Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Haberler Drone ile kargo hizmeti oluklu mukavvayı uçuracak

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Drone ile kargo hizmeti oluklu mukavvayı uçuracak

Türkiye ekonomisinin aynası konumunda bulunan oluklu mukavva sektörü yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 15 büyüyerek son 20 yılın rekorunu kırdı. Bu performansta; tüketim harcamaları ve ihracattaki artış etkili olurken, e-ticarete artan rağbet sektörün üretimini katlayacak. Bunun yanı sıra yakın gelecekte drone ile kargo teslimatının yaygınlaşması oluklu mukavvayı uçuracak.

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyüme ile son 6 yılın rekorunu kırarken, bu büyümede hane halkı tüketimi ve ihracatın etkili olması ambalaj sektörünü de olumlu yönde etkiledi. 2017 yılsonu itibariyle GSYH artışının yüzde 7 civarında gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, “Ekonomideki canlılık oluklu mukavva üretimine de doğrudan yansıyor. Sektörümüzün üretiminin 2017’de geçen yıla göre yüzde 10-11 oranında artacağını öngörüyoruz. Gelecekte de lojistikteki yeni trendler ve e-ticarete artan ilgi bu büyümeyi hızlandıracak” dedi.

OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, oluklu mukavva sektörünün 2017 yılını değerlendirip 2018 beklentilerini paylaştı. 2016 yılında 2 milyon 20 bin ton oluklu mukavva üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Görenoğlu, “Türkiye’nin bu yıl büyümesinin yüzde 6-7 civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Oluklu mukavva üretiminde ise geçen yıla göre yüzde 10-11 artış yaşanmasını ve 2 milyon 250 bin tonluk üretime ulaşılmasını bekliyoruz. Çünkü oluklu mukavvadan üretilen ambalaja ilgi her geçen gün artıyor. Çevre duyarlılığının artması ile birlikte sürdürülebilir özelliğinin yanı sıra en hijyenik ambalaj malzemesi olmasından dolayı oluklu mukavva birçok sektörde tercih ediliyor. Başta e-ticaret olmak üzere yaş sebze-meyve, ilaç, kozmetik, temizlik maddeleri, et ürünleri, hazır giyim, ayakkabı, makine parçası, seramik, cam ve benzeri birçok alanda paketleme ve nakliye aşamasında kullanılıyor. Dolayısıyla ekonomideki canlılık direkt sektörümüze yansıyor” dedi.

Sektörün genellikle Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hâsılası’nın yaklaşık bir buçuk katı kadar büyüme performansı sergilediğine dikkat çeken OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, “2018 için en son OECD Türkiye’nin büyüme oranını yüzde 4,9 olarak revize etti. Bizim de beklentimiz; buna paralel olarak sektörümüzün 2018 yılında yüzde 7-8 büyüyeceği yönünde” tahmininde bulundu.

8.5 milyar liralık ciro hedefi

Oluklu mukavva üreticilerinin ciro beklentilerine de değinen Görenoğlu, şunları söyledi: “Hem yurt içi talepteki artış, hem de son bir yıl içerisinde yurt dışı faktörler sebebiyle kâğıt fiyatlarının yüzde 60’a yakın artmış olmasından dolayı bu yılsonu itibariyle sektörün elde edeceği cironun 7,5 milyar TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılı için ise mevcut koşulların devam etmesi halinde, cironun 8-8,5 milyar liraya ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

Değerlendirmesinde sektörün gelecek potansiyeline de işaret eden Görenoğlu, “Yabancı yatırımcıların son yıllarda sektörümüze olan ilgisi arttı. Şu anda sektörün yüzde 40’ı yabancılar tarafından temsil ediliyor. Bu ilginin gelecekte de artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Çünkü Türkiye ekonomisi Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında yüksek büyüme hızı ve demografik yapısı ile yabancı yatırımcı açısından hala cazibesini koruyor. Ayrıca gelecekte drone ile kargo teslimatının yaygınlaşacak olması ve e-ticaretteki canlılık nedeniyle oluklu mukavva üretimi her geçen gün artacak. Bu da potansiyel yatırımcılar açısından sektörün cazibesini artırıyor” diye konuştu.