Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Haberler İstanbullu öğrenciler Tetra Pak’ın ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ projesiyle geri dönüşümü öğreniyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

İstanbullu öğrenciler Tetra Pak’ın ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ projesiyle geri dönüşümü öğreniyor

‘’Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Projesi’’ etkinlik tanıtım ve açılış toplantısı Şişli Resneli Niyazi İlkokulunda gerçekleştirildi. Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer YILDIZ,  Tetra Pak Kafkaslar ve Türkiye Genel Müdürü Nejat ÇALIŞKAN, Şişli Kaymakamı Salih IŞIK, Şişli Belediye Başkan Danışmanı Selim MATARACI, İl Milli Eğitim Temel Eğitim Şube Müdürü Timur TUĞRAL, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit YENTÜR, Şişli İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ertan DEMİRTAŞ, okul müdürleri, basın mensupları, veliler ve öğrenciler katıldı.

İlkokul öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımını ve içecek kartonlarının geri dönüştürülme sürecini anlatan eğitim, İstanbul’daki okullarda devam ediyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Tetra Pak arasında imzalanan protokol ile proje kapsamında 2015 sonuna kadar toplam yaklaşık 50 bin öğrenciye geri dönüşüm eğitimi verilecek. Tetra Pak, 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başladığı ve İstanbul Üniversitesi’nin katkılarıyla yenilenen Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projesi ile bugüne kadar bir milyonu aşkın öğrenciye ulaştı. 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Tetra Pak, çevre ve özellikle de geri dönüşüm bilincini artırmak için çeşitli sosyal çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Bu amaçla 2004’ten beri ilkokullarda ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ eğitimleri düzenleyen Tetra Pak, bu yıl İstanbul’daki ilkokul öğrencilerine eğitim veriyor. 2011 yılında yenilenen proje ile bugüne kadar 1 milyon 150 bin öğrenciye ulaşıldı. Eğitimde, ilköğretim öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımının önemi anlatılırken, yenilenebilir kaynakların önemine de vurgu yapılıyor. Eğitimlerle öğrencilere geri dönüşmesi için ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri alışkanlığının kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca, küçük çaba ve dokunuşlarla doğanın nasıl korunabileceği gösteriliyor. Projenin yürütülebilmesi için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tetra Pak arasındaki protokol yenilendi. Protokol sonucunda 2015 yılı içinde 50 bin öğrenciye ulaşılacak. 

Amaç geri dönüşümü anlatmak...

Kurumsal vatandaş sorumluluğuyla bugüne kadar pek çok projeye imza attıklarını ve projelerin sürdürülebilir olmasına özellikle dikkat ettiklerini kaydeden Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Nejat Çalışkan, “Tetra Pak olarak sosyal sorumluluk anlamında önceliğimizi eğitim, çevre ve gıda güvenliği konuları oluşturuyor. Gerçekleştirdiğimiz projelerle, kamu - özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında toplanmasını ve toplumun genel çıkarlarını geliştirerek korumayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda eğitim etkinliğimizin içeriğini günümüzün modern gelişmeleri ışığında yeniledik. Eğitimlerimizi öğrenciler açısından öğrenmeyi kolaylaştırıcı, etkileşimli ve interaktif bir hale getirdik. Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projemizle, öğrencilere süt ve meyve suyu karton ambalajlarının geri dönüşümlü olduğunu vurgulayarak, 3 istasyondan oluşan setimiz ile “geri dönüşüm deneyimi” yaşatıyoruz. Böylelikle geri dönüşmesi için ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri alışkanlığını kazandırmayı hedefliyoruz. Amacımız, küçük çaba ve dokunuşlarla doğanın nasıl korunabileceğini çocuklarımıza göstermek” diye konuştu.

Toplantıda İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer YILDIZ;‘’Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Projesinin paydaşı olmaktan mutluyuz. On senedir bakanlığımız tarafından yürütülen bu projenin bu sene imzalanan protokol ile ilimizde devam etmesini sağladık. Bakanlığımızın ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün imzaladığı ve uyguladığı projelere azami destek vermenin ülkemize katacağı değeri ve bu projelerden istifade edecek öğrenci sayımızın fazla olmasının gelecek günler için önemini hep belirtiyoruz. Bakanlığımızın imzaladığı protokoller sona erdiğinde ise sürdürülebilir, faydalı olacağına inandığımız ve çocuklarımıza yeni değerler katacak protokolleri ilimizde uygulamaya devam ediyoruz. Çevre bilincinin oluşması ve geri dönüşüm konusunu bir kültür haline getirmeyi amaçlayan Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Projesi böyle bir proje. Ayrıca çocuklarımızın günlük hayatta kullandıkları atıkların ayrıştırılması maddi bir kazanç sağladığı gibi yapılandırmacı eğitim anlayışıyla proje uygulamalarında çocuklarımızın aktif olarak eğitimlere katılıp kendisinin ürettiği bir ürün ortaya çıkarması da manevi bir kazançtır.” dedi.

“Küçük Şeyler Doğayı Yeniler” Hakkında

2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı ve 2014 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel onayıyla devam eden proje, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklara, atıkların ülke ekonomisine geri kazandırılması için doğru değerlendirilmesi gerekliliğinin aktarılmasını amaçlıyor. Uzman eğitmenler eşliğinde ilkokul 2.,3.,4. sınıf, ortaokul 5. sınıf öğrencilerine, neden ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri gerektiği anlatılıyor. İçecek kartonu ambalajının kağıda nasıl geri dönüştürüldüğü çocukların da katıldığı geri dönüşüm seti uygulamasında uygulamalı olarak gösteriliyor. Eğitimlerdeki ana içerikler; doğal kaynakların verimli kullanımı, yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklar, atıkların ayrı biriktirilmesi, içecek kartonlarıyla geri dönüşüm deneyimi olarak sıralanabilir. Eğitimin ‘geri dönüşüm deneyimi’ bölümünde ise öğrenciler, geri dönüşümün tüm adımlarını canlı olarak görebiliyorlar.

Eğitimlerde ilköğretim öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımının önemi anlatılırken, yenilenebilir kaynakların önemine de vurgu yapılıyor. Öğrenciler, çevreye ve geri dönüşümle ilgili konuları, konusunda uzman öğretmenlerinin anlatımıyla dinlerken proje için yaratılan iki sevimli arı karakteri Kaşif ve Yaprak onlara eşlik ediyor. Geri dönüşüm temalı animasyon filmlerinin ardından, öğrenciler okullarda kurulan 3 istasyondan oluşan geri dönüşüm setleri ile geri dönüşüm işlemini uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buluyorlar.