Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Ürünler Tetra Pak, Avrupa Birliği genelinde geri dönüşümü artırmak için yatırımlar yapıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Tetra Pak, Avrupa Birliği genelinde geri dönüşümü artırmak için yatırımlar yapıyor

Tetra Pak, Avrupa Birliği'ndeki (AB) karton ambalajların geri dönüşüm kapasitesini artırmak için tasarlanan stratejik yatırımların duyurusunu yaptı. Bu hareket, tüm ambalaj bileşenlerinin geri dönüştürülmesini ve değerli ham maddelerin daha uzun süre dolaşımda tutulmasını sağlayarak önerilen AB Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği’nin hedeflerini destekleyecek.

Tetra Pak, 2023 yılında dünya çapında içecek kartonu geri dönüşümünü hızlandırmak için yaklaşık 40 milyon euro yatırım yaptı ve daha fazla malzeme döngüselliği elde etmek için yatırımlarını önümüzdeki yıllarda arttırmayı planlıyor. Son girişimler ve yatırımlar, AB'nin, 'poliAl' olarak bilinen, fiber olmayan koruyucu polietilen ve alüminyum katmanları da dahil olmak üzere içecek kartonlarının geri dönüştürme yeterliliğini artırmayı hedefliyor. Bu gelişme, yeni iş birliklerinin önünü açarak ya da yerleşik geri dönüşümcülerin tüm malzemeleri tüketim sonrası kartonlardan yeni yüksek kaliteli kaynaklara ve mallara dönüştürme yeterliliklerini güçlendirerek başarılacak. Bunlar, içecek kartonlarının 20 özel kağıt fabrikasında geri dönüştürüldüğü, polyAl'in şu anda yedi tesiste işlendiği AB'deki mevcut ve köklü geri dönüşüm altyapısına katkıda bulunuyor. PoliAl geri dönüşüm kapasitesinin ise yıllık 40 bin tonun üzerinde artacağı öngörülüyor, bu da 4 milyardan fazla paket birimine eş değer.

 

İş birlikleri, içecek kartonlarının sürdürülebilir gıda sistemleri içindeki değerini gösteriyor

Tetra Pak Sürdürülebilirlik Operasyonları Başkan Yardımcısı Markus Pfanner, konuya ilişkin şöyle konuştu: "Bizim için bu, endüstri yatırımının ötesine geçiyor. Dolayısıyla döngüsel ekonomiye doğru dönüşümün ve gezegenin geleceğine yapılan yatırımın bir parçası. İnsan yaratıcılığı, teknoloji ve finansın kesişimindeki bu yenilikçi iş birlikleri, içecek kartonlarının sürdürülebilir gıda sistemleri içindeki değerini gösteriyor. İçecek kartonları geri dönüştürülebilir. Gerekli toplama, ayırma ve geri dönüşüm altyapısının mevcut olduğu her yerde, geniş ölçekte geri dönüştürülürler. Dolayısıyla doğal olarak bu altyapının genişletilmesi bizim için bir önceliktir. Bunun gibi projeler, tüketicilerin gıdaya güvenli bir şekilde erişmeye devam edebilmelerini ve bunu yaptıktan sonra bu kartonların geri dönüştürülebilmesini, kaliteli kaynakların döngüde tutulmasını ve işlenmemiş malzeme kullanımının azaltılmasını sağlıyor."

2023’te Türkiye’de 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedariki gerçekleştirildi

Tetra Pak Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Volkan Aydeniz ise Türkiye’deki geri dönüşüm stratejilerine ilişkin şunları söyledi: “Gıdayı dünyanın her yerinde güvenli ve erişilebilir hale getirirken, aynı zamanda Türkiye’de oluşan atıkları daha iyi yönetebilmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz. Fabrikamıza yaptığımız yatırımların yanı sıra ambalajların geri dönüşümü için kapasite oluşturmak önceliklerimiz arasında. İçecek kartonlarının geri dönüşümüne başladığımız 1995 yılından bu yana sadece Türkiye’de 9 milyar adedin üzerinde içecek kartonunun geri dönüştürülmesine katkı sunduk. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımızdan bu yana yatırımlarımıza da ara vermeden devam ettik. Tüm bu yatırımların sonucunda 2023 yılında ise toplam 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedariki gerçekleştirildi.”

2023'te Avrupa genelinde önemli yatırımlar gerçekleştirildi 

İsveç'te Tetra Pak ve Axjo Grubu, poliAl için İsveç, Danimarka ve Norveç'ten gelen malzemeleri barındıracak yeni bir geri dönüşüm hattı inşa etmek üzere bir fizibilite çalışması başlattı. 24 milyon euroya varan ortak yatırımla desteklenen ve yıllık 10 bin tonluk geri dönüşüm kapasitesine sahip bu son teknoloji tesis, PolyAl'i geri dönüştürecek ve kablo makaraları, makaralar ve plastik saklama kutuları da dahil olmak üzere Axjo tarafından üretilen enjeksiyonla kalıplanmış plastik ürünlere dahil edilecek.

İspanya'da Tetra Pak ve Trans Sabater, 2 milyon euronun üzerinde ortak yatırım yaptı ve kurulu poliAl geri dönüşüm kapasitesini yılda 3 bin tondan 10 bin tona çıkarmak için anlaşmalarını genişletti. Bu değerli ikincil ham madde, plastik dönüştürme süreçlerinde verimliliğin artırılması için yüksek performanslı termal özelliklere sahip ve tüketici sonrası kökenli yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzeme olduğundan, plastik vergisinden muaf olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca Trans Sabater'in patentli mekanik geri dönüşüm teknolojisi, geleneksel işlemlere kıyasla peletlerin kalitesini artırıyor. Geri dönüştürülmüş poliAl için potansiyel son pazarlar lojistik, paketleme, perakende ve bahçecilik dahil olmak üzere pek çok alanda ön plana çıkıyor.

İspanya’da hedef, 2025 yılına kadar yılda 15 bin tondan fazla poliAl'in geri dönüştürülmesi

Tetra Pak ve Alier, İspanya'da da Alier'i Avrupa'nın en büyük tüketici sonrası karton geri dönüşüm şirketlerinden biri haline getirecek ve şirketin kullanılmış içecek kartonlarındaki tüm malzemeleri işleyebilen entegre bir oyuncu haline gelmesine yardımcı olacak iş birliğine imza attı. Mekanik geri dönüşüm kullanılarak polyAl, çeşitli son pazarlara uygun, yüksek kaliteli peletlere dönüştürülecek. Hedef, 2025 yılına kadar yılda 15 bin tondan fazla poliAl'in geri dönüştürülmesi.

Hollanda'da Tetra Pak, kapasiteyi yılda en az 8 bin tona çıkarmak amacıyla Recon Polymers'ın polyAl geri dönüşüm tesisine 1 milyon euro yatırım yaptı. Bu yatırım, sadece sürecin verimliliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda Fransa, Belçika ve Hollanda genelinde materyal döngüselliği de ilerletecek. Malzemenin çok yönlülüğü, yeniden kullanılabilir paletler, iç mekanlar ve geniş formatlı 3D baskılı nesneler de dahil olmak üzere çeşitli günlük eşyalara dönüştürülebileceği anlamına geliyor.