Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Haberler Plastik ambalajlar yeni teknolojilerle çeşitleniyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik ambalajlar yeni teknolojilerle çeşitleniyor

Artık ambalaj demek plastik demek

Günümüzün rekabetçi piyasa koşullarında ambalajın önemi her geçen gün artıyor. Birçok faydası olan ambalajlar ürünü dış etkenlerden koruyarak raf ömrünü uzatırken, taşıma kolaylığı sağlıyor, hijyenik olmasının yanı sıra pazarlama desteği de yaratıyor. Toplumun eğitim düzeyi arttıkça tüketici profili de değişiyor. Yeni nesil tüketiciler tercihlerini sağlıklı ve hijyenik ürünlerden yana kullanıyor. 

Kültürel ve ekonomik gelişmeler eşliğinde değişen tüketim alışkanlıklarına ve alışveriş eğiliminin her geçen gün artmasına bağlı olarak ambalaj pazarı da hızla büyüyor. Küresel ambalaj endüstrisinin 2016 yılında 820 milyar dolarlık bir ciroya ulaşacağı tahmin ediliyor. Özellikle gelişmekte olan bölge ekonomilerinin de katkısıyla, yıllık ortalama büyümenin yaklaşık yüzde 3 civarında olacağı öngörülüyor. 

Dünyadaki kişi başı ambalaj tüketimi ortalaması 2015 yılı için kişi başına 112 dolar seviyesinde hesaplanıyor. Kişi başı ambalaj tüketimi 350-400 dolar olan Kuzey Amerika/Kanada, 250-300 dolar olan Batı Avrupa ve 550 dolar olan Japonya ile kıyaslandığında alınacak çok yol olduğu görülüyor. 2013 yılında Türkiye’de ambalaj tüketimi yaklaşık 210 dolar/kişi (Nüfus: 76,7 milyon) olarak hesaplanırken, 2014 yılında ise yaklaşık 220 dolar/kişi (Nüfus: 77,7 milyon) seviyesine ulaştı.

Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre daha düşük tüketim seviyesine sahip olmasını Türkiye’deki ambalaj sanayinin teknolojik gelişmişlik seviyesi dikkate alındığında esas olarak ambalaj sanayindeki kapasite yetersizliğinden ya da teknoloji eksikliğinden değil; imalat sanayindeki çeşitlenmeden kaynaklandığı görülüyor.

Türkiye ambalaj sanayi donanım olarak gelişmiş ülkeleri aratmadığı bir yana bazı AB ülkelerinden çok daha yeni donanıma sahip. İthal yolu ile piyasaya sürülen yeni ihtiyaç ürünleri Türkiye’de üretilmeye başlandıkça “yaşam standart göstergesi” de yükselecek. Çünkü Türkiye ambalaj sektörü gerek yapısal gerekse teknolojik açıdan yerli imalat sanayinin gereksinimlerini karşılayabilecek yeterlilikte olmasına karşın bugün ithal edilen ihtiyaç maddeleri kendi ambalajları ile gelmektedir. Yeni ürünler Türkiye’de üretilmeye başladıkça onların ambalajları da Türkiye’de üretilecek ve piyasa hacmi buna bağlı olarak gelişecek. Ambalaj sektörümüz normal bir gelişme sürecinde olacağını düşündüğümüz bu gelişmeyi gerek iç piyasada gerekse uluslararası piyasalarda göğüsleyecek kapasitelere ve birikimlere sahip. 

Yoğun rekabetlerin yaşandığı pazarlarda ambalaj markalara, ürünlere değer katmakta ve ambalajlı ürünler küresel iş yapma sürecinin de en önemli unsurlarından birisi haline gelmektedir. 

Refah seviyesi ve sanayideki gelişmişliğin bir göstergesi olan kişi başı ambalaj tüketimi, orta sınıfın güçlenmesi, şehirlere göçün artması, kadınların iş yaşamına daha fazla katılması ve organize perakendenin yaygınlaşmasıyla ülkemizde de hızla artmaktadır. Geleneksel aile yapısının yerini çekirdek ailelere bırakması ve bireysel yaşama ilginin artması ise tüketim alışkanlıklarını değiştirerek; daha küçük konutlarda yaşayan günümüz insanının daha küçük porsiyonlarda ambalajlı ürün talep etmesi de çeşitliliği artırmaktadır.

Ambalajda ilk tercih plastik

Dünya ambalaj sanayi çok geniş ve büyük bir endüstri kolu olup, plastik ambalaj sanayi de ülkelerin ekonomileri içinde önemli bir yere sahip. Plastik sanayinin hızlı gelişimine paralel olarak plastik ambalajlar günlük hayatımızın temel bir parçası haline geldi. Bu başarının temel anahtarı, plastiklerin değerli kaynakları en iyi biçimde muhafaza etme kabiliyetleri ve düşük ağırlıklarının bir sonucu olarak maliyet tasarrufu sağlamalarından kaynaklanmaktadır.

Plastik, kağıt-karton, metal, cam ve ahşap malzemelerden üretimin söz konusu olduğu ambalaj sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü 16 milyar dolar. Ambalaj sektörü içerisinde plastik ambalajlar yüzde 37’lik pay ile lider konumda bulunuyor. Ambalajların plastik sektörü içinden aldığı pay ise yüzde 40. 

Bugün ambalaj sektöründe faaliyet gösteren 3 bin firmada yaklaşık 100 bin kişi istihdam ediliyor. Plastik ambalaj üretimi yapan firma sayısı ise yaklaşık bin 700.

2016 yılının ilk yarısında plastik ambalaj üretimi miktarda 1 milyon 845 bin ton, değerde 7 milyar 708 bin dolar oldu. Türkiye plastik ambalaj sektörü, değişime ve gelişime açık yapısıyla genç ve dinamik bir görünüme sahip. Sektör olarak dünyadaki teknolojik gelişmeleri ve trendleri yakından takip ediyoruz. İhtiyaca yönelik, tüketici memnuniyeti odaklı üretim politikamız ile global arenada tercih ediliyoruz. Yine 2016 yılının ilk yarısında ihracat ise miktarda 440 bin ton, değerde 1 milyar 154 bin dolar olarak gerçekleşti.

PAGEV, bu yıl ilaç ve kozmetik sektöründeki ambalajları inceleyecek

Ambalaj sektörünün son on yıllık gelişim çizgisine baktığımızda dikkat çekici oranda büyüdüğünü görüyoruz. Bu büyümede; perakendecilik, lojistik, nakliye alanındaki gelişmelere ek olarak değişen yaşam koşulları da etkili oluyor. Ailelerin küçülmesi, nüfusun yaşlanması, sağlık konusunda bilinç düzeyinin artması gibi etkenler göz önüne alındığında ambalaj sektörünün gelecek dönemlerde de önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz. Plastik ambalajlar da sektör içindeki payı oranında bu gelişmelerden olumlu yönde etkilenecek.

Türk plastik sektörünün birleştirici gücü olan PAGEV de Türk plastik sektörünün gelişimi amacıyla ambalaj başta olmak üzere tüm alt sektörlere destek veriyor. Bunlardan biri de 1 Kasım 2016 tarihinde İstanbul’da üçüncüsü düzenlenecek olan PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi. Bu yılda vakfımızın hayata geçirdiği ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV’in sponsorluğunu üstlendiği kongremize Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir, Fleksıbıl Ambalaj Sanayicileri Derneği (FASD) Başkanı Enver Bakioğlu ve Sert Plastik Ambalaj Üreticileri Derneği (SEPA) Başkanı Osman Acun da katkı verecek. Yerli ve yabancı birçok sektör temsilcisi, akademisyenin de bir araya geleceği PAGEV 3. Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongremiz bu yönüyle sektörümüzün bütünlüğünü, gücünü ve ortak iş yapma kültürünü de gözler önüne serecek.

Bu yılki kongrede “Ambalajda İnovatif Trendler ve Markalaşma” teması ile kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan plastik ambalajları masaya yatırılacak. Hammadde ve pazar, yeni teknolojiler, inovatif gelişmeler, tasarım, sürdürülebilirlik ve markalaşma gibi konuların tartışılacağı çok faydalı bir forum olacak.

İlaç sektörü ambalaj sektörünün üçüncü büyük ve özelleşmiş pazarını oluşturuyor. Özellikle ilaç ambalajlarında ürün bilgilendirmesi, ürünün korunması ve sahteliğin önlenmesi insan sağlığı açısından oldukça kritik bir öneme sahip. Çocukların açmalarını engelleyen ambalajlar ve çevre dostu ambalajlara olan talebin devam etmesi ile birlikte gelişmeler gösteriyor. Avrupa’da yaşlı nüfusun giderek artması yaşlı nüfusa yönelik kolay açılabilen ilaç ambalajlarının geliştirilmesini de hızlandırıyor. Plastik ambalajların yenilikçi teknolojiler sayesinde koruma, saklama, kullanım kolaylığı sağlama ile birlikte ürünün depolanmasını ve taşınmasını destekleme fonksiyonları, geleneksel ambalaj türlerine göre plastikleri yine bir adım öne çıkarıyor.

İlaç sektöründe ilgi çekici ve farklı tasarımlı ambalajlarda günümüzde büyük öneme sahip. Ambalajı ilginç tasarlanmış ambalajlar hem hastalara ilaç kullanımını sağlarken hem de firmaları akılda kalıcı bırakıyor. 

Dünyanın dört bir yanından tanınmış önde gelen şirketlerden konuşmacı ve uzmanların bilgilerini paylaşacağı oturumların yanı sıra, biri ilaç ambalajlarında yeni teknoloji ve inovatif ürünlerin tartışılacağı, diğeri ise kozmetik ambalajlarında tasarım, markalaşma sürecinde ambalajın önemi ve inovatif trendlerin tartışılacağı iki panel organize edilecek.   

Ayrıca kongrede ilaç sektörü özelinde “Ambalajda İnovatif Trendler; İlaç Ambalajları” başlıklı bir panel düzenlenecek. Bu panelde ilaç ambalajı üreten sanayicimiz için uyması gereken yasal zorunluluklar, ilaç üreticisi firmaların ambalaj tedariğinde dikkat ettiği noktalar, ilaç ambalajında etiketleme ve izlenebilirlik, inovatif gelişmeler ile hem ambalajı üretip hem de ilacın dolumunu yapan yeni teknoloji makineler ele alınacak.

Türk plastik ambalaj sektörünün her geçen gün kendini yenileyerek ilerlediğini görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda gelişen teknolojiler ve talepler doğrultusunda sektörümüzün daha da büyüyeceğine inancımız tam. PAGEV olarak bizler de sektörün gelişimi için üzerimize düşen görevleri yerine getirmek üzere çalışıyoruz.