Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Tüm dünyada 2021’e kadar 126 bin adet robot kurulacak

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Tüm dünyada 2021’e kadar 126 bin adet robot kurulacak

Robotik teknolojilere olan ilgi tüm dünyada hızla artıyor. Uzakdoğu, Almanya ve ABD’nin başı çektiği robot teknolojisi kullanımı, Türkiye’de de yükselişini sürdürüyor. Robotik teknoloji alanında faaliyetlerini sürdüren Universal Robots’un Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, Türkiye’de robot satışlarının yıllar bazında yüzde 15 ila 35 oranında artmaya devam ettiğini belirtiyor 

İnsanla iş birliğine dayalı kolaboratif robotları (cobot) ile 50’den fazla ülkede yüzde 58’lik pazar payıyla liderliğini sürdüren Universal Robots’un Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, dünyada ve Türkiye’de robot teknolojisi kullanımına dair değerlendirmeler yaparken, yeni giriş yaptığı Türkiye pazarıyla ilgili istatistiki izlenimlerini paylaşıyor.  

“Türkiye’de otomotiv sektöründe 10 bin işçiye 154 robot düşüyor”

Tüm endüstri kollarındaki üretim sürecindeki geleceğin kolaboratif robotta olduğunu ifade eden Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, “Kolaboratif robotların uygulama alanı birbirinden farklı sektörlerde olacak. Örneğin, servis robotları hayatımıza daha sık girecek. İnsanla iş birliğine dayalı cobot’larımızla ürün ya da sektörden bağımsız olarak değişimlere hızlı bir şekilde cevap verebiliyoruz. Uluslararası Robot Federasyonu’ndan (IFR) aldığımız bilgilere göre; Türkiye’deki robot kullanım yoğunluğuna baktığımızda; imalat sektöründe 10 bin işçiye 23 robot, otomotiv sektöründe 10 bin işçiye 154 robot, diğer sektörlerde ise 10 bin işçiye 15 robot düşüyor. Bu oranların daha da artacağını öngörüyoruz” dedi. 

“Türkiye’deki cobot kullanımı üretimde verimi artıracak”

Konvansiyonel robotlarla cobot’lar arasındaki farka dikkat çeken Gök, “Geleneksel diye tabir ettiğimiz konvansiyonel robotlar tek bir amaç için tasarlanıyor, planlanıyor, kuruluyor ve başlatılıyor. Çok yönlülüğü sayesinde düşük maliyete sahip cobot’lar ise hafiftir, az yer kaplar ve yerleşim düzeninde değişiklik yapmadan uygulamalar arasında hızlı ve kolay şekilde yer değiştirebiliyor. Farklı görevler için uygun programlama kullanılarak, üretim tesisi için tek bir cobot ile birden fazla manuel görevi otomasyona geçirme esnekliği sağlıyor. Özellikle üretim sürecinin esnek bir yapıda olduğu, gün geçtikçe büyüyen bir pazara sahip, insan emeğine dayalı üretimin fazla olduğu, çok sayıda KOBİ’nin yer aldığı Türkiye’de, cobot kullanımı daha da verimli hale geliyor” diye ifade etti.

“Cobot satışları 2025’e kadar 12 milyar dolara ulaşacak”

Universal Robots olarak metal, makine, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektöre cobot’larla inovatif çözümler sağlandığını belirten Gök, 2008 yılından bugüne kadar 24 bini aşkın cobot satışı yaptıklarını belirtti. Gök, ‘‘Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin izlenimlerine göre tüm sektörde 2021 itibariyle 126 bin adet robot kurulacağı, 2025’e kadar da cobot satışlarının toplamda 12 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor’’ dedi.