Basılı promosyonlar satın almayı tetikliyor
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Günümüzde markalar sadece pazarlama kampanyalarıyla tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışmıyor aynı zamanda gerek mağaza içinde gerekse dış alanlarda müşteriye eşsiz bir marka deneyimi sağlamayı amaçlıyor. Araştırmalara göre promosyonlar ve deneyim alanları tüketicilerin satın alma kararını etkilese de nihai satın alma kararında en etkili yöntemlerden biri mağaza içi baskılar (poster, afiş, tabela) oluyor. Tüketicilerin % 59’u alışverişini davetkâr ve cazip bir ortamda yapmayı arzu ediyor.
Kafe zincirlerinden lüks kozmetik markalara kadar tüm şirketler, kendilerini rekabetten farklılaştırmak için benzersiz marka deneyimleri yaratmaya çalışıyor. Mağaza içi markalama ve satış noktası (POS) promosyonları, tüketicileri ürüne yönlendirse bile basılı promosyon, ambalajlama ve mağaza içi dekor, müşterilerin satın alma kararını etkileyen en önemli unsurlardan oluyor.
Baskı hizmeti sağlayıcıları (BHS’ler), şirket içi baskı departmanları, potansiyel müşterilerin algılarını yönlendirmeyi ve basılı materyallerin daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Markaların iletişim kampanyalarını güçlendirme yolları ile ilgili bilgilerini paylaşan Canon B2B Pazarlama Müdürü İsmet Özdemir, baskı aracılığıyla yenilikçi mağaza deneyimlerini güçlendirme yollarını aktarırken Canon’un son çalışmasından örnek veriyor. Özdemir, “Alışveriş yapanların %78’i, ürünlere dokunabilmenin, ürünleri hissedebilmenin ve deneyebilmenin mağazada alışveriş yapmaları için en büyük neden olduğunu belirtiyor. Bu da markaların rakiplerinden farklılaşacağı marka deneyimleri yaratmalarını zorunlu kılıyor” diyor.
Dijital baskı teknolojilerinin sağladığı fırsatları iyi değerlendiren BHS’lerin başarılı bir marka hikâyesi yaratabileceğinin altını çizen Özdemir sözlerine şunları ekliyor: “Pazarlama alanında çalışanlar, müşterileri üzerindeki etkiyi en üst düzeye çıkartabilecek baskı hizmetleri sağlayıcıları (BHS’ler) arayışı içindeler. Biz de Canon olarak farklı baskı uygulamalarını birbiriyle tutarlı bir şekilde harmanlayarak başarılı bir marka hikâyesi yaratmanın kolay olacağını anlatmak istedik. Tasarımcı, fotoğrafçı ve film yapımcısı Clive Booth ile çalışarak bir tanıtım kampanyası ortaya çıkardık. Bu çalışma ile çok kanallı kampanya yaratmanın ve sonuç olarak etkin bir marka öyküsü oluşturmanın ne kadar kolay olduğunu gösterdik.”
Özdemir, mağaza içi satışı artırmak isteyen markalar için ambalaj tasarımından mağaza içi baskılara kadar dikkat edilmesi gereken noktaları aktarıyor:
Vitrin camları ve mağaza içi tasarımlar plansız satın almaları tetikliyor
Vitrin tasarımı, müşteriler daha mağazaya girmeden önce onları cezbediyor. Nefes kesici posterler, afişler ve tabelalar tüketicilerin dikkatini çekiyor ve onlara ilham veren koleksiyon katalogları ile POS ekranları tüketicileri ürünlere yönlendiriyor.
BHS’ler, kolay kullanımlı, yüksek kaliteli, tutarlı renklere sahip POS teşhirleri ile mağaza içi atmosferi farklılaştırabiliyor. Pazarlama alanında çalışanların 10’da 8’i POS’un, alışveriş yapan tüketicilerin kararlarında en etkin kanal olduğunu belirtiyor. Plansız satın almalar üzerine araştırmalar ise İngilizlerin plansız ve son an satın alma dürtüsü ile 21,7 milyar £ para harcadıklarını belirtiyor.
Mağaza içi davetkâr olmalı
Her ne kadar internetten yapılan alışveriş oranı gün geçtikçe yükselse bile perakende alanındaki alışverişlerin büyük bir oranı hâlâ mağazalarda gerçekleştiriliyor. Markalar, tüketicilerin fiziksel alışveriş tutkusunu yönlendirmek amacıyla mağaza içi ortamları daha davetkâr hale getirmeyi hedefliyor. Alışveriş yapanların %59’u ilham veren bir ortamı tercih ediyor. Öte yandan basılı dekorasyon malzemelerinin mağaza içi kullanımında popülerliği artıyor.
Başarılı mağaza içi dekorasyonun anahtarı çok kanallı bir kampanyaya entegre olan, müşterilere ilham verebilecek, onları satın almaya doğru yönlendirecek bir atmosfer oluşturmak. Özellikle 18 ile 24 yaş arasındaki müşteriler, mağazadan alışveriş yapma sebebinin “atmosfer ve deneyim” olduğunu belirtiyor.
Mağaza içi dekorasyonları, gelişen dijital baskı üretim teknolojileri sayesinde her zamankinden daha esnek oluyor. Dijital baskı teknolojileri, iletişim kampanyalarının hızına paralel olarak baskıların yenilenmesini ve güncellenmesini sağlıyor.
Şık ambalaj tasarımı satın alma eğilimini artırıyor
Ürün ambalajları müşterilerin satın alma güdülerini artırıyor. Markalar, müşterinin birçok duyusuna hitap etmeyi başaran ambalaj tasarımlarını tercih ediyor. Ambalaj tasarımlarında ise görsel çekicilik, ağırlık, doku, karmaşıklık ve hatta ürün kutusunu açarken çıkacak ses ve koku bile marka kimliği ve değerleri ile uyumlu olmasına dikkat ediliyor.
Tüketicilerin %65’i ambalajından etkilendikleri için yeni bir ürün denediğini, %41’i ise en önemli satın alma kararlarından birinin çevre dostu ambalaj olduğunu belirtiyor. Markalar ambalaj tasarımlarında rafta ürününün öne çıkan dizaynlara öncelik veriyor.
Ambalaj tasarımlarında yeni trend kişiselleştirilmiş dizaynlar
Ürün ambalajında tam bir kişiselleştirme sağlayan tasarımlar oldukça popüler. Müşterileri ile tam bir bağlantı kurmayı arzulayan markaların, artık karmaşık tasarımları, kâğıt ve karton dışındaki tahta, metal, plastik gibi çeşitli malzemeler üzerine dijital olarak basabilecekleri teknolojileri bulunuyor. Böylece, markanın görünümü ve müşterilerinde bıraktığı hissiyat ön plana çıkıyor.
Canon