Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Haberler Sıradaki mega proje: Petrokimya yatırımları

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Sıradaki mega proje: Petrokimya yatırımları

Yerlileştirmenin sıradaki hedefinde kimya sektörünün odakta olması gerekliliğine dikkat çeken Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür, “Yeni petrokimya yatırımının kamunun öncülüğünde hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) dönem başkanlığını yürüttüğü ve 36 kuruluştan temsilcilerin yer aldığı Kimya Sektör Platformu’nun (KSP) öncülüğünde gerçekleştirilen 9. Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası, 14-15 Şubat 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik’in açılışını yaptığı programa Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım da iştirak etti.

Türkiye’de yeni petrokimya yatırımlarının değerlendirilmesi başlığı ile bir araya gelinen Şura’da PAGDER Başkanı Reha Gür; sanayinin ithalat bağımlılığını azaltacak, rekabet gücünü artıracak projelerin başında yeni petrokimya yatırımları yer alıyor dedi.

Ortak Akıl: “Hemen, Şimdi Petrokimya Yatırımı”

Akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve kamu kurumu temsilcilerinin iştirak ettiği Şura’da vakit kaybetmeden bir petrokimya tesisi yatırımının devreye alınması gerektiği vurgulandı. Kimya sektörünün yarattığı katma değerde sıçrama yapacak hamlenin petrokimya yatırımı olduğu ifade edilen Şura’da; ithalata bağımlığı azaltmak için, yüksek katma değerli ürünler için ve yüksek ölçekli istihdam için “hemen, şimdi petrokimya yatırımı” denildi.

Gür: “Avrupa kimya devlerinin bahçesinde zeytin ağaçları var”

Kimya yatırımlarının en çevreci yatırımlardan biri olduğunu ifade eden Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür, “Günümüz teknolojisi ile kimya yatırımlarının sürdürülebilirliğe en fazla katkı sağlayan yatırımlar olduğunu görüyoruz. Şuramızın da katılımcısı olan Avrupalı kimya devlerinin bahçesinde zeytin ağaçları olduğunu öğrendik. Dolayısıyla kurallara uygun yapılan üretim, çevreyi kirletmez. Hala eski teknoloji algısıyla kimya yatırımları değerlendirilemez. Kimya yatırımları ile dost olmayan sanayi gelişmez.”

40’tan fazla sektör yeni yatırımdan etkilenecek

Şura’da tek yatırımla 40’tan fazla sektörün olumlu etkilenmesinin sağlanabileceği ifade edildi. Yeni yatırımlar neticesinde mineral yağlar ve yakıtlar, plastik, kauçuk, kompozit mamuller, boya, kozmetik, ilaç ve eczacılık ürünleri, medikal ürünler, tekstil, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, inşaat, telekomünikasyon gibi birçok sektörün girdisi yerli olarak tedarik edilecek.

9. Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası’nda Dikkat Çeken Sonuçlar:

1. Yatırımın yeri konusu bir an önce çözülmeli. Alternatifler arası fizibilite çalışmalarının nihayete kavuşturulması çok önemli.

2. Altyapı yatırımı devlet tarafından yapılmalıdır.

3. Uluslararası bir limana sahip endüstri kompleksi meydana getirmeliyiz. Özel yönetime sahip olacak şekilde landlord modelini uygulayabiliriz.

4. Finansman için mevcut teşvik sistemi uygun değil. Petrokimya yatırımı milli bir proje ve milli projelerin finansman modeli de özel olmalı.

5. Finansman için Türkiye Varlık Fonu, halka arz, kalkınma bankası ortaklığı, yerli ortaklı yabancı yatırımcı gibi kaynaklar devreye alınabilir.

6. Yatırımcıyı çekecek sihir, mükemmel altyapıya sahip olunmasıdır. Petrokimya yatırımlarında belirleyici olan fiziki, hukuki, vergisel ve sosyal altyapının mükemmelliğidir. Yoksa hammaddeye sahip olmak değil.

7. Yatırımı engelleyen ÖTV’de düzenleme yapılmalıdır.

8. Türkiye’nin petrokimya yatırımının farkı lojistik erişimi olmalıdır.

9. Petrokimya yatırımı projesinde kümelenme modeli esas alınmalıdır. Ara girdi kimyasalları da üretebilmelidir.