Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Haberler Gıda perakendecilerinden ambalaj ve soğuk reyon itirazı!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Gıda perakendecilerinden ambalaj ve soğuk reyon itirazı!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, meyve sebzede 20 milyar lirayı bulan fire oranını azaltmak için yaptığı düzenlemeye, gıda perakendecileri ve marketlerden itiraz geldi. Bakanlıktan randevu isteyen sektör temsilcileri, marketlerde soğuk reyon yatırımlarının fiyatlara yüzde 5 artış olarak yansıyacağını dile getirdiler.

Sebze ve meyvelerin ambalajlanması, taşınması, depolanması ve perakende satışa sunulmasında soğuk zincirin korunması ve ürünlerin ambalajlı olarak soğuk reyonlarda satılmasını içeren düzenleme, yol açacağı maliyet artışı nedeniyle perakende sektörünü tedirgin etti.

“Soğuk reyon, alan ve maliyet olarak zor”

Düzenlemenin üretici, aracı, hal ve marketlere ciddi bir maliyet yükü getireceğini bildiren Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Mustafa Songör, “300 metrekare bir markette meyve sebze reyonunu 10-12 metre kabul edersek, metre başına 1000 avrodan 15 bin avro maliyet oluşacaktır” dedi. Maliyetin bununla da sınırlı kalmayacağını dile getiren Songör, bakım ve enerji maliyetlerinin de kurulum maliyetlerinin üzerine ekleneceğini kaydetti.

“Markette ambalaj olmasın”

Türkiye genelindeki yerel marketleri çatısı altında toplayan Türkiye Perakendeciler  Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek de, düzenlemeye ilişkin olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini söyledi.

Marketlerde her ürün için soğuk reyon kurmanın zorluğuna dikkat çeken Altunbilek, tüketicilerin ürünü seçerek almak istediklerini, meyve ve sebzenin marketlerde soğuk reyonda ambalaj içinde satılmasına gerek olmadığını kaydetti. Bazı ürünlerin ambalajda satılmaya uygun olmadığını da vurgulayan Mustafa Altunbilek, “Ambalaja girmeyecek ürünler var. Yeşillik gibi ürünler ve bazı sebzeler hızlı bozuluyor. Bu ürünler havasız kaldığında çabuk bozulur. Soğan, patates ve meyve ambalaja girer, ancak bazı ürünler buna uygun değil” diye konuştu.

TPF Başkanı Altunbilek, marketlerde soğuk reyon için yapılacak dolap yatırımları ile enerji giderlerinden kaynaklanan maliyetin ortalama 500 milyon lirayı bulabileceğini, bunun da ürün fiyatına yüzde 5 civarında yansıyacağını kaydetti.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er de, soğuk zincir ve ambalaj uygulamasının kilo başına 10-20 kuruş maliyet yaratacağını, bunun da fiyatlara yansıyacağını dile getirdi.

2019’a kadar süre tanınacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından tebliğe ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise sebze meyvedeki zorunlu standartlar için 2019 yılı başına kadar geçiş süresi öngörüldüğüne dikkat çekildi. Bakanlık açıklamasında, “Sebze ve meyvelerin depolanacağı depolama alanları için zorunlu standartlar belirlenmiştir. Ayrıca perakende satış noktalarında da sebze ve meyvelerin soğutuculu reyonlarda satışa sunulması zorunlu kılınmıştır. Maliyetlerin minimize edilmesi ve geçiş sürecinin hızlandırılmasını teminen standartlara uyumu kolaylaştırıcı teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Tebliğe göre, meyve sebze için tekrar kullanılabilir ambalajlar modüler ve katlanabilir şekilde olacak, her kullanımda gıda güvenilirliğine uygun olarak dezenfekte edilecek.

Dolu ambalajlar en çok 30 kilo, patates, kuru soğan ve tatlı patateslere yönelik ambalajlar file, jüt çuval, torba, kasa veya kutu şeklinde ve en çok 50 kilo olacak. Birbirlerine zarar verebilecek mallar aynı araçta taşınmayacak.

Malların üretim yerindeki toptancı hallerinden veya tasnifleme ve ambalajlama tesisinden tüketim yerlerine taşınmasında soğuk zincirin korunması esas olacak.

Mallar, soğuk hava depolarında, malların bozulmasına veya kalite kaybına sebep olmayacak uygun ısı ve nem ortamlarına sahip alanlarda depolanacak.