LİNEPLAS’tan “Yeni nesil geri dönüşüm”
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Günümüz dünyasında artan rekabet koşulları ile imalat yapmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Pazarda söz sahibi olmak isteyen sanayiciler maliyet kalemlerini çok detaylı bir şekilde kontrol altına almalıdır.
Plastik üretiminde aynı rekabet koşulları fazlasıyla mevcuttur. Avantajlı maliyet elde etmek için üretim firelerinin çok iyi kontrol edilip değerlendirilmesi gerekir. Plastik üretim fireleri farklı metotlarla geri kazanım yapılıp kullanılabilir.
LİNEPLAS’ın Türkiye'de bir ilk olarak imalatına başladığı Yeni Nesil Geri Dönüşüm makinelerinde %80 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Vida-Kovan olmadan, herhangi bir rezistans ile ısı verilmeden geri dönüşüm yapılabiliyor.
Makine çalışma sistemi kısaca şöyle;
• Plastik fireler soğuk kırma sisteminden kırılır. 46mm elekten basılır. Üst silonun alt kısmında özel tasarım sıkıştırma sistemi ile plastik sıkışır ve 60-80 °C arasına kendiliğinden çıkar. Daha sonra delikli kalıptan dışarı doğru basınç ile çıkar dairesel bıçakla kesim yapılır. Hava ile taşınarak dolum bölümüne geçer.
• Kırma ve Agromel gibi sistemlerden yapılan geri dönüşümleri ''Hammadde'' olarak değerlendiremeyiz. ''Hammadde'' dememiz için bu malzemelerin ekstruder hatlarında tek başına çalışması gerekir, ya da gravimetrik dozajlama ünitelerinde çalışması gerekir. Yeni nesil geri dönüşümde bu mümkündür.
• Plastik üretimindeki fireler üreticiler tarafından orijnal hammadde gibi kullanılmaktadır.
• Plastik malzemeler her erime derecesine ulaştığında yapılarında bozulma meydana gelir. Yani her vida-kovan sisteminden geçince, renginde sararma, mukavemetinde azalma olur. Bu durum üretici için dezavantaj meydana getirir. Yeni sistemde plastik hammaddeler aynı ilk kullanım gibi renk ve mukavemete sahiptir.
LİNEPLAS