Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Haberler Enerji maliyetleri doğru yönetimle yüzde 50’lere varan oranlarda azaltılabiliyor!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Enerji maliyetleri doğru yönetimle yüzde 50’lere varan oranlarda azaltılabiliyor!

Enerji verimliliği konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından Dr. Robin Kent’in katıldığı Plastik Sanayinde Enerji Verimliliği Semineri, PAGDER’in organizasyonu ile CVK Park Bosphorus Otel’de yapıldı.

Seminerde konuşma yapan PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, yüksek enerji maliyetlerinin plastik sektörünü zor durumda bıraktığını, rekabetçiliğini engellediğini belirterek, “Yapılan araştırmalar doğru enerji yönetimi ile faturaların yüzde 30, hatta yüzde 50’lere varan yüksek oranlarda azaltılabileceğini gösteriyor. Bu doğrultudaki uygulama ve deneyimleri paylaştığımız seminerimiz, sanayicilerimiz için yol-yöntem gösterme açısından önemli katkılar sağladı” dedi.

“Enerji yönetimi, kaynak yönetimi ile aynıdır. Onu yönetemezseniz o sizi yönetir” diyen Dr. Robin Kent ise, enerji yönetiminin maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü artırmak için yapılabilecek en kolay eylemlerden biri olduğunu belirtti, “Plastik imalat endüstrisinde, enerji maliyetleri kontrol edilebilir. Çoğu imalatçı basit yönetim, bakım ve yatırım eylemleri yoluyla enerji kullanımını en az yüzde 30’a kadar azaltabilir” dedi.

Türkiye plastik sektörünün ulusal ve küresel rekabet gücünü artırmak vizyonuyla çalışmalarını sürdüren PAGDER, enerji verimliliği konusunu tartışmaya açtı. 

PAGDER, plastik sektörü dahil tüm sektörlerin en önemli maliyet kalemleri arasında bulunan enerjinin verimli kullanımı konusundaki çalışmaların paylaşıldığı bir seminer düzenledi. Seminerin ana konuşmacısı plastik endüstrisinde imalat operasyonlarında kullanılan enerji ve enerji yönetimi konularında alanının en önde gelen uzmanı olan, saygınlığı dünyaca kabul edilen Dr. Robin Kent olurken, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hüseyin Semerci: Doğru yönetimle enerji maliyetlerinde yüzde 30 azalma mümkün

Yüksek enerji maliyetlerinin plastik sektörü için ciddi bir tehdit haline geldiğini belirten PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, “Bu maliyetler; rekabetçiliğimize, üretimimize, ihracatımıza ve sektörde yarattığımız istihdama son derece olumsuz yükler getirmektedir. PAGDER olarak, sanayicilerimizin büyümesinin önünde engel oluşturan bu önemli soruna çözüm bulma peşindeyiz. Yapılan çalışmalar, iyi bir enerji yönetimi ile hali hazırda harcanan enerji miktarından yüzde 30 oranında tasarruf yapılabileceğini ortaya koyuyor. Hatta bazı özel durumlarda bu tasarruf oranı yüzde 50 civarlarına ulaşabiliyor. Enerji maliyetinin doğru yönetimle iyileştirilebilir çok önemli bir gider kalemi olduğu inancıyla, bu semineri düzenledik” dedi. 

Kenan Yavuz: “Cari açığı kapatmak için üretmek zorundayız”

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ise toplantıda yaptığı konuşmada hem sektör hem de ülkemiz açısından üretimde avantajlı konuma geçmeyi sağlayacak bu çok önemli konuda seminer düzenleyen PAGDER’e teşekkürlerini sunarak, “Enerjide de dışa bağımlı bir ülkeyiz. Çok yüksek maliyetler ödeyerek enerjiye sahip oluyoruz. Bu enerjiyi, bu hammaddeyi mümkün olduğunca tasarruflu kullanmak istiyoruz. Gerek bakanlığımız gerek ilgili derneklerce bu konularda yapılan tüm çalışmalar, bilinçlendirme kampanyaları, kamu spotları çok çok önemli” dedi. Kenan Yavuz, bu nedenle enerji verimliliği konusunda olumlu sonuç alınan tüm çalışmaların sektörler tarafından birbirleriyle paylaşılması gerektiğini ve PETKİM olarak bu yöndeki çalışmaları dileyen her sanayici ile paylaşmaya açık olduklarını belirtti. 

Kenan Yavuz, “Türkiye sadece plastikte değil giderek tüm sektörlerde dışa bağımlı hale geliyor. Vücut uyuşturucuya başladı mı, giderek bu daha fazla oranda bu maddeden ister! Endüstrimiz için ithalat bağımlılığı durumunun bu hale gelmemesi gerekir. Eskiden Türkiye uçak üretmeye başlamıştı. Bir sapkın ideoloji geldi, satış fiyatları çok pahalı, dedi ve uçak fabrikamızı kapattık. Bu sapık ideoloji, ülkemizi 60 yıldır esir aldı. Oysaki bu ülkenin geleceği, bu ülkenin muassır medeniyet olmasının yolu, üretimin tüm süreçlerinde söz sahibi olmaktan geçer. Köklü üretim şirketlerimizden bazılarının nasıl AVM’lere, nasıl residence’lara dönüştüğünü beraber gördük. O şirketlerin sahibi olan arkadaşlarımız, ayakta kalmak için bunu yapmak zorundayım, diyordu. Haklılar, üretim emek isteyen zor iş! Ama bu davranış iyi sonuç vermedi. Onlara ucuz hammadde veren şirketler de zamanla kapandı. Eğer bizim ülke olarak üretmeye ihtiyacımız yok, diyorsak bu yaptığımız doğru. Ama maalesef ki, tablo böyle demiyor; cari açığı kapatmak için üretmek zorundayız” dedi. 

Dr. Robin Kent: Enerjiyi yönetemezseniz o sizi yönetir!

Enerji verimliliği ve plastik imalatı konusunda, püskürtmeli kalıplamadan, ekstrüzyona kadar birçok alanda 40 yılı aşkın bir deneyime sahip olan seminerin eğitmeni Dr. Robin Kent, enerji yönetiminde en önemli aşamanın sorunları belirleyerek, eylem sırasına sokmak olduğunu ifade etti. Kent, “Enerji yönetimine başlarken; kar, çevresel etkiler farklı motivasyonlarımız olabilir. Siz üreticisiniz ve bu motivasyonun kar olması, daha fazla kazanmak istemeniz çok doğal. Ama bunların hepsi birbiriyle ilintili. İklim değişiyor, enerji kaynakları azalıyor ve bu sebeple değişime ayak uydurmalı, şirketlerimizi ayakta tutmalıyız” dedi.

Dr. Robin Kent, Türkiye’nin enerjisini Kazakistan, Ukrayna, Irak gibi ülkelerden aldığını, bu ülkelerden bazılarında sıkıntılar olduğunu da belirterek, “Daha büyük sorunlar olursa vanalar kapanabilir ve bizler uzun bir tatile çıkmak zorunda kalabiliriz. Yani kar, çevre ya da siyasi belirsizlikler gibi farklı farklı motivasyonlar olabilir. Önemli olan enerjiyi tasarruflu kullanmak” dedi.

“Yönetim Sorunları”, “Hizmetler”, “Plastik İşleme Prosesleri” ve “Operasyon” olmak üzere dört oturumun yapıldığı; enerji maliyetini düşürmenin, fatura bedelini azaltmanın yöntemleri, “tüyoları”nın değerlendirildiği enerji yönetimi seminerine, üretim süpervizöründen CEO’lara kadar plastik üretim süreçlerinde yer alan hemen her görevdeki çalışan katıldı.

Dr. Robin Kent’in seminerde profesyonellere verdiği önemli ipuçları şunlar oldu:

Enerji yönetimi, maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü artırmak için yapılabilecek en kolay eylemlerden biridir. 

Plastik imalat endüstrisinde, enerji maliyetleri kontrol edilebilir ve çoğu imalatçı basit yönetim, bakım ve yatırım eylemleri yoluyla enerji kullanımını en az yüzde 30’a kadar azaltabilir.

Enerji yönetimi için kullanım yerlerinin dağılımını belirleyin; enerji haritası hazırlayın.

Enerji yönetimi, kaynak yönetimi ile aynıdır. Onu yönetemezseniz o sizi yönetir. 

Ölçüm esastır ve yönetime yol açar. Birisini sorumlu yapın, sonuçları düzenli olarak raporlayın.

Ödüllendirme sistemiyle tüm şirketi sürece katın.

Küçük ürünler için büyük makineleri kullanmak enerji harcatır. Tüm işlerin uygun makinede üretilip üretilmediğini kontrol edin. 

Makineleri doğru ayarlarda kullanın, gerekli olmadıkça bunları değiştirmeyin.

Herhangi bir hizmet için, en iyi yaklaşım ‘talebi en aza indirmek ve daha sonra tedariği optimize’ etmektir. Tesislerde oluşturulan sıkıştırılmış havanın yüzde 40 kadarlık bir oranı sızıntı yoluyla kaybolur. Çoğu tesiste duyulan ‘sssss’ sesi, zarara işaret eder.

Enerji maliyetini düşürmenin gerçek sırrı, yönetimin tutumundadır. Enerji yönetiminde kararlılık, her zaman sonuç verir.

Sermaye ekipmanında ömür boyu kullanılan enerjinin maliyeti, ilk satın alma maliyetini kat kat aşar. Bu sebeple yatırımın ‘tüm yaşam’ maliyetine odaklanılmalı ve maliyet uzun soluklu hesaplanmalıdır. 

Geliştirilmiş enerji verimliği teknolojisi ile kalıcı olarak düşük işletme maliyetine ulaşmak mümkündür. 

Dr. Robin Kent kimdir?

Seminerin eğitmeni olacak olan Dr. Robin Kent, enerji verimliliği ve plastik imalatı konusunda, püskürtmeli kalıplamadan, ekstrüzyona kadar birçok alanda 40 yılı aşkın bir deneyime sahip. Malzeme Mühendisliği alanında Yüksek Lisans, Polimer Fizik alanında ise doktora derecesi sahip olan Kent, “Plastik İmalatında Enerji Yönetimi” başlıklı kitabın da yazarı. Avrupa’da, Amerika’da seminer ve eğitim programları veren ve dünya çapında 350’den fazla şirket için enerji araştırmaları yapan Dr. Kent, seminerde deneyimlerini, başarı öyküleri ve örneklerle anlattı.