini yerine getirebilmek üzere hattın ilerleyen bölümlerinde konumlandırılıyor. En küçük yabancı madde parçalarını bile ayıklarken renk, metal ve polimer cinsine göre ayıklama sağlıyor. Renk, gelişmiş materyal bilgisi ve metal nesnelerin algılanmasını eş zamanlı olarak başarılı bir şekilde birleştiriyor. Çapak ayıklama uygulamalarını, tane boyutundan bağımsız olarak maksimum çalışma süresiyle optimize ediyor.

TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Türkiye ve Ortadoğu Satış Müdürü Serkan Orhan, konuyla ilgili olarak; “TOMRA AUTOSORT®, kanıtlanmış FLYING BEAM® teknolojisi ile tüm bant boyunca daha iyi algılama ve ayıklama için mükemmel bir homojen ışık dağılımı garantilerken, daha yüksek performans ve operasyonel verimlilik sunuyor. Manuel ayıklamada tespit edilemeyen malzemelerin algılanmasını sağlıyor ve ayıklamanın saflık seviyelerini daha da artırıyor” diye belirtti.

Yüksek kalitede ürün istikrarı ancak ayıklama teknolojileri ile sağlanabilir

Vedat Kılıç, karışık plastik atık şişelerin TOMRA makineleri ile polimer yapılarına göre ayıklandığını açıkladı; “Örneğin konvansiyonel yöntemlerle PET ve HDPE atıklar bir bant üzerinde ilerlerken işçiler tarafından diğer atıklardan ayrıştırılabiliyor ancak bu yöntem ile aynı kapasitede, kalitede ve maliyette son ürün elde edilmesinin kesin istikrarını sağlamak çok mümkün değil. TOMRA sayesinde sistem otomatik olarak önce PET’leri ve HDPE’leri diğer atıklardan ayrıştırıyor, devamında ise renklerine göre tasnif ediyor. Dolayısıyla orijinal ile aynı kalitede elde edilen geri dönüştürülmüş hammaddeler sağlanıyor. Bunu da Türkiye’de ilk defa global markaların HDPE şişeli ürünleri için kullanacağız. Bu, markaların çevreye ve kaynak kullanımına verdikleri önemi gösteren bir adım.”

TOMRA makinelerinin kullanımı da kolay

AUTOSORT®’un yakın kızılötesi teknolojisi esaslı, kullanımı kolay dokunmatik ekranı (ACT) tesis operatörlerinin, operasyon gereksinimlerine uygun çeşitli ayıklama programları arasından kolayca seçim yapabilmesini sağlıyor. AUTOSORT®’un kesintisiz kalibrasyon özelliği sayesinde atık ayıklama tesisleri, operasyonlarının performansını gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor ve optimize edebiliyor. Böylece sürekli yüksek kaliteli verim elde ederken, sistemde daha az aksama yaşanması sağlanabiliyor. Serkan Orhan açıklamasında; “Makinelerimiz ile atık tesislerinde kârlılığın arttırılmasını sağlarken düşük işletim ve servis maliyetleri ile de müşterilerimize fayda sunuyoruz” diyor.

PET’i de granül olarak üretmeyi hedefliyoruz

Son olarak hedefleri ile ilgili bilgi veren Vedat Kılıç,: ”Başlangıçta granül olarak yüksek yoğunluklu polietilen ve flake olarak PET çıktısı elde edeceğiz ancak hedefimiz, yeni ek bir yatırımla PET’i de granül olarak elde etmek. Orta vadede ise “şişeden şişeye” geri kazanımı gerçekleştirmeyi istiyoruz. Türk Gıda Kodeksi’nin onaylaması halinde de içecek sektöründe değerlendirilebilecek PET şişe imalatına hammadde üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

TOMRA