Friday, Nov 22nd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Manüel, yarı otomatik, tam otomatik shrink makineleri

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Manüel, yarı otomatik, tam otomatik shrink makineleri

 

1999 yılından 2009 yılına dek çeşitli makine  üreticisi firmalarda ve de 2009 yılı itibari ile de kendi firmam olan Aslan Makina’da ambalaj makineleri üretimi üzerine tecrübe kazandım. Ve bu 15 senelik tecrübemde en çok üzerine düştüğüm konu ise enerji tasarrufu oldu...

1999 yılından 2009 yılına dek çeşitli makine  üreticisi firmalarda ve de 2009 yılı itibari ile de kendi firmam olan Aslan Makina’da ambalaj makineleri üretimi üzerine tecrübe kazandım.

Ve bu 15 senelik tecrübemde en çok üzerine düştüğüm konu ise enerji tasarrufu oldu...

Manüel, yarı otomatik, tam otomatik shrink makineleri üretimi yapmaktayız .

İlk yatırım maliyeti oldukça uygun olan shrink makinelerinde gözden kaçan bir etmen var ki oda enerji sarfiyatıdır.

İster manüel makine olsun ister tam otomatik, shrink makineleri yıllık elektrik tüketiminde ilk yatırım maliyetiyle boy ölçüşecek kadar büyük oluyor.

Kısa bir hesap yaparsak; 

Saatlik ortalama 12 kwh enerji tüketen bir yarı otomatik polietilen shrink makinesini göz önüne alalım.

TEDAŞ’ın 2014 senesi sanayi tıpı işletmelere uygulamış olduğu 1 kilo watt / saatlik elektrik fiyatı 22.8363 kr.’dur. 

Yalıtımı zayıf, teknolojisi eski, Avrupa’da 1980’lı senelerde yapılmış makinelerin kopyası olarak imal edilmiş bir shrink makinesi ortalama saatte 12 kwh elektrik tükettiğine göre, günün sonunda ( 8 saat / gün ) 96 kwh toplamda enerji tüketir.

Buda 96 kwh x 22.8363 kr = 22 TL günlük elektrik tüketimi demek oluyor...

Senelik 300 iş günü olarak göz önüne alındığında  300 iş günü x 22 TL =6.600 TL yapar ki bu da yeni bir shrink makinesi ile aynı maliyete denk geliyor. 

Peki Aslan Makine bu soruna nasıl bir çözüm buldu.

Radyal fan teknolojisi, etkili yalıtım, yüksek hassasiyetli (PID) ısı kontrol teknolojisi, serpantinli krom (CRNI304) rezistanslar.

İşin sırrı hiçbir marka ve modelin tasarımını dikkate almadan biraz da Amerika’yı yeniden keşfederek yukarıda yazmış olduğum unsurları makinelere uygulamak.

Kısaca ‘bu makineyi en az enerjiyi harcayarak ısıtmalıyız’ mottosuyla ;

*Makinenin tasarımında kullanılan yalıtım malzemesine rakiplerin aksine cam yünü yerine taş yünü kullanarak ve bu taş yünü kalınlık ve yoğunluğunu ışık sızmayacak kadar yüksek seçerek,

*Tünel giriş ve çıkışlarında 600 gr ağırlığında çift kat silikon kaplı cam elyaf kumaş kullanarak,

*PID yüksek hassasiyetli termostat sayesinde +/- 1 derece hassasiyetle ısı kontrolü yaparak,

*Alışılmışın aksine kendini ısıtmaktan aciz 8 mm’lık tüp rezistansların yerine 75 saniyede maksimum ısı seviyesine ulaşıp ısıyı yüzeyinde tutmayan krom serpantinli rezistanslar kullanarak,

En önemli Ar&Ge çalışmamız olan radyal fan teknolojisi:

Bu teknolojide tünel giriş ve çıkışlarında yaşanan ısı kayıplarını en aza indirgemeye çalıştık,

Nasıl mı?

Yine bilinen aykırı bir düşünce ile tüm fırınlarda kullanılan metal vantilatör pervanesi yerine 55 yönlü kanatçıklı kendi tasarımımız olan radyal pervaneyi makinemize akuple ettik.

Böylece tünel içerisinde bir hava anaforu (kontrolsüz hava akışı) yerine giriş çıkışa yönlenmeyen aksine yan duvarlardaki rezistanslardaki ısıyı da üzerine almış bir hava sirkülâsyonu sağladık.

Ürünün 4 bir tarafına nizamı bir şekilde dağılan bu sıcak hava shrinkin mükemmel şekilde büzüşmesini sağlar ve minimum kaçakla ısıtmış olduğumuz fırını uzunca bir süre tekrar ısıtma ihtiyacı doğurmaz.

Rakamsal olarak da günün sonunda saatlik ortalama 3,6 kwh olur. Yukarıda açıkça yapmış olduğumuz hesaplamayla rakiplerine kıyasla aslan makine %67’lik bir enerji tasarrufu sağlar.

Referanslarımızdan bu tüketimin gerçekliği sorgulanabilir…

Bilindiği üzere shrink makineleri 2 ana üniteden oluşur.

Kesme ünitesi ve tünel ünitesi.

Yukarıda tünel ünitesinin çalışma prensibindeki önemli detayları anlattım.

Kesme ünitesinde ise dünya üreticilerinin gözden kaçırmış olduğu

Sıcak kesimde minimum shrink kullanımı ve yüksek hız yerine hatasız üretim mottosunu izledik.

Dakikada 20-30-40 gibi abartılı tanıtım rakamları yerine, inandırıcı ve süreklilik arz eden rakamlarla müşteriye hizmet veren bir ünite tasarladık.

Kesme ünitelerinde yüksek hız yakalamak isterken yaşanan naylon (shrink) kopması durumu, sensör kayma sorunu, sensör algılama sorunu, merdane sarma sorunu gibi meydana çıkan sorunlarda operatör ortalama 17 dakika bu sorunları gidermeye vakit ayırıyor.

Günlük ortalama 5 sorun toplamda 85 dakikaya tekabül ediyor ve bu da 30 ortalama ürün taahhüt eden firmanın makinesinin 2550 adet ürünün paketlenememesi anlamına geliyor.

Halbuki daha inandırıcı rakamlarla  ve en önemlisi en az sorunla bu üniteyi çalıştırmaktır. Verimsiz çalışmaktan tutunda iş sağlığı ve güvenliği gibi konulara kadar birçok durumu etkisi altında bırakıyor.

Biz üretim aşamasında müşterimizden gelen hediyeleri yanı olumlu olumsuz geri dönüşleri esas alıp, ‘yapan en iyi kullanandır’ tabusunu yıkıp, her gün yeni Ar&Ge çalışmaları ile kepenklerimizi açıp işimize başlıyoruz.

Çalışanlarımızın tümü kendi alanlarında uzman.

Kendimize güvenimizi kelimelerle değil ortaya koymuş olduğumuz işlerle müşterimize sunduğumuzdaki mutluluk en büyük kazancımız.

Aslan Makina 

Gökhan Aslan