Friday, Nov 22nd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Products Haberler Plastikler yuvaya dönüşüyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastikler yuvaya dönüşüyor

 

Gönüllü hayvan severler, hayvanları koruma – hayvan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları tarafından ve yerel yönetimlerce yaşam koşulları iyileştirilmeye çalışılsa da çeşitli yetersizlikler nedeniyle sosyal bir sorun olmaya devam eden sahipsiz sokak hayvanları için PAGDER’in “Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır” sloganı taşıyan projesi, düzenlenen basın toplantısıyla hayata geçti. 

Projeyle, ülke genelinde tüm hayvan severlerin katılımıyla toplanacak, her biri defalarca geri dönüştürülebilme özelliği taşıyan atık plastiklerin (Plastik yoğurt-peynir kapları, pet şişeler ve kapakları, deterjan şişeleri, eski plastik oyuncaklar, işlevini kaybetmiş plastik damacanalar, plastik askılar vb.)  yüzde 100 geri dönüşümü sağlanarak plastik hayvan yuvaları yapılacak. 

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan atıkları kaynağında ayrı toplama, ayırma ve geri dönüşüm uygulamalarının ülke geneline yayılması büyük önem taşıyor. PAGDER (Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği), aslında birer değerli hammadde olan plastik atıklarla ilgili çevre ve geri dönüşüm bilinci yaratırken, bireysel olarak da kaynağında ayrı toplama alışkanlığını kazandıracak; ayrıca sokak hayvanlarının da yaşam koşullarını iyileştirecek önemli bir proje hayata geçiriyor.

Defalarca geri dönüştürülebilme özelliği taşıyan atık plastikler, hayvanları sıcak bir yuvaya kavuşturacak!

PAGDER’ in öncülüğünde başlayan “Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır” sloganı taşıyan “Yuvaya Dönüşen Plastikler” kampanyası, Türkiye’nin geniş katılımlı ve önemli çevre ve geri dönüşüm projelerinden biri olmaya aday. Proje kapsamında ihtiyacı bulunan hayvan bakımevleri başta olmak üzere ülke genelinde toplanacak (Plastik yoğurt-peynir kapları, pet şişeler ve kapakları, deterjan şişeleri, eski plastik oyuncaklar, işlevini kaybetmiş plastik damacanalar, plastik askılar vb.) tüm plastik atıkların yüzde 100 geri dönüşümü sağlanarak plastik yuvalar yapılacak.  

İlk etapta pilot bölge olarak İstanbul’da 3 bin sahipsiz hayvana sıcak bir yuva sağlamayı, ileriki dönemde de ülke geneline yayılmayı hedefleyen kampanyada, geri dönüşüm yoluyla da önemli ekonomik ve çevresel artı değerler yaratılması bekleniyor.

Projeye önemli kurum ve kuruluşlardan tam destek!

“Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır” projesinin detayları, PAGDER’in ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. Toplantıya, PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci ile üst düzey yetkililerinin yanı sıra T.C.Orman Su İşleri Bakanlığı-İstanbul 1. Bölge Müdürü Haluk Özder, Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları Hüseyin Hışman ve Namık Sürmen, Zeytinburnu Belediyesi Başkan Yardımcısı İlyas Saka ve projeye destek veren diğer belediye yetkilileri; projenin basın lansman sponsorluğunu da üstlenen İKMİB’in (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhr. Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Aksoy, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Nesrin Çıtırık ve federasyona bağlı 16 üye dernek yetkilileri; SHKD (Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği) Yöneticisi Veteriner Hekim Murat Bekhan , BGD (Barınak Gönüllüleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Varlıer Pelit, ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla ile sahipsiz kedi-köpekler için yapılacak yuvalarının yapımını üstlenen proje ana sponsoru Benoplast; projeye platin sponsorluğuyla katkı sağlayan BASF yetkilileri Burak Emiralioğlu, Ümit Hançer, Arzu Aksoy Bilgen, TÜYAP’dan Tamer Güzelaydın, proje altın sponsorluğunu üstelenen Naksan Holding Genel Müdürü Murat Zar, PAGDER&ASLAN OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan, Gema Polimer’den Erkan Aydın ve Petkim’den Memduh Taşlıcalı katıldı. Projeye gümüş sponsor olarak destek veren Şenmak’tan Selim Şen, Chemorbis yetkilileri, AKİB (Akdeniz İhracatçı Birlikleri), Ravago Grup’tan Yakup Ülçer ile Engel’den Kadir Topuçar da basın toplantısında yer aldı.

Hayvan sever ünlüler de gönüllü olarak oradaydı!

Hayvan severliğiyle tanınan, bu alanda gönüllü olarak birçok çalışma yapan Tuna Arman’ın proje yüzü olduğu “Yuvaya Dönüşen Plastikler” kampanyasının basın toplantısına, Reyhan Karaca, Sibel Gökçe, Bedia Öztep, Fulya Ergüneş ve Nami Esatgil gibi hayvan sever birçok ünlü isim de katılarak, sahipsiz sokak hayvanlarını sıcak bir yuvaya kavuşturacak bu projeye gönüllü destek verdiler.

“Tüm Türkiye’ye projemize katılım için çağrıda bulunuyoruz; PAGDER olarak 685 plastik kulübe bağışımızla projemizi başlatıyoruz”

“Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır” proje detaylarının paylaşıldığı basın toplantısında konuşan PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, “Projemizle, toplumumuzun çevre, geri dönüşüm ve sokak hayvanlarına dikkat çekmeyi; sadece ilgili bakanlıkların, yerel belediyelerin, vakfı ve derneklerin çabalarıyla değil, tüm kamuoyunun katılımıyla, el ele verildiğinde bu sorunların çözülebileceğini kanıtlamayı amaçlıyoruz. PAGDER olarak projemize ilk katkıyı da yine biz yapıyor; 610 plastik yuva bağışında bulunuyoruz. Birçok hayvan severin, hayvan hakları koruma derneklerinin de kendi olanakları kapsamında çare üretmeye çalıştıkları sokak hayvanları, sevimli dostlarımız kedi ve köpeklerle ilgili sorunların etkili, insancıl ve kalıcı bir şekilde çözülebilmesinin yolları uzun zamandır araştırılıyor; yıllardır yerel yönetimler de bu sorunla başa çıkmak için uğraşıyorlar. Ancak, sahipsiz sokak hayvanlarının sayılarının çok fazla oluşu özellikle büyük metropoller başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde süregelen bir sorun. Bu projemizle yine yanlış bilinen bir algıyı da düzeltmeyi, ülke ekonomimize de zarar veren bir alışkanlığı değiştirmeyi hedefliyoruz. Afişlerle, billboard’larla, üniversiteler arası düzenlediğimiz ve 10 bin lira para ödüllü yarışmamızla hayata geçerek kamuoyunu bilgilendirecek kamu spot filmimizle, sosyal medya çalışmalarıyla ve siz değerli basın mensuplarının haber destekleriyle, defalarca geri dönüştürülebilen atık plastiklerin aslında birer hammadde de olduğunu ve geri dönüşümle yeniden birçok mamule dönüşebildiğini; plastiğin doğa dahil tüm canlılar için dost olduğunu bir kez daha anlatmış olacağız. Şayet, yerinde, kaynağında ayrıştırma alışkanlığını; çevre ve geri dönüşüm bilincini tüm toplumumuza kazandırabilirsek, sokaktaki canlılar için de sıcak bir yuvaya dönüşebilen plastik ile ilgili haksızca oluşturulan olumsuz imajımıza da pozitif katkı sağlamış olacağız” dedi.

Plastik hayvan yuvaları özel kalıp maliyetleri yüzünden bir türlü hayata geçememişti!

Dayanıklılık, hijyenin kolayca sağlanabilmesi gibi birçok açıdan ahşap kulübelere kıyasla kedi-köpekler açısından daha uygun özellikler taşıyan plastik hayvan yuvalarının yapımının özel kalıp maliyetlerinin 500 bin dolarlara varan yüksek maliyetlerde olması nedeniyle bugüne kadar hayata geçemediğini aktaran Hüseyin Semerci, bu sorunu projenin ana sponsorluğunu da üstlenen Benoplast ile aştıklarını belirtti. Semerci, “Toplanan atık plastiklerle, soğuğa, yağmura dayanıklı, kolayca yıkanabilen, şık tasarımlı, kaliteli plastik yuvalar yapılacak. İşbirliği yapan, projeye destek veren bireylerin, firmaların, derneklerin isimleri de bu yuvaların üzerine yazılacak. Buradan tüm çevrecileri, hayvan severleri ve dernekleri, birlikleri, belediyeleri, firmaları ve projemizin sürdürülebilirliğini sağlayacak her bireye destek vermeye,  kampanyamıza katılmaya çağırıyoruz. Plastik atıklar dahil tüm atıkları çöpe, sokağa atmak yerine kaynağında ayrıştıralım. Böylece hem ülke ekonomimize kazandıralım hem doğayı-çevreye atarak, bırakarak, üstelik suçunu da plastiğe yükleyerek, görüntü kirliliği yaratmayalım, hem de önemli sosyal bir sorunlarımızdan biri olan sokak hayvanlarına sıcak bir yuvaya dönüştürelim. Unutmayalım ki, her atık plastik bir cana sıcak bir yuvanın tuğlası olacak” dedi. 

Hayvan severler, projenin “iyi bir fikir” olmaktan çıkıp başarılı ve uzun soluklu bir uygulamaya dönüşebilmesi için bireysel sponsorluklar yoluyla da projeye katılabilecek; yuva ihtiyacı bulunan hayvan bakımevlerine, kontrollü bölgelere bu yuvalardan temin edebilecek!

Hüseyin Semerci, ülkemize, çevreye ve sahipsiz sokak hayvanlarına fayda getirecek bu projenin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının, ülke geneline yayılmasının en önemli hedefleri olduğunu aktardı. Bir sivil toplum örgütü olarak bu projeyle ilgili kendi imkanları dahilinde her türlü katkıyı sağladıklarını; ancak çok büyük çaplı ve uzun soluklu olması gereken bu projede herkesin desteğine ihtiyaç bulunduğunu paylaştı. Semerci, arzu eden firma ya da hayvan severlerin yuva ihtiyacı bulunan hayvan bakımevlerine ya da konutunun bulunduğu siteye vb. bu plastik yuvalardan sağlayabileceğini, bireysel sponsorluklarla da bu projenin iyi bir fikir olmaktan çıkıp başarılı bir uygulamaya dönüşebileceğinin altını çizdi. Semerci, “Bireysel olarak, bu yuvalardan ihtiyacı olan yerlere temin etmek isteyenler için de özel bir hesap açılıyor; 350 TL gibi uygun bir rakamla, bir yuva alan kişi, bir tane yuvayı da ihtiyacı bulunan hayvan bakımevine bağış yapmış olacak. Yani bu projeye katılan herkesin katkısı, projenin tüm ülke geneline yayılması ve sürdürülebilirliği için kullanılacak” dedi. 

Projeyle plastik ile ilgili bilinen yanlışların da doğruları anlatılacak!

Bu projenin plastikle ilgili yanlış bilinenlerin doğrularını da anlatmayı hedeflediğini söyleyen Hüseyin Semerci, “Tüketicilerin sorumluluk paylaşımını esas alan, sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmayı da hedeflediğimiz projemizdeki bir diğer amacımız da bugünkü refahımızı sağlayan plastik ile gerçekleri bıkıp usanmadan anlatmak… Çünkü plastiğe büyük haksızlıklar yapılıyor; çeşitli nedenlerle ortaya atılan ve “şehir efsaneleri” ile bilgilerin doğruluğu, yanlışlığı araştırılmadan önyargıların oluştuğunu ve insanları olumsuz etkilediğini görüyoruz. Alternatif malzeme üreticilerinin de pazar kaybetme kaygısı ile her gün artan ölçüde ve bilimselliğe dayanmayan iddialarla plastiğe saldırılması, plastikle ilgili kamu algısının olumsuzlaştırılmasına neden olmaktadır. Oysa plastikler üretim, kullanım ve geri dönüşüm safhalarında en çevreci malzemelerdir; tıptan eczacılık, kozmetik, ilaç sanayine, inşaata, teknik parçalara, tekstilden sportif eşyalara, otomotive kadar çok sayıda sanayi kolunda kullanılıyor. Defalarca geri dönüştürülebilme özelliği taşıyan plastikler geri dönüştürüldüğünde kaynak tasarrufu ve ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlarlar. Gelişen teknolojiye paralel olarak her gün yeni uygulamalara imkan sağlayan plastiklerin ekonomik ve kolay uygulanabilir olması, diğer maddelere göre tüketimini hızla artırıyor; yapılan tüm ölçümlemeler, araştırmalar plastiğin birçok kişi tarafından bilinmeyen benzersiz ve olumlu yanlarını da ortaya koyuyor” dedi.

Plastikler, büyük bir katma değer zinciri yaratır: Türkiye plastik sektörü Avrupa 2’ncisi, dünya 7’ncisi!

Hüseyin Semerci, Türkiye plastik sektörünün başarılarının da ne yazık ki bilinmediğini, plastik üretimini 8,1 milyon tona yükselterek şu anda Türkiye’nin İtalya’yı sollayarak Almanya’nın ardına yerleşerek Avrupa’nın ikinci büyük plastik üreticisi olduğunu, dünya sıralamasında ise üretim miktarı bazında yüzde 2,8 payla 7’nci ülke konumuna yükseldiğini aktardı. Semerci, “Plastik sektörü, 14 bin dolayında şirketiyle 250 bin kişilik istihdam yaratan Türkiye plastik sektörünün ağırlıklı kısmını oluşturan mamullerde, 2013 yılı üretimde değer bazında yüzde 17 artışla 34.3 milyar dolar üretim değerine ulaşıldı. Plastik mamullerde 2013 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla, 4 milyar 583 milyar dolar ihracat yapıldı. Plastik mamullerde yurt içi talebin tamamına yakını karşılandı; kişi başına plastik mamul tüketimi 74 kg oldu. 1 milyar 680 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi. Kısaca; plastikler büyük bir katma değer zinciri yaratarak ülkelerin sosyal ve ekonomik gelişmelerine katkıda bulunmaktadır. Açıkçası, doğru bilgilere sahip olan herkesin, özellikle medyanın kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatması, bugün burada sizlerle paylaştığımız projemizin ülke başarısı için de büyük önem taşıyor, siz değerli basın mensubu dostlarımızın da gönüllülük esasına dayalı bu projenin faydalarını görerek, kamuoyuna duyurum için haber desteklerinizi vereceğinize inanıyoruz” dedi.