Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Haberler Küçükçekmeceliler plastik atıklarla sokak hayvanlarına sıcak bir yuva sağlayacak!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Küçükçekmeceliler plastik atıklarla sokak hayvanlarına sıcak bir yuva sağlayacak!

PAGDER’in plastik atıkları geri dönüşüme kazandırıp sokak hayvanlarına sıcak birer yuva sağlamayı hedefleyen ve 2015 proje gönüllü elçiliğini Mirkelam’ın yaptığı “Yuvaya Dönüşen Plastikler” sosyal sorumluluk projesinde Küçükçekmece Belediyesi de baş destekçilerden biri oldu. 

5 Ekim 2015 tarihinde, Küçükçekmece Belediyesi’nde imzalanan protokol kapsamında artık Küçükçekmeceliler de plastik atıkları geri dönüşüme kazandırarak sokak hayvanlarının sıcak bir yuva yapımına katkı sağlayacak.

18 Şubat 2014 tarihinde PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) öncülüğünde başlayan ve kısa zamanda Türkiye’nin dört bir yanında binlerce kişiye ulaşan, ünlü-ünsüz birçok çevre-doğa ve hayvan dostunun destek verdiği  “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesi, yerel yönetimlerin katkısıyla genişlemeye devam ediyor. 

Plastik atıkların çöp olmadığını, defalarca geri dönüştürülebilen değerli bir hammadde olduğunu ve geri dönüşümle başta iplik ve elyaf olmak üzere sokak hayvanları için sıcak bir yuvaya dahi dönüşebildiğini topluma aktaran; kaynağında ayrıştırma alışkanlığı ve geri dönüşüm kültürünü kazandırma hedefi taşıyan  “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesinin baş destekçilerinden biri de Küçükçekmece Belediyesi oldu.

Bu işbirliği kapsamında, Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binası olma özelliğine sahip olan ve geçtiğimiz günlerde ‘’Uluslararası Aydınlatma Tasarım Yarışması’’nda ‘Düşük Bütçeli Cephe Aydınlatması’ tasarımı kategorisinde dünya 3’ncüsü seçilen Küçükçekmece Belediyesi hizmet binasında, 5 Ekim’de düzenlenen bir tören ile işbirliği protokolü imzalandı. 

Protokol imza törenine Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ile Küçükçekmece Belediyesi Meclis Üyeleri, PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür ve PAGDER Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. İşbirliği kapsamında; PAGDER, “Yuvaya Dönüşen Plastikler” kampanyasının tanıtım ve duyurularına kendi bölgesinde destek sağlayacak olan Küçükçekmece Belediyesi’ne bölgedeki sokak hayvanları için 20 adet kulübe bağışında bulundu.

Plastik atıklar çöp değildir!

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, Küçükçekmece Belediyesi ile yapılan protokol anlaşması ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesinin hem toplumun her kesiminden hem de yerel yönetimlerden gördüğü ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

 “Sıcak bir yuva her canlının hakkıdır sloganıyla başlattığımız projemiz, kısa zamanda belediyelerden ve kamuoyundan büyük bir destek gördü. Çevre konusuna duyarlılığı ile örnek bir yönetim sergileyen Küçükçekmece Belediyesi’ne de, önemli toplumsal sorunlarımız olan kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm alışkanlığı, çevre temizliği yanı sıra sokak hayvanlarına karşı duyarlılık göstererek kampanyamıza katılımından, verdikleri destekten dolayı teşekkür ederiz” diyen Reha Gür, Küçükçekmeceliler’in de projeye ilgi göstereceklerinden emin olduğunu belirtti.

2014 yılından beri sürdürdükleri “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesini 2016 yılına da taşıyarak daha geniş kitlelerin katılımını teşvik edecek benzer adımları atmaya devam edeceklerini kaydeden Reha Gür, “Küçükçekmece Belediyesi gibi işbirliği yaptığımız tüm değerli marka belediyelerimiz ile kampanyamızı daha etkin kılacak projeleri de birlikte geliştireceğiz” dedi.

Bireylere çok fazla görev düşüyor!

Kaynağı kısıtlı tüketilebilir enerji kaynaklarımızda geri dönüşüm vasıtasıyla tasarruf edilmesi, diğer deyişle çoğaltılması ile gelecek kuşakların da bu kaynaklardan istifade etmesi için “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesinin ve benzer projelerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Gür, “Ekosistemi canlı tutabilmek için bireylere çok fazla görev düşüyor. Bu işin temelinin eğitim; özellikle çocukların, gençlerin temelden eğitimi olduğunu biliyoruz. Yarının dünyasını yönetecek çocuklarımızla geri dönüşüm kültürü ve kaynağında ayrıştırma alışkanlığı yaratmaya yönelik özel senaryo ile sergilediğimiz «Çöps Çetesi» müzikali çocuk oyunumuz; belediye işbirlikleri ile gösterimlerine 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde de devam edecek. Küçükçekmece Belediyesi’nin de desteği ile oyunumuzu Küçükçekmece’deki çocuklarımıza ulaştıracağız” dedi.

Plastik sanayisi örnektir; her sektör kendi sektörüyle ilgili bir sosyal sorumluluk yapmalıdır!

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, protokol imza töreni katılımcılarına teşekkür ederek, Küçükçekmece Belediyesi’nin önem verdiği ve hassasiyet gösterdiği konuları içeren bu projeyi önemsediklerini söyledi.

Türkiye sanayicilerinin böyle bir sosyal sorumluluk üstlenerek ortaya koydukları bu projenin desteklenmesi gerektiğine inancını belirten Başkan Temel Karadeniz, “Sadece plastik sanayicilerinin değil, aslında ülkemizdeki her sektörün, kendi sektörüyle ilgili bir sosyal sorumluluğa soyunması gerekiyor. Plastik sanayicilerimiz gerçekten bu anlamda çok önemli, örnek bir çalışma yapıyorlar. Plastik hepimizin hayatında var ve genel algı plastiğe karşı genellikle olumlu değil. Belki bunun nedeni, geçmişteki standart harici bazı üretimler olabilir ama günümüzde kaliteli bir şekilde üretilen ve hemen her alanda kullanılan plastik, hayatımızı kolaylaştıran ve insanlığa hizmet eden bir malzeme… Üstelik, neredeyse sonsuz derecede, defalarca geri dönüşebilen bir malzeme. Plastik atıkları çevreye, çöpe atmayıp geri dönüşüme kazandırmak gerekiyor. Ama ne yazık ki insanların çoğu çevreye, çöp olarak atıyor ve attığı yerde kendi kendine yok olmasını istiyor. Kaynağında ayrıştırma ve geri dönüştürme bilincimizin olmaması aslında bizim suçumuz, plastiğin suçu değil” dedi.

Hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan bu projenin geri dönüşümü artıracağına inandığını vurgulayan Karadeniz, “Projenin diğer önemli tarafı, hayvan haklarıyla alakalı… Eskiden, sokak hayvanları ve belediye denildiği zaman, akla belediye itlaf ekipleri gelirdi. Artık günümüzde Küçükçekmece gibi örnek belediyeler, sokak hayvanlarını bakımevlerinde, kontrollü bölgelerde iyi yaşam koşulları sunmaya çalışıyor. Küçükçekmece Belediyesi de bu anlayışı, bu duyarlılığı taşıyan bir belediyedir. PAGDER’in belediyemize bağışladığı kulübeler, bölgemizde korumamız altında olan sokak hayvanlarımıza sıcak bir yuva olacak. Belediyemiz bu projeyi bölgemizde en iyi şekilde duyurarak her türlü desteği verecek” dedi.