Friday, Nov 22nd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Haberler Wavin’den şehirlerin su yönetimine komple sistem çözümleri

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Wavin’den şehirlerin su yönetimine komple sistem çözümleri

Türkiye’de 50 yıldır plastik boru sektöründe faaliyet gösteren Wavin, iklim değişikliği nedeniyle şehirlerin su yönetimi konusunda yaşadığı beş zorluğu masaya yatırdı.

Çağımızın en önemli problemlerinden olan küresel iklim değişikliğinin en büyük etkisi sıcaklık artışı ve kuraklık. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin 2021 Mayıs ayı kuraklık raporunda, Türkiye'nin yüzde 22,5'inin yüksek çölleşme, yüzde 50,9'unun ise orta düzeyde çölleşme hassasiyetine sahip olduğunu görüyoruz. Dünya plastik boru sektöründe sunduğu ürün ve çözümlerle ön plana çıkan Wavin, küresel iklim değişikliği ve sürdürülebilirliği gündemine alarak şehirlerin su yönetiminde karşılaştığı beş problemi masaya yatırıyor. 

“Gelecekte suyu depolamak yeşil şehirler için anahtar olacak”

Wavin Türkiye Genel Müdürü Fatih Asal, şehirlerin büyürken ve iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ederken, sorunları çözmek için daha akıllı ve daha bütünleşik çözümlere ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, “Gelecekte, kalıcı yağmur suyu yönetimi çözümleri yalnızca yağmur suyunun tahliyesi ile ilgili olmayacak. Aynı zamanda kurak dönemler için suyu depolamak ve yeniden kullanmak ve kentleşmenin neden olduğu artan su talebini karşılamak, daha yeşil şehirlerin gelişmesi için anahtar olacaktır” dedi. 

“Petrolü ayırıyoruz, çöp ve molozları filtreliyoruz”

Wavin’in aşırı yağmurlarda meydana gelen sel baskınlarını önlemek için suyu etkin şekilde yönettiğini, yağmur suyunun toplanıp depolanmasına ve tekrar kullanımına kadar olan akışta komple sistem çözümü sunduğunu hatırlatan Wavin Türkiye Genel Müdürü Fatih Asal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurak dönemler için suyu depolayıp yeniden kullanmak büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda Wavin olarak çatılardan sifonik sistemle güvenli ve hızlı şekilde QuickStream teknolojimiz ile suyu topluyoruz. Tegra Road gully, noktasal yol drenajı ile fazla yağmur suyunu topluyor ve yağmur suyunu çöp, moloz gibi atıklardan filtreliyoruz. Delikli drenaj borularımızla suyu kademeli olarak toprağa salıyoruz. Petrol ve tortu ayırıcı gibi ürünlerimizle özellikle asfalttan kaynaklanan yağmur suyuna karışmış petrolü ayırıyor ve yağmur ünitelerine temizlenmiş şekilde suyu gönderiyoruz. Aquacell ve Qbic Plus gibi yağmur ünitelerimiz yağmur suyunu kademeli olarak toprağa salıyor ya da yeniden kullanım için depoluyor. Bunların hepsinin arkasında ciddi bir uzmanlık bilgisi ve komple sistem çözümü bakış açısı yatıyor.” 

“Daha yeşil kentler hedefliyoruz”

Geliştirdiği teknolojiler ile su kaynaklarını ve yeşili korumayı hedefleyen Wavin Türkiye Genel Müdürü Fatih Asal,  yeşil, serin şehirler, sağlam binalar için kentsel ısı stresine dikkat çekiyor. Kentsel ısı stresinin halk sağlığı, enerji tüketimi ve vatandaşların genel konforu üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğunu kaydeden Asal şunları şöyledi: “Ağaçlar ve diğer bitkiler buharlaşma yoluyla soğumaya katkı sağlar. Su ve karbondioksiti fotosentez yoluyla besine dönüştüren bitkiler topraktaki suyu kökleriyle alır. Q- Bic Plus ağaç tanklarımızla ağaçların büyümesine katkı sağlayarak gelecekte daha yeşil ve serin kentler hedefliyoruz.” 

“Yağmur suyu atık su değildir”

Fatih Asal, kentsel alanda, yağmur suyunun çok büyük bir kısmının toprakla buluşamadan kanalizasyon sistemlerine aktığını vurguladı. Yağmur suyunun basit bir arıtma ile evlerde de kullanılabileceğini söyleyen Asal, “ Ülkemizde, maalesef mevcut olan standart kanalizasyon sisteminde yağmur suları ayrı toplanmamakta, atık sular ile karışarak kanalizasyona gidiyor. Evsel atık suya göre çok daha temiz olan yağmur suyunun doğrudan kanalizasyona gitmesi ve atık su ile aynı arıtmaya tabi tutulduktan sonra kullanıma sunulması, hem ekolojik hem de ekonomik açıdan asla etkin bir yöntem değildir. Yağmur suyu, toplanması ve geri kazanımı en kolay olan su kaynağıdır. Ayrı toplandığı takdirde, atıksu muamelesi görmeden, basit bir arıtma ile hanelerde, ortak alanlarda kullanılabilir. Böylelikle daha az enerji harcanır ve merkezi arıtma sistemine kadar taşınmadan toplandığı yerde arıtılabilir” ifadelerini kullandı.