Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Lifler ve Filamentler Boyut Küçültme ve Aglomerasyon

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Lifler ve Filamentler Boyut Küçültme ve Aglomerasyon

Resim 1: Üretim firesi PET-filamentlerProblem: 

Liflerin/monofilamentlerin işlenmesi veya daha sonra gö-receği işlemler ile ilgili problemleriniz mi var?

Hedef, üretimde daima sıfır hurdaya sahip olmak şeklinde olup, bu pratikte mümkün olmamaktadır. Üretim atıklarının sürdürülebilir şekilde geri dönüşümü, kaynakların korun-ması anlamında gerekli olduğu kadar rekabetçi olması için de gereklidir. Aynı zamanda, sektördeki kalite gereksinim-leri çok yüksektir ve bu da daha fazla zorluk demektir. Bu nedenle, üretilen aglomerlerin üretim sürecini kesinlikle olumsuz yönde etkilememesi gerekmektedir.

Yukarıdaki resim, çoğunlukla işlem zinciri boyunca üretim-den kaynaklanan atık olarak sonuçlanan yüksek miktarda filamentleri göstermektedir. Üretimde bu malzemeyi tekrar kullanmak kolay değildir. En büyük problemler; 

  • Malzemenin uzunluğu çoğunlukla sonsuz uzunluktadır, bu nedenle boyut küçültme gereklidir.
  • Boyut küçültme de kolay değildir, çünkü malzemenin rotor şaftı etrafına sarılması riski vardır.
  • Malzemenin ebadı küçültüldükten sonra, üretimde daha fazla kullanım için hala yüksek hacimsel yoğunluk, dü-şük kütlesel yoğunluk sorunu vardır.

Resim 2 – Aglomerasyon sonrası PET lifleriÇözüm:

HB serisi Herbold kırıcı ve Herbold HV Plast-kompaktörü ile kütle yoğunluğunu arttırarak mükemmel akış özelliklerine sahip boyut küçültme elde edilebilmektedir.

Herbold HB kırıcının tasarımı, bir besleme hunisi ve bir hidrolik ayak ile bir kırıcının kombinasyonudur. Öğütme haznesinin özel tasarımı ve yüksek kesme frekansı saye-sinde balyaları, lifleri/filamentleri, kayışları, kesilmiş açık film rulolarını, vb. tek bir adımda küçük granül boyutlarında çapaklara dönüştürmek mümkündür.

Bu geliştirilen tasarımın en büyük avantajı yerden tasarruf sağlamasıdır, çünkü yalnızca tek adımda boyut küçültme aşaması mümkündür. Çift çapraz kesme işlemine sahip özel giyotin rotor modeline ek olarak, lif demetleri ve diğer filamentler gibi malzemelerin aşırı sürtünmeye bağlı stan-dart bir rotorda oluşturacağı blokaj riski yoktur.

Liflerin boyut küçültmesinden sonra, Herbold HV serisi Plast-kompaktörü ile malzemenin kütle yoğunluğu ve akış karakteristikleri takip eden adımda geliştirilmektedir.

Kütlesel yoğunluk, aglomerasyon sonucu 8 kata kadar artar. Aynı zamanda, aglomerasyon sırasında malzeme homojenizasyonu gerçekleşir. Aglomerler, istendiği takdir-de ekstrüzyon tesislerinde yeni malzemeye dönüştürülmek üzere işlenebilir. Plast-kompaktör kullanılarak gerçekleştiri-len bu çevrim içi çözüm sayesinde, ekstrüderin verimi, kapasite artışı yanı sıra enerji dengesinde de artış görülür.

Müşteri avantajları:

  • Bütün balyaları veya lif demetlerini beslemek için büyük besleme haznesi mevcuttur
  • İstenilen son boyuta tek adımda boyut küçültme ile erişim mümkündür
  • Aglomerasyon için ideal bitmiş ürün eldesi mümkündür
  • Aglomerlerdeki geliştirilmiş akış özellikleri, köprü oluşumu riskini azaltır ve böylece kullanılabilirliği arttırır 
  • Aglomerasyon ile ekstrüzyon için spesifik enerji talebi daha düşüktür ve ekstruderin kapasitesi maksimize edilebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbold Meckesheim

Türkiye Temsilcisi: DTR Turkey Makina