Ürün özellikleri ve işleme şartlarına göre optimum vida dizaynının belirlenmesi
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Krauss Maffei Plastik Enjeksiyon Makineleri, vida teknolojileri alanında sahip olduğu geniş ürün yelpazesiyle plastik endüstrisinin farklı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik avantajlar sunmaktadır. Mühendislik olarak optimize edilmiş makinelerde bile aşınma, plastikleştirme ünitesi bileşenlerinde geometrisel değişikliklere sebep olur ve bu verimliliği azaltır. Krauss Maffei, bu bileşenlerin servis ömrünü uzatmak için doğru vidanın tespitine büyük önem vermektedir.
Standart, genel amaçlı vidalar termoplastiklerin büyük çoğunluğu için uygundur. Buna rağmen çıktı oranının yüksek olduğu durumlarda genel amaçlı bu vidalar gerekli eritme kalitesine ulaşamazlar. Diğer bir deyişle, standart geometriye sahip vidalar çıktı limitlerine ulaşamazlar ve ancak proses mühendisliği ile ufak geliştirmeler uygulanabilir. Sonuçta geri basınç ve kovan sıcaklıklarında bozulma gerçekleşir.
İşleme Geri Basıncın Etkisi
• Yüksek geri basınç karışım kalitesini arttırırken plastikleşme oranını düşürür.
• Yüksek geri basınç ergiyiğin sıcaklığını yükseltir. (En kötü senaryoda soğutma süresi artar.)
• Yüksek basınç sadece vida önü bölgesine etki etmez, hatta bütün vida kanalı boyunca basıncın artmasına sebep olur.
Bu durum vidadaki ve kovandaki aşınmayı arttırır ve servis süresini kısaltır.
Grafik 1 – Geri basınç, vida devri ve plastikleştirme oranının karışım kalitesine etkisi
Proses ile Kovan Sıcaklığının İlişkisi
• Ergiyikteki sıcaklık değişimleri, sıcaklığı vida boyunca küçük adımlar şeklinde arttırarak giderilebilir.
• Yüksek ergiyik, yüksek çıktı oranları ve yüksek çevrim hızlarında çalışırken seçilmiş olan sıcaklık profili malzeme haznesinden kovan boyunca çok ufak sıcaklık adımlarına sahip olmalıdır.
• Fakat besleme yolu sıcaklığı, besleme performansı ve iletim kararlılığı için sabit olmalıdır. Bunun anlamı bu bölgedeki sıcaklık, çalışma şartlarına ve malzemenin sürtünme özelliklerine uygun olmalıdır. (Sürtünme özellikleri malzemeye özgüdür.)
Eğer bu ayarlar başarısız olursa tek çare farklı geometriye sahip vida kullanımıdır. (Grafik 2)
Ürüne Uygun Vida Seçimi
Genel Kullanım Amaçlı Vida: Üniversal , Geniş kullanım alanı
HPS UN Vida: Genellikle yüksek homojenizasyon performansı, çok yüksek ergiyik oranlarında bile yüksek ergiyik kalitesi istendiğinde
HPS AT Vida: Genellikle otomotiv sektöründe, özellikle polymer türlerinin prosesinde, ergiyik üzerindeki gerilimi minimize etmede tercih edilir.PS Bariyerli Vida: Genellikle büyük makinalarda yüksek çıktı ağırlıklarında, çok yüksek çıktı oranları ve iyi homojenizasyon istendiğinde.
Tepro