Friday, Sep 20th

Last updateFri, 20 Sep 2024 8am

You are here: Home Products Haberler Kurdaki hızlı yükseliş plastik sektörünü baskı altına alıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Kurdaki hızlı yükseliş plastik sektörünü baskı altına alıyor

Son bir ayda dövizin Türk Lirası karşısında hızlı artışı ve siyasal gelişmeler plastik sanayicilerini endişelendiriyor. PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, kurdaki hızlı yükselişin hammaddede ithalata bağımlı olan plastik sanayicilerini zor durumda bıraktığını açıkladı. Gür açıklamasında, Türkiye GSYİH büyümesinin üzerinde bir büyüme gerçekleştiren, 2017 senesine kur etkisinin yarattığı baskı ve ara malını peşin alıp, bitmiş ürünü vadeli olarak satan sektör oyuncularının finansal yönetimde sıkıntıya düştüğünü belirtti. Döviz artışının ihracat odaklı çalışan firmalar için bir avantaj olarak öne çıkması gerektirdiğini belirten Gür, “Ancak sektörün son yıllarda ihracat pazarlarındaki düşüş ve kurun etkisi ile özellikle plastik makineleri sektöründe iç pazarda sipariş iptalleri yaşanıyor dedi. 

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, sektörün yapısı nedeniyle kurdaki ani ve hızlı artışla paralel Türk Lirasının değer kaybetmesinin kendilerine ihracat pazarlarında avantaj sağlamasının söz konusu olmadığının altını çizdi. 

Reha Gür yaptığı açıklamada, Türkiye plastik sektörünün mamul bazında dış ticaret fazlası verdiğini ancak bu başarının sent düzeyinde yürütülen çok zor bir uluslararası rekabet ortamında gerçekleştiğini hatırlattı. Gür, “Plastik ürünlerde gerek iç piyasada, gerekse ulus-lararası piyasada yüksek katma değerli ürünler üretilememesi yeni yatırımların önünü kapatmaktadır” dedi. 

Döviz kurundaki dalgalanmaların sanayiciler için ciddi sorunlar yarattığını ve kur bazlı işlemlerde de alıcıların ödeme taahhütlerini, zararı fiktif tutabilmek için zamanında yerine getirmekten kaçındığını ifade eden PAGDER Başkanı Reha Gür, bu durumun tüm ticari piyasanın dengesini bozduğunu bildirdi.

“Türkiye plastik sektörü 8,8 milyar dolarlık hammadde ithal ediyor”

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, Türkiye plastik sektörünün 2016 senesini yüzde 5 ihracat kaybı ile kapattığını, plastik hammadde ithalatının ise 2016 yılında 8,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de çarkları döndürmek için ciddi miktarlarda hammadde ithal etmek zorundayız. Döviz artışı enerji maliyetlerini de artırdığı için hem hammadde alış fiyatları yükselmekte, hem de ithal yolla temin ettiğimiz için ciddi risk ortamına girmekteyiz. Sanayicilerimiz yüksek kar etme derdinde değil, zaten hammadde, enerji ve finansman giderlerinin yanında, sektörde ileri teknoloji ürünler üretilememesinden dolayı yüksek kar etmeleri de mümkün görünmüyor. Çok ağır bir rekabet ortamında, -ihracatçı sektörler kurdan etkilenmez- diyerek gerekli önlemlerin alınmaması endişesini taşıyoruz.”

Türkiye ekonomisinin istikrarı ve plastik sektörüne yansıyan olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için hedeflenen ekonomik koşulları etkileyecek politika unsurlarının ivedilik ve dikkatle belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Gür, karar alıcıların B planlarını ivedilikle devreye sokmaları gerektiğini söyledi.