Teknolojinin otomasyondaki önemi
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Endüstriyel Yapay Görme konusunda uzmanlaşmış Kibele-PİMS, gelişmiş atölye ve laboratuarlarında yaptığı AR-GE çalışmaları ve Machine Vision konusunda tecrübeli kadrosuyla müşterilerine en iyi hizmeti sunmaktadır.
Kibele-PİMS, endüstrinin önde gelen görüntü sensörleri ve kameraları, görüntü işlemcileri, yazılımları ile dünyadaki en yeni Machine Vision teknolojisini kullanarak müşterilerine teknolojik çözümler üretmektedir.
Bu yazıda sizlere görüntü işlemenin gücü ve ayrıca Danimarkalı Universal Robot’un geliştirdiği, programlanması çok kolay olan, esnek ve hafif robot kolu hakkında bilgiler verilecektir.
Son yıllarda hızla gelişen teknoloji her alanda olduğu gibi otomasyon alanında da önemli bir yere sahip olmaktadır. Üretimdeki artışlar, kalite kontrolünün insanlar tarafından yapılmasını giderek zorlaştırmaktadır. İnsan gözü ile yapılan kontrollerde hata ihtimali oldukça yüksektir ve bu kontroller sistemin üretim hızını düşürmektedir. Kaliteli ve hızlı üretim yapma isteği görüntü işleme ile otomasyonun önemini arttırmaktadır. Görüntü işleme otomasyonundaki beklenti gerçek zamanlı kalite kontrol sisteminin gerçekleşmesidir.
Görüntü işleme ileri teknoloji ürünü kameralar aracılığıyla alınan görüntünün yazılım ile işlenmesiyle gerçekleşir. Bu prosedür için öncelikle kamera görüntüsü elde edilir. Görüntü üzerinde çeşitli ön işlemler yapılarak görüntü gürültüden arındırılır. Bu işlemlerden sonra görüntü işleme yazılımı, parçaları boyutlar, ölçer, sayar ya da tanımlar. Eğer bir parçada hata varsa, yazılım sisteme veya gerekli makinelere sinyal göndererek, parçayı hatalı olarak tanımlar.
Yüksek hızda online olarak parça kusurları, etiket hataları, eksik parçalar, paketleme içeriği, çeşitli ölçü ve ölçümlendirme, okuma, boyut ve markalama doğrulama gibi denetimler otomatik olarak yapılabilir. Tüm parçaların ölçüm ve denetiminin yapılması kaliteyi arttırarak, yüksek hızda otomatik parça ayırma ve çıkarma yapılır. Ayrıca sistem, üretim hattını 7 gün 24 saat gözler.
Diğer teknolojik yaklaşım Danimarkalı robot üreticisi Universal Robot’un geliştirdiği yüksek esneklikte 6 dönen eksene (her bir eksen +/-360 derece dönebilir) sahip robot koludur. Robot 85 cm yarıçapında alanda çalışmaktadır. Robotun ağırlığı 18 kg’ın altında olduğundan üretim hattında kolayca taşınabilir. Robot çoğu endüstriyel sensör ve PLC ile uyumlu elektriksel ara yüze sahiptir.
Robotun en büyük özelliği öğretme modunda, eksenlerin frenlerini serbest bırakarak her bir eksenin konumunu el ile değiştirebilme imkânı sunmasıdır. Robotu elle istediğiniz yere götürüp bıraktıktan sonra robot öğrendiği hareketleri tekrar eder. Bu özellik robot programlama deneyimi olmayanların bile çabucak ve kolayca program yapabilmesine olanak sağlar. Robot, 12 inç dokunmatik ekranla kullanıcı dostu grafik ara yüzene sahiptir.
Universal Robot’un bir diğer önemli özelliği güvenlik kalkanı olmadan, insanların yanı başında çalışabilecek sertifakaya sahip tek robot olmasıdır. Ayrıca Universal Robot emsallerine göre oldukça düşük bir maliyete sahiptir.
İşte bu iki teknolojik ürünü kullanarak yani kamerayı göz olarak tanımlayıp robotu da kol olarak kombine ederek, çok hassas ve çok esnek bir yapı ile sistemlere yeni çözümler üretmekteyiz.
Olcay DUMAN
Elektrik-Elektronik Müh.
KİBELE-PİMS