Friday, Nov 22nd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Haberler Kimya sektöründe ihracatın yıldızları ödüllerine kavuştu

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Kimya sektöründe ihracatın yıldızları ödüllerine kavuştu

8 bin 500’ün üzerinde aktif ihracatçı firmayı temsil eden İKMİB, 2021 yılında Türkiye’nin toplam kimya ihracatının yüzde 58,75’ini gerçekleştirdi.

Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimyada 2021 yılının ihracat yıldızları belli oldu. Kimya sektöründeki üye firmalarını başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) her yıl düzenlediği “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”, 21 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Bu yıl yedincisi düzenlenen İKMİB’in youtube kanalından da canlı olarak yayınlanan törene, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Ödül Töreni’nde kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 34 kategoride ilk 5’e giren 170 firma ödül almaya hak kazandı. 

Plastikten boyaya, kozmetikten ilaca 16 alt sektörüyle birlikte diğer sektörlere ham madde veya yarı mamul vererek ekonomide stratejik bir görev üstlenen kimya sektörü, toplam ihracattan aldığı yüzde 11,2’lik pay ile ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağlıyor. 2021 yılı ilk üç çeyrek verilerine göre, dünya kimya ihracatı 3,07 trilyon dolar olurken, Türk kimya sektörü küresel sektör ihracatında yüzde 0,76 pay ile 29’uncu sırada yer aldı.  

Rıza Tuna Turagay: ”Kimya sektörümüz PMI’da Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri olduğunu açık ve net olarak ortaya koyuyor”

Ödül töreninde konuşan T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ülke ihracatının yıl sonu hedefinin 250 milyar dolar olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “İhracatımız artıyor. 2021 yılını yüzde 11 büyüme ile kapattık. Dünyada en yüksek büyüme hızına ulaşan ülkelerden biri olduk. PMI rakamlarına baktığımız zaman karşımıza kimya sektörü ve plastik sektörü çıkıyor. Kimya ve plastik sektörümüz PMI’da Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri olduğunu açık ve net olarak ortaya koyuyor. Kimya sektörü geçen yılı 25,4 milyar dolarlık ihracatla tamamladı. Bu sene 3 ayda 20 Mart itibariyle 6,4 milyar dolara ulaştı. Yüzde 37,1’lik artıştan bahsediyoruz. Geçen sene Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 32,9 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 38,8 artırdı. Bu sene de baktığımız zaman ilk iki ayda ihracatımız 21,4 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 37 oranında artırmış. Hammadde fiyatlarında ve emtiada yüksek artışlar var ama yine de biz başarılara imza atıyoruz sayenizde. Sektörün yüzde 75 ithalata bağlı bir yapısı da var. Bunun için endüstri bölgeleri, süper teşvikler, petrokimya yatırımları gibi Türkiye’nin geleceğini açacak yatırımlar önemli. Dünya ihracatı içerisindeki payımız binde 5. Bunu çok daha yukarılara çıkarmamız lazım. Daha çok çalışmamız daha çok yatırım yapmamız lazım. Kimya sektöründe daha gidecek çok yolumuz var. Kimya Teknoloji Merkezi önemli bir atılım önemli bir adım.”

Mehmet Fatih Kacır: “Kimya Teknoloji Merkezi projesini destekliyoruz”

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise yaptığı konuşmada kimya sektörünün çok önemli, çok kritik bir sektör olduğunu dile getirerek, “Kimya sektörü bütün dünyada çok önemli bir sektör. Hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki bu sektörü geliştirmeden başarılı olmuş olsun. Çünkü pek çok sektörün gelişimine çok kritik katkılar sunan, ürettiği 100 ürünün 77’sini diğer sektörlere girdi olarak veren bir sektörden bahsediyoruz. Bizler bu önemin farkındayız ve çalışmalarımızı bu anlayışla yürütüyoruz. İhracatçı Birliğimizle, paydaşlarımızla şimdiye kadar çok yakın çalışmalar yürüttük. Hamle programını birlikte dizayn ettik. Öncelikli ürünleri yenilikçi teknoloji alanlarını birlikte tespit ettik. Yakın zamanda inşallah bu programın sonuçlarını açıklayacak, Türkiye’nin geleceğine değer katacak pek çok Ar-Ge projesinin, pek çok yatırımın önünü açmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak proje bazlı desteklerimizde de kimya sektörünü önceledik. Birlikte çalıştığımız Kimya Teknoloji Merkezi projesinde de desteklerimiz yanınızda olacak. Türkiye’mizin Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine önce 2023 daha sonra çok daha ileri hedeflere hep birlikte taşıyacağız” dedi.

İsmail Gülle: “Bugün itibariyle kimya sektörümüz birinci sektör pozisyonuna yükseldi”

Geçen yılın her anlamıyla unutulmaz bir yıl olduğuna vurgu yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “2021’i büyük bir rekorla tamamladık. Şimdi ise önümüzde 250 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Türkiye geçen yıl sıkça dile getirdiğimiz tedarik zincirindeki bozulmadan dolayı bir tedarik merkezi olma sözünün altını 25 milyar dolarlık ihracat fazlasıyla gösterdi. Türkiye bundan sonraki süreçte bu tedarik merkezi ile ilgili pek çok güzel gelişmeye vesile olacak. Görüyoruz ki şu andan sonraki süreçte savaşın ve bölge ekonomisinin yeniden şekilleneceği bu pandemi sonrası dünyada, Türkiye parlayan yıldız olacaktır. Bunun en büyük gücü siz ihracatçılar olacaksınız. Kimya sektörümüz geçen yıl ikinci sektörümüzdü, bu yıl rakamlara baktığımda bugün itibariyle kimya sektörümüz birinci sektör pozisyonuna yükseldi. Şu ana kadar olan iki buçuk aylık sürede kimya sektörümüzün ihracat performansı gerçekten çok fazla alkış hak ediyor. Bu başarı hepinizin, sizleri yürekten kutluyorum. 3’üncülükten 2’inciliğe, 2’incilikten 1’inciliğe… Bu sektörle gurur duyuyoruz. Ülkemiz ilk defa 2021 yılında dünya ticaretinde yüzde 1 üzerinde pay aldı. Öyleyse bizim hedefimiz dünya ticaretinden kimya sektörü olarak yüzde 1 pay almak.”

Adil Pelister: “Kimya Teknoloji Merkezi’nin bu yıl açılışını gerçekleştireceğiz”

Korona sonrası dünyanın yeni bir döneme adım attığını ve yeni bir düzen oluştuğuna dikkat çeken İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Hiç kuşkusuz, biz de ülke olarak topyekün bir anlayış ile bu yeni düzenin oyun kurucuları arasında yer almalıyız. Derin ekonomik dalgalanmaların yeniden yükseliş trendine girmesi ve hızlı bir yukarı yönlü ivme kazanabilmesi için yüksek teknoloji içeren ve yüksek katma değerli ürün üretip ihraç edebilmemiz gerekiyor. Biz de İKMİB olarak bu dalgalanmayı sektörümüz ve ülkemiz lehinde değerlendirebilmek için iki senedir üzerinde çalıştığımız Kimya Teknoloji Merkezi projemizi inşallah bu yıl içerisinde hayata geçiriyoruz. İçinde ihracatçılarımızın numune bedellerini yaklaşık yüzde 70 oranında azaltacak ve zaman tasarrufu sağlayacak uluslararası akredite referans laboratuvarlarının, girişimcilik ve start-up alanlarıyla, kitlesel fon kuruluşlarıyla yeni buluşlara imkan tanıyıp sanayi ve üniversite işbirliğini canlandıracak, KOBİ destek merkeziyle ihracat yapmak ve ihracatını geliştirmek isteyen KOBİ statüsündeki şirketlerimize istihbarat, endeks ve trend desteği verecek, dijital kütüphanesi ile bilimsel yayınları tek tuşla kullanıcılara açacak çok önemli bir projeye imza atmış olmanın da haklı gururunu sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Açılışını da yine bu sene içerisinde inşallah hep beraber yapacağız” diye konuştu.

Pelister: “2030 yılında 50 milyar dolar ihracat ile sektörel bazda birincilik hedefliyoruz”

Kimya ihracatında yeni dönem için “Vizyon 2030” stratejisini belirlediklerini ifade eden Pelister, “Hedefimiz 2030 senesinde kimya sektörü ihracatımızı 50 milyar dolarlık seviyeye yükselterek sektörel bazda birinciliğe yerleşmek. Bunu başaracağımızdan hiçbir kuşkum yok. Önümüzdeki sene 2030 vizyonu çerçevesinde Kimya Sektör Platformu olarak uluslararası boyutta bir şura tertip etmek için kolları sıvamış durumdayız. Bu şura vesilesiyle de 2023-2030 Kimya Sanayi Strateji Belgemizi de oluşturmuş olacağız. Bütün gayemiz ve hedefimiz 2030. Çünkü küresel kurum ve kuruluşlar ile devletimiz de sürdürülebilirlik temelli ekonomik kalkınma hedeflerini 2030 planlarına göre düzenliyorlar. Birleşmiş Milletler hedefleri de bu yönde. Biz bütün bu projelerimiz ile İKMİB’imize Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının itibarlı kurumlara verdiği Global Compact prestijli statüsünü de kazandırmış olacağız” dedi.

Plastik ve Ambalaj kategorilerinde ödül kazanan firmalar 

Plastik Ham Madde İhracatı: Ravago Petrokimya A.Ş., Organik Kimya A.Ş., Cfn Kimya A.Ş., Poliya Poliester A.Ş., Turkuaz Polyester Ltd. Şti.

Plastikten Mamul Filmler ve Levhalar İhracatı: Polinas Plastik A.Ş., Constantia Propak Ambalaj A.Ş., Egger Dekor A.Ş., Amcor Flexibles İstanbul Ambalaj A.Ş., Korozo Dış Ticaret A.Ş. 

İnşaat Plastikleri İhracatı: Europen A.Ş., Superlit Boru A.Ş., Ege Profil A.Ş., Subor Boru A.Ş., Fırat Plastik Kauçuk A.Ş.

Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları İhracatı: Demka Plastik Züccaciye Ltd.Şti., Gonpa Ev Gereçleri Ltd.Şti., Dünya Plastik Ltd.Şti., Miradan Cam ve Plastik Ltd.Şti., Üçsan Plastik ve Kalıp Ltd.Şti.

Plastikten Tek Kullanımlık Ev ve Mutfak Eşyaları İhracatı: Yıldız Plastik ve Ambalaj Ltd.Şti., Arcplast Plastik Ambalaj Ltd.Şti., Separ Plastik Ltd.Şti., Policap Plastik ve Ambalaj A.Ş., Yömser Export A.Ş. 

Sert Plastik Ambalaj İhracatı: Bericap Kapak A.Ş., Beno Plastik Ambalaj ve Kalıp A.Ş., Işık Plastik A.Ş., Üstün Plastik Ambalaj A.Ş., Has Plastik A.Ş.

Esnek Plastik Ambalaj İhracatı: Elif Plastik Ambalaj A.Ş., Vatan Plastik A.Ş., Korozo Dış Ticaret A.Ş., Asır Plast Plastik A.Ş., Maya Plastik Ambalaj A.Ş.

Plastikten Mamul Diğer Eşyalar İhracatı: Işılplast Plastik A.Ş., Tam Plastik ve Kalıp Ltd.Şti., Lithopak Basım Kağıt ve Ambalaj A.Ş., Çakırlar Matbaacılık Ambalaj Ltd.Şti., Renk Plastik Ltd. Şti.

Plastik Kırtasiye ve Oyuncak İhracatı: Derya Kırtasiye Malzemeleri Ltd. Şti., Fen Oyuncak ve Mutfak Eşyaları Ltd.Şti., Dolu Oyuncak A.Ş., Pensan Kalem ve Kağıt A.Ş., Paff Oyuncak ve Kimya Ltd. Şti.