Prof.Dr. Mehmet Atilla Taşdelen IUPAC’ta ülkemizi temsil edecek
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Atilla Taşdelen Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği’nin (IUPAC) çalışma gruplarında ülkemizi temsil edecek bilim adamları arasında yer aldı.
Türk Kimya Derneği’nin 1958 yılından bu yana ülkemizi temsilen üyesi olduğu Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği’nin (IUPAC- International Union Pure and Applied Chemistry) çalışma gruplarında (Division) ülkemizi temsilen yer alacak bilim insanları açıklandı. 2022-2023 yılında Polimer Kimyası alanında ülkemizi temsil etmek için seçilen isim Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen oldu.
Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen, IUPAC temsilciliğiyle ilgili yaptığı açıklamada: “Elimizden geldiğince katkı vermek, ülkemizi polimer kimyası alanında IUPAC’ta başarıyla temsil etmek istiyoruz” derken IUPAC’ın kimya alanında bilimsel çalışmalara yön veren öncü bir kuruluş olduğunu belirtti.
Özel sektör firmalarıyla çok yönlü ortak projeler
Aktif olarak danışmanlığını yaptığı 9 doktora öğrencisi ve 3 yüksek lisans öğrencisi ile beraber farklı firmalarla ortak projeler yürüttüklerini belirten Taşdelen, “Bunlar arasında polimerlerin işlenmesi, özellikle kablo sektörüne yönelik güç tutuşur kablolar, biyobozunur polimerler ile tarımsal atıkların birleştirilmesi üzerine yenilenebilir kaynaklı polimerler üzerine çalışmalarımız var. Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan filamentlerin özelliklerini iyileştirmek, akrilik elyafları güç tutuşur hale getirmek, kompozit sektörüne yönelik kompozitlerin üretiminde foto kürlenme dediğimiz ışıkla kürleme yöntemiyle kompozit malzemelerin yerinde tamir edilmesi konularında araştırmalarımız bulunmaktadır. Yine geri dönüşüm sektöründe de esnek plastik atıkların üzerinde mürekkep giderim üzerinde bir projemiz var. Ayrıca Türkiye’nin öncü ambalaj firmalarından biri ile ortak bir proje sürecimiz var” ifadelerini kullandı.
“Lokasyon, uzmanlık ve hızlı geri bildirim konusunda avantajlıyız”
Özellikle polimer sektöründe birçok firmanın iletişime geçip ortak projeler yapmak istediklerini belirten Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen “Üniversitemiz genç ve dinamik bir üniversite. Bu da özel sektör tarafından ilgiyle izleniyor ilgi duyuluyor. Bizim hızlı geri dönüşler yapmamız, güçlü altyapımız ve tabii onlarla aynı tempoda koşuyor olmamızın da bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Üniversitemiz hem lokasyon anlamında hem de uzmanlık alanlarının odaklanmış olmasıyla firmalara karşılaştıkları sorunlarını çözmede birçok avantaj sunuyor” diye konuştu.
Ortak projelerle Üniversite- Sanayi iş birliğini gerçekleştirmek adına geri bildirim noktasının çok önemli olduğunu vurgulayan Taşdelen “Büyük firmalarla birlikte küçük firmalarda problemlerini çözmek, projelerini gerçekleştirmek ve vakit kaybetmek istemediklerinden onlara hızlı geri dönüş sağlayan üniversitemiz ile çalışmak istiyorlar. Bunda hem uzmanlığımız hem de özellikle Merkez Araştırmalar Laboratuvarı’nın 48 saat içerisinde geri dönüş yapmasının rolü büyük” açıklamalarında bulundu.
Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen Kimdir?
Gaziantep doğumlu Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen, Ege Üniversitesi Kimya bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora Polimer Bilim ve Teknolojisi alanında tamamladı. 2010 yılında Yalova Üniversitesi polimer malzeme mühendisliği bölümünde doktora öğretim üyesi olarak göreve başlayan Taşdelen, 2013'te Doçent 2018 yılından itibaren de Profesör kadrosunda hizmet vermektedir. Polimer kimyası, polimer sentezi uygulamaları, kompozit polimerlerin geri dönüşümü konularında uzmanlaşan Prof. Dr. M. Atilla Taşdelen, üniversitenin farklı sektörlere hitap eden projeler üretimine liderlik etmektedir.
IUPAC Hakkında
Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC), bireysel ülkelerdeki kimyagerleri temsil eden uluslararası bir Ulusal Bağlı Kuruluşlar federasyonudur. IUPAC, 1919 yılında kimyanın ilerlemesi için Uluslararası Uygulamalı Kimya Kongresi'nin halefi olarak kurulmuştur ve Uluslararası Bilim Konseyi (ISC) üyesidir. IUPAC'ın Bölümler Arası İsimlendirme ve Semboller Komitesi (IUPAC terminolojisi), kimyasal elementlerin ve bileşiklerin isimlendirilmesi için standartlar geliştirmede tanınan dünya otoritesidir. Birliğin amacı, üye ülkelerdeki kimyacılar arasında sürekli iş birliğini teşvik etmektir.