Wednesday, Nov 27th

Last updateTue, 26 Nov 2024 10am

You are here: Home Products Haberler Oluklu mukavva sektörü ilk çeyrekte yüzde 10 büyüdü

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Oluklu mukavva sektörü ilk çeyrekte yüzde 10 büyüdü

Türkiye ekonomisinin aynası konumunda bulunan oluklu mukavva sektörü yılın ilk çeyreğinde sergilediği yüzde 10’luk büyüme ile aynı dönemde Gayri Safi Milli Hâsıla’daki yüzde 5’lik büyümeyi ikiye katladı. Yılın ikinci çeyreğinde sektörün yüzde 6 civarında büyüyeceğini öngören Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, “Tüketim harcamalarının artması, modernleşme ve e-ticarete olan rağbet sektörümüzün gelişimini olumlu yönde etkiliyor” dedi.

Türkiye’de son yıllarda modernleşme ile birlikte kırsal kesimden şehirlere artan göç, geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş ve sosyo-ekonomik-kültürel değişimle birlikte e-ticarete olan talep, ambalaj sektörüne yaradı. Özellikle online alışveriş siparişlerinde en çok tercih edilen ambalaj malzemelerinin başında gelen oluklu mukavva üretimi ilk çeyrekte yüzde 10 ile Gayri Safi Milli Hâsıla’nın iki katı büyüme gösterirken, yılın ikinci çeyreğindeki büyüme oranı ise yüzde 6 olarak öngörülüyor. 

2017 yılı ilk yarı verilerini paylaşmak amacıyla İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, oluklu mukavva sektörünün Türkiye ekonomisinin aynası konumunda olduğunu vurgulayarak, “Her yıl sektörümüz Gayri Safi Milli Hâsıla’nın yaklaşık 1.5 katı kadar büyüme gösteriyor. Ne kadar tüketim oluyorsa o kadar da ambalaj üretimi artıyor” dedi. 

Son 10 yıl içerisinde oluklu mukavva tüketiminin yüzde 80 oranında arttığına işaret eden Mehmet Nuri Görenoğlu, 2017 yılının ilk 3 ayında Türkiye ekonomisinin yüzde 5 büyümesine rağmen sektördeki büyümenin yüzde 10’u bulduğuna dikkat çekti. 

Görenoğlu, “Geçen yıl Türkiye’de kişi başı oluklu mukavva tüketimi 25,3 kg’ye ulaştı. Bu rakam 2000 yılında yalnızca 11 kg’ydi. Bu da Türkiye’nin yüksek nüfus artışına rağmen tüketimin iki kattan fazla arttığını ortaya koyuyor. Bunda tüketim sektöründeki gelişmenin olduğu kadar bireylerin değişen alışveriş alışkanlıklarının ve e-ticarete yönelik artan ilginin de etkisi var. Çünkü oluklu mukavva, online alışveriş siparişlerinde en çok tercih edilen ambalaj malzemelerinin başında geliyor. Bunun yanı sıra tüketicilerdeki doğaya ve çevreye dost ürünleri tercih etme bilinci de etkili oluyor” dedi.

Geçen yıl sektörün 2 milyon 22 bin tonluk üretim hacmini aştığını kaydeden Görenoğlu,“Artan tüketimle birlikte 2016 yılında dernek üyemiz 31 kuruluşa ait toplam 49 fabrikada kapasite kullanım oranı yüzde 70’ler civarında. 2017 yılının tamamında tüketimin, dolayısıyla üretim ve kapasite kullanımının daha da artacağına dair büyük umutlarımız var. Yılın ikinci çeyreğinde ise sektörün büyümesinin yüzde 6 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.   

2016 yılı sonu itibariyle sektörün toplam büyüklüğünün 2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Mehmet Nuri Görenoğlu, 2017 yılı sonunda ise bu büyüklüğün 3 milyar doları bulacağını öngördü. 

Gıda ve tarım sektörü ilk sırada

OMÜD’e üye kuruluşların hizmet verdiği sektörlerin başında yüzde 41,7 ile gıda ve tarım sektörünün geldiğini belirten Görenoğlu, şunları söyledi: “Oluklu mukavvanın hijyenik özelliği gıda ve tarım sektörü için ilk tercih sebebi. Üretim özelliği sebebiyle bakteri barındırmıyor. Bunun yanında yapılan bilimsel araştırmalar, oluklu mukavvada taşınan sebze ve meyvelerin, diğer ambalaj ürünlerinde taşınanlara göre daha az ağırlık ve sertlik kaybına uğradığını gösteriyor. Bir de diğer ambalaj ürünlerine göre kolay taşınıyor ve kolay depolanabiliyor. Bunların yanında en önemli tercih sebeplerinden birini doğaya ve çevreye dost bir ürün olması oluşturuyor.” 

Yabancı yatırımcıların radarında

Toplantıda sektörün gelecek potansiyeline de dikkat çeken OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, şöyle devam etti: “AB ülkeleri ile karşılaştırdığımızda; Türkiye’de sektör olarak daha kat edecek çok yolumuz var. Ülkemizin her şeyden önce genç ve dinamik nüfusu, Avrupa ülkelerine kıyasla daha yüksek büyüme oranları, sektörün geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor. Gelişme potansiyelimiz nedeniyle yabancı yatırımcılar da sektörümüzdeki fırsatları yakından takip ediyor. Hedefimiz; 2023 yılına kadar 4 milyon tonluk bir üretim ile kişi başı halen 25 kg civarındaki tüketimi 40-45 kg çıkarmak.”