Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Haberler PAGEV geleceğin araçlarını şekillendirecek plastikleri gündemine aldı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

PAGEV geleceğin araçlarını şekillendirecek plastikleri gündemine aldı

Günümüzde üretilen araç tasarımlarına yüksek performans, rekabetçi fiyat, tasarım ve güvenliğin yanı sıra dayanıklılık, yakıt verimliliği ve karbon salınımı en aza indirgenmiş çevreci özellikler de ekleniyor. Ağırlığın azaltılmasıyla yüksek performans ve yakıt tasarrufuna karşılık düşük karbon salınımı sağlayan tek malzeme ise plastik… 

Geleceğin araçlarını şekillendirecek akıllı plastikler PAGEV’in düzenlediği 11. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nde konunun uzmanları ve sektör temsilcileri ile ele alındı. Plastik parçalar sayesinde araçlar yüzde 50 hafifliyor. Bu sayede yakıt tüketimi yüzde 25 ile 35 arasında azalıyor. Araçlardan eksilen her kilogram kullanım ömrü boyunca 20 kilogram daha az karbondioksit salınımı anlamına geliyor. Tüm çalışmalarında “Sorunsuz çevre” misyonu ile hareket eden PAGEV ayrıca kongrede Plastik Sanayi Birliği ve Amerikan Kimya Konseyi ortaklığıyla uygulanan “İyi Süpürme Operasyonu (Operation Clean Sweep (OCS)” protokolünü de imzaladı.

Bugün artık bir otomobilin yüzde 20’si plastiklerden oluşuyor. Karayolu ulaşımında kullanılan araçlar yanında havayolu şirketlerinin gündeminde de plastikler daha fazla yer tutuyor. Ulaşım araçlarında plastiklerin üstlendiği rolden yola çıkan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 11. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nde sektördeki son gelişmeleri mercek altına aldı.

Türkiye’de araçların üretiminde toplam ağırlığın ortalama yüzde 12’si plastikten üretiliyor. Bu miktar ortalama olarak otomobilde 90, otobüste 15, midibüs ve minibüste 10, kamyonda 91, kamyonette ise 40 kilograma denk geliyor. Plastik parçalar diğer parçalara göre yüzde 50 daha hafif olduğundan yakıt tüketiminde yüzde 25 ila 35 civarında tasarruf sağlıyor. Araçlar hafifledikçe doğaya verdikleri yük de azalıyor çünkü 1 kilogram hafiflik 20 kilogram daha az karbon salınımı anlamına geliyor. 

Ülkemizde 2015 yılındaki toplam plastik üretiminin yüzde 5’ini otomotiv plastikleri oluşturdu. Geçtiğimiz yıl üretilen her otomobildeki ortalama plastik oranı yüzde 11,8’e yükseldi. Türkiye’deki taşıt araçları üretimi ve yenileme talebinde 2015’te son 5 yıla kıyasla toplam malzeme ağırlığı içinde kullanılan plastik miktarı yüzde 52 artarak 418 bin tona yükseldi. Plastik ürünlerin ağırlıklı kullanıldığı alanlarda en yüksek payı yüzde 19 ile iç giydirme, yüzde 12 ile koltuklar üstlenirken; bunları tampon, kaput altı, döşeme, ön konsol, aydınlatma ve yakıt sistemleri izledi.

Yalnızca karayolu ulaşımında kullanılan araçlarda değil uçak ve trenlerde de plastik kullanımı artıyor. Günümüzde küçük özel uçaklar ve yeni nesil yolcu uçaklarının gövdeleri, fiberglasa benzeyen fiber takviyeli plastik kompozitlerden üretiliyor. Bu malzemelerin metal parçalara göre daha hafif ve dayanıklı olmaları yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor. Bir diğer avantaj ise yolcu kabininde ses seviyesinin minimuma düşmesi ve klasik uçaklara oranla sesin yüzde 80 azalması sayesinde yolculuğun konforundaki artışta yaşanıyor. Böylece plastikler; daha az yakıt tüketimi, daha az bakım ve operasyon maliyeti, daha çevreci, daha sessiz, non-stop daha uzun mesafe uçuş ve daha ucuz yolcu biletlerine ulaşmayı mümkün kılıyor. Tüm bu tasarım ve verimlilik özellikleri sayesinde uçak sanayinde plastik kullanım oranı 1970’lerde yüzde 4 iken günümüzde yüzde 30’a çıkmış durumda. Kısa bir zaman diliminde yüzde 50 seviyesine yükseleceği öngörülüyor.

Ulaşım sanayinin her geçen gün gelişen ve artan yeni taleplerine en etkili çözümün plastik uygulamaları ile sağlanacağına dikkat çekmeyi amaçlayan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından 11.’si düzenlenen ‘Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’ bu yıl “Ulaşım Araçlarının Geleceği; Plastikler” temasını ele aldı. Hilton İstanbul Bomonti Otel’de gerçekleştirilen kongre kapsamında ulaşım araçlarında kullanılan plastiğin sağladığı avantajlar ve sektördeki teknolojik gelişmeler tüm boyutları ile tartışıldı.

Türkiye ve yurtdışından uzmanların, sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin bir araya geldiği kongrede; Türkiye’deki havacılık sektörü, otomotivin geleceği ve inovasyon, hafif kompozitler için teknoloji çözümleri, araçlarda ağırlık hafifletme ve karbon fiber takviyeli kompozitlerin geleceği gibi konular konunun uzmanları tarafından detaylı olarak masaya yatırıldı. Kongreye; THY, BPlas, ENGEL Türkiye, BASF, KrausMaffei, Kordsa Global, 3M ve A.T. Kearney gibi firmaların uzmanları konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca Bloomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay da “300 Yıl Önce 30 Yıl Sonra” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nde ayrıca “Otomotivde Araç Hafifletme Stratejileri” özelinde bir de panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Farplas CEO’su Ömer Burhanoğlu üstlenirken; Mercedes Hesaplama ve Simülasyon Mühendisi Okan Otuz, Tofaş İç Tasarım Müdürü Murat Ayhaner, Martur Otomotiv Ar-Ge Direktörü Recep Kurt ve Ford Otosan Yönetici-Gövde Teknik Uzmanı Oğuz Özgen konuşmacı olarak katıldı.

“Küçük şey yoktur” diyen PAGEV’den deniz atıkları için yeni bir proje 

Çevre konusundaki çalışmalarıyla sektöre öncülük eden PAGEV yine bir ilke imza attı. Plastik Sanayi Birliği (SPI) ve Amerikan Kimya Konseyi (ACC) ortaklığıyla uygulanan Operation Clean Sweep (OCS) veya Türkçe adıyla “İyi Süpürme Operasyonu” protokolünü imzaladı. Ana sloganı “Küçük şey yoktur” olan Operation Clean Sweep hareketi, plastik malzemeler kullanan tesisler için gönüllülük esasına dayalı bir yönetim programı. 

Plastik ürünler pirinç tanesi şeklindeki plastik hammaddelerinin eritilerek şekil verilmesiyle üretilir. Petrokimya tesislerinde üretilen bu pirinç taneciği büyüklüğü ve şeklindeki hammaddeler; petrokimya tesislerinde, nakliye esnasında veya plastik mamul üretilirken yerlere dökülebiliyor ve küçük tanecikler kanalizasyon yoluyla denizlere karışabiliyor. OCS hareketi, ekonomik değer de taşıyan plastik hammadde taneciklerinin deniz canlıları için tehlike oluşturmaması amacıyla farkındalık, eğitim ve denetim hizmetleri sunuyor. Bu yıl 25. Yılını kutlayan Operation Clean Sweep’in çalışmaları sayesinde plastik sanayi sıfır tanecik, küçük parça ve toz kaybı yolunda önemli mesafeler kaydetti. Artık Türk plastik sanayi de PAGEV sayesinde bu uluslararası oluşumun bir parçası haline geldi.

Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nin açılışında konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Günümüzde araçlarda, tasarım ve fonksiyonellik gibi birçok özellikteki değişim dikkat çekici boyutlara ulaştı. Artık bir araçtan daha konforlu, güvenli, yakıt tasarruflu, fonksiyonel ve stil sahibi tasarıma sahip, düşük fiyatlı, yüksek performanslı ve çevreci olması bekleniyor. Bu taleplerin tümüne cevap verebilecek araçların üretimi için alternatif malzeme ise plastik. Çok yönlü ve esnek kullanımı sayesinde teknolojik yenilik ve tasarım özgürlüğü sunan plastikler; hafiflik, sağlamlık ve geri dönüşüm özelliği ile günümüz araçlarından beklenen faydaları karşılayabiliyor. Bu doğrultuda araçlardaki plastik kullanım oranı da giderek artıyor. Şuan toplam üretimimizin yüzde 5 civarındaki bölümünü otomotiv plastikleri oluşturuyor. Ancak sektörümüzdeki inovasyon çalışmaları sayesinde kısa bir zamanda bu payı artıracağımıza inanıyoruz” dedi.

Bu yılki kongrenin, iki yıl önce düzenlenen kongrede ele aldıkları otomotiv plastikleri temasının devamı niteliği taşıdığını ve karayolu taşımacılığının yanı sıra havayolu taşımacılığında da plastiklerin öneminin giderek arttığına değinen Eroğlu, “Gövdesi tümüyle fiber takviyeli plastikten üretilen ilk yolcu uçağı B787’dir. Japonların “ANA” havayolu şirketi bu anlamda bir ilke imza attı. Tokyo’dan 240 yolcu ile kalkan uçak 4 saat sonra Hong Kong’a indi. Uçak halk arasında “plastik uçak” olarak anıldı. Bunun nedeni, hacim olarak uçağın yüzde 80’inin fiber takviyeli plastik olması. Yüksek dayanıklılığa sahip malzeme ile uçak yüzde 30 hafifletildi. Böylece daha uzun menzile yüzde 20 yakıt tasarrufu ile uçabilen Boeing 787, gökyüzünü de yüzde 40 daha az kirletiyor. Ayrıca bu uçağın gövdesinin, perçinli uçaklardan daha sağlam olduğu açıklandı. Boeing’in başlattığı plastik kullanımı 2013’te rakibi Airbus A350 ile devam etti. Bu örnekleri görmek güzel… Umarız Türkiye’de de bu çalışmaları gerçekleştirebiliriz, Türk plastik sektörü olarak bunu gerçekleştirebilecek altyapıya sahibiz” diyerek sözlerine son verdi.