Otomotivde plastiğin önlenemez yükselişi
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Dünya mobilite olmadan adeta dönemez hale geldi. Modern toplumların mobil bağımsızlık ihtiyacı çoğaldıkça, mobilite alanındaki plastik kullanımı da hızla artıyor. Örneğin otomobil, uçak ve trenlerdeki yapısal ekipmanda ya da başka bir deyişle koltuk döşemeleri ve halılardaki plastik kullanımı hiç olmadığı kadar yükselişte.
Günümüzde, kompozit malzemeler ve güçlendirilmiş plastikler dahil olmak üzere otomobil başına ortalama 100 kilogram saf plastik düşüyor. Hali hazırda neredeyse iki katına çıkmış olan bu oranın ilerleyen yıllarda daha da yükselmesi bekleniyor.
“Plastiksiz bir otomotiv endüstrisi düşünülemez... Özel kimyasallar sayesinde plastiğin yangından daha az etkilenmesini sağlamak ve hızlı alev almasını engellemek mümkün.”
Motorlu araç endüstrisinde hafif alaşımlı malzemelerin kullanımı 20. Yüzyıl’ın başlarına uzanıyor. Günümüzde de, otomobillerde çelik ve hafif metallerin dışında çok daha fazla oranda plastik kullanılıyor.
Otomotiv endüstrisinde plastik kullanımı aracın tasarım bağımsızlığının artırılması montaj sürecinde kolaylık sağlanması ve gelişmiş fonksiyonel bütünleştirme desteği gibi birçok avantajı beraberinde getiriyor. Araç ağırlığının düşürülmesi en önemli avantaj olarak öne çıkıyor. Plastikler aracın fren mesafesini kısaltarak güvenliği artırıyor. Ancak plastiklerin çelik gibi diğer malzemelerle kıyaslandığında sahip olduğu kolay alev alma özelliği araçların yanma riskini de artırıyor.
Özel kimyasallar sayesinde plastiğin yangından daha az etkilenmesini sağlamak ve hızlı alev almasını engellemek mümkün. Plastik malzemeye eklenen alev geciktiriciler sayesinde malzemenin, tutuşabilirlik, söndürülebilirlik, duman oluşumu, alev ve ısı yayılmasına ilişkin özellikleri değiştirilebiliyor.
“Halojensiz ve çevre dostu alev geciktiricilerden oluşan Exolit® OP geri dönüştürülebilir özelliğe sahip...”
Mobilitenin hayatımızda güvenli ve etkin bir şekilde yer bulabilmesi için yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyoruz.
Bu yaklaşımın en önemli sonuçlarından biri olan Exolit® OP ürünleriyle, organik fosforlu bileşimlere dayalı yenilikçi ve son derece etkili alev geciktiriciler sunuyoruz. Exolit® OP ürünleri hem alevi en iyi şekilde önlüyor, hem de duman yoğunluğunu ve aşındırıcılığı maksimumda azaltıyor. İşte bu özellik, sadece araç içindeki kişilerin herhangi bir yangın durumunda yara almadan kurtulma şanslarını artırmakla kalmıyor; aynı zamanda elektronik bileşenlere ve diğer parçalara gelebilecek hasar ve zararları da en aza indiriyor.
Organik fosforlu bileşimlere dayalı Exolit® OP ürün grubu, halojensiz ve çevre dostu alev geciktiricilerden oluşmaktadır ve geri dönüştürülebilir özelliğe sahiptir. Alev koruma etkisini elde etmek için yüzde 15-20 gibi düşük oranlarda kullanılması dahi yeterlidir.
Clariant olarak, enerji tasarrufu sağlayan hafif malzeme içerikli yapım yöntemlerinin desteklenmesi, egzoz gaz salınımında emisyon oranlarının en aza indirilmesi gibi çevresel meselelere de en az güvenlik konuları kadar önem veriyoruz. Bu amaçla teknik konulardaki bilgi birikimimizi, inovasyon yaratma kapasitemizle bir araya getirerek hedefe yönelik çözümler yaratmaya devam edeceğiz.
Göknur Çıtır
Türkiye Satış Müdürü
Clariant BU Additives