Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Röportaj ELM Kimya, 40’tan fazla ülkeye hammadde ihracatı gerçekleştiriyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

ELM Kimya, 40’tan fazla ülkeye hammadde ihracatı gerçekleştiriyor

ELM Kimya A.Ş. Firma Ortağı Abdullah Emir YıldızhanPolimerler, petrol ürünleri ve diğer emtiaların dağıtımı ve ticaretini yapan uluslararası bir şirket olma vizyonuyla 2018 yılında kurulan ELM Kimya, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve sirküler ekonomi çerçevesinde Türkiye ve doğaya daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyor. Şirket, kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte petrokimya endüstrisinin ileri gelen hammadde üreticileri ile kurduğu iş birlikleri çerçevesinde kaliteli ve geniş ürün yelpazesini, rekabetçi fiyat performansı ile müşterilerine sunuyor.

ELM Kimya A.Ş. Firma Ortağı Abdullah Emir Yıldızhan, Yazı İşleri Müdürümüz Berivan Kaya’nın sorularını yanıtladı.

Plastik & Ambalaj Teknolojisi dergisi olarak sizinle gerçekleştirdiğimiz ilk röportajımız. Okurlarımız için ELM Kimya’nın kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

ELM Kimya olarak polimerler, petrol ürünleri ve diğer emtiaların dağıtımını ve ticaretini yapmaktayız. 2018 yılından beri 40’tan fazla ülkeye hammadde ihracatı gerçekleştirmekteyiz.

Firmanızın ürün yelpazesi ve plastik sektörüne yönelik çözümleri nelerdir?

Firmamız plastik hammadde, polimer ve petrol ürünlerinin tedariği ve dağıtımını gerçekleştirmektedir. Plastik sektöründe özellikle sürdürülebilir hedefler doğrultusunda geri dönüşüm plastik hammadde çözümlerine ağırlık vermekteyiz. Gerek ambalaj, gerek inşaat sektörlerinde Türkiye ve Avrupa’da birçok firmanın plastik hammadde ihtiyacını karşılamaktayız.

Plastik hammadde tedarik alanında iş birliği içerisinde olduğunuz markalar ve ürünlerin öne çıkan özellikleri hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz? 

Etik değerler odaklı bir aile şirketi olarak, tedarik zincirimizde topluma ve çevreye karşı kurumsal sorumluluğunun bilincinde olan firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Bu bağlamda başta ülkemiz olmak üzere Avrupa, Asya, Amerika ve Ortadoğu pazarlarında birçok firma ile işbirliği içerisindeyiz.

Plastik hammadde tedariki dışında firmanızın geri dönüşüm üretim hizmetleri de bulunuyor? Üretim ürün yelpazeniz ve uygulama alanları ile ilgili neler söylersiniz? Üretimleriniz en çok hangi sektörlere katkı sağlıyor?

Geri dönüşümde özellikle ambalaj ve inşaat malzemeleri üretiminde kullanılabilecek alçak yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu polietilen hammadde üretimi gerçekleştirmekteyiz. Bunun yanı sıra otomotiv ve tekstil sektörlerinde kullanılabilecek termoplastik işleme proseslerine uygun polipropilen hammaddelerin de geri dönüşümünü gerçekleştirmekteyiz.

Ar-Ge çalışmalarınız ve üretimlerinizin teknolojik altyapısından söz eder misiniz? 

Ar-Ge çalışmalarımızda üretim tesisimizde yer alan laboratuvarlarımızın yanı sıra yurtdışında üye olduğumuz plastik inovasyon örgütlerinin workshop’larına katılarak teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. En son Kasım 2022 ayında İsviçre Plastik Örgütü ve Fribourg Mühendislik ve Mimarlık Üniversitesi’nden gelen mühendislerle fabrikamızda geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik üzerine görüşmeler yapmış olup, sektörün geleceği ile ilgili detaylı bilgi alışverişinde bulunduk.

Üretim tesisiniz, istihdam profiliniz, yıllık satış-üretim kapasiteniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Plastik hammaddelere ilişkin üretimimiz Bursa Kestel, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde bulunan tesislerimizde yürüttüğümüz ortaklık faaliyetleri çerçevesinde yıllık 30.000 metrik ton kapasiteye kadar ulaşmaktadır. Firmamız başlıca İSO Kalite Yönetim belgesi olmak üzere plastik hammadde ve geri dönüşüm ile alakalı özellikle Avrupa pazarında ihracata yönelik gerekli kalite belgelerine sahiptir. Bunun yanı sıra İngiltere, Belçika ve Hollanda ülkelerinde çevre düzenleme kuruluşlarından plastik hammadde tedariğine ilişkin yetki belgelerine sahibiz.

İhracat yaptığınız ülkeler ve pazar payınızı artırma adına yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir? Ağırlıklı olarak hangi bölge ve sektörlere satış gerçekleştiriyorsunuz? Müşteri portföyünüzde sektör olarak nasıl bir dağılım var?

Özellikle Avrupa ve Afrika pazarları olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Plastik hammaddenin yanı sıra, akaryakıt ve diğer petrol ürünlerinin de ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Plastik ürünlerimiz için en büyük pazarlardan bir tanesi ambalaj sektörü bunun yanı sıra tarım ve otomotiv sektörlerinde de önemli bir pazar payı elde etmekteyiz. İhracatta pazar payımızı daha da arttırmak için yerli ve yabancı plastik hammadde ve sektörel fuarlara katılmaya önem gösteriyoruz.

Firmanızın 2023’ten beklentileri ve hedefleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ürün, hizmet ve diğer faaliyet konularınızda yatırım ve yenilikler olacak mı?

Firmamız 2022 yılında 1.7 milyar lira ciroya ulaşmış olup, 2023 yılında ekibimize yeni katılan azimli ve kalifiye çalışanlarımızla bunun daha da yukarısına çıkmayı hedeflemekteyiz. Özellikle bölgede yaşanan enerji krizi ve jeopolitik problemleri dikkate alarak, sürdürülebilir enerji ve hammadde tedariği alanında yatırımlar gerçekleştirmekteyiz. 

Avrupa ve yakın coğrafyalar ile karşılaştırdığınızda Türkiye’deki geri dönüşüm sektörü için değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? 

Ülkemizde son yıllarda süründürülebilir gelişim konusunda önemli çalışmalar yapılmakta olup, “Sıfır Atık Projesi” gibi çevre bilincine yönelik sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda ülkemizde geri dönüşüm konusunda geleceğe yönelik pozitif beklentilerimiz artmaktadır. Bütün ülkelerin dünya ekosisteminin bir parçası olduğunu düşünürsek sürdürülebilirlik konusunda özellikle uluslararası işbirliğinin çok önemli olduğunu ve bu konuda Türkiye’nin yakın coğrafyamızdaki Avrupa, Asya ve Afrika ile ortak çalışma yürüterek sürdürülebilir gelişim konusunda işbirliği içerisinde olmasını olumlu karşılamaktayız.