Friday, Nov 22nd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Haberler Esnek üretim, yapay zekâ ve cobot’larla sağlanabilir

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Esnek üretim, yapay zekâ ve cobot’larla sağlanabilir

Covid-19 pandemisiyle birlikte üretimde esneklik ve sürdürülebilirlik her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Bunu fark eden üreticiler insandan bağımsız, kesintisiz üretimin çıkış kapısı yapay zekâ ve otomasyona yöneliyor. Yapay zekâ ve otomasyon temelinin cobot’lara dayandırılması gerektiğini vurgulayan Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, yapay zekâ ve nesnelerin internetine entegre olabilen cobot’ların önemine değinerek, kesintisiz ve verimli bir üretim için atılması gereken adımları açıkladı. 

Pandemi döneminde üretimin kesintiler yaşadığını ya da tümüyle durduğunu belirten Gök, cobot’ların bugün birçok sektörde insanlarla yan yana çalışarak kesintisiz üretimde yer aldığını, yapay zekâ ve otomasyon temelli gelecek üretimin de cobot’lara dayandırılması gerektiğini söyledi.

“Yüzde 500’e varan verim artışı sağlanabilir”

Üretimde esnekliğin, yapay zekâ ve otomasyonla sağlanabileceğini savunan Gök, “Dünyanın birçok ülkesinde tamamen insana dayalı üretim modeli yerini robot ve yapay zekâlı üretime bırakıyor. Hammaddenin fabrikaya gelişinden son ürüne kadar tüm süreçler yine otomasyonla sürdürülüyor. Böylece üretimde insan hatası ya da duygularına bağlı aksamaların da önüne geçiliyor. Endüstri 4.0’ın da temeli olan modelde; yapay zekâ ve otomasyon sistemleriyle entegre olabilen, kamera, sensör ve özel yazılımlarla üretim ya da sürece özel eklentiler yapılabilen cobot’ları da dahil ederek üretimde yeni bir döneme geçebiliriz. Her zaman yüksek hassasiyet ve kalitede çalışan cobot’larla üretimde yüzde 500’e varan verim artışları sağlayabiliriz” diye konuştu.        

“Üretiminin Endüstri 4.0’a geçişindeki en önemli koz olabilir”

Cobot’ların son derece kolay kurulduğunu ve yeni bir görev için kolayca programlanabildiğini de aktaran Gök, “Cobot’lar geleneksel endüstriyel robotların aksine son derece az bir alanda çalışabiliyor, birçok yeni teknoloji ve entegrasyona izin veriyor. Bu da yeni taleplerin yeni bir yatırıma gerek kalmaksızın tüm süreçlerin yönetilmesine imkân tanıyor. Yine geleneksel robotlara kıyasla yapay zekâ, nesnelerin interneti ve otomasyona hızlı bir geçişe zemin hazırlıyor. Tüm bu özellikleriyle cobot’lar, ülkemiz üretiminin Endüstri 4.0’a geçişindeki en önemli koz olabilir. Bu kozu kritik sektör ve sanayilerde kullanarak Türkiye’yi üretimde merkez üssüne dönüştürebiliriz” dedi. 

Üretim ve hizmet alanında da çalışabiliyor

Cobot’lar üretim ya da hizmet fark etmeksizin tüm sektörlerde yüksek hassasiyet ve titizlikle çalışabiliyor. Salgınla artan hijyen hassasiyetinde de büyük katkılar sağlıyor. Gıda, sağlık ve ilaç sanayisi gibi hijyenin son derece kritik olduğu sektörlerde bulaş riskini sıfırlıyor. Tak çalıştır üretime başla konseptiyle üretimde kurulum kesintilerini de en aza indiren cobot’lar, 15 ve 17 güvenlik seviyesiyle insanlarla yan yana ve güvenle çalışabiliyor.