Saturday, Dec 21st

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Products Röportaj Sonuca götüren çözümler üretiyoruz

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Sonuca götüren çözümler üretiyoruz


Yalçın Vural, Yenipak Ambalaj Dış Ticaret Şefi

Dondurulmuş gıda ambalajlarında teknoloji oldukça ilerledi

Kalite anlayışı çerçevesinde, teknolojik gelişmeleri takip ederek müşterilerine en uygun ve en doğru malzemeyi, hak ettikleri hizmeti vermeyi hedeflediklerini açıklayan Yenipak Ambalaj Dış Ticaret Şefi Sayın Yalçın Vural ile bir röportaj gerçekleştirdik. 1997 yılından bu yana ambalaj sektöründe Polinas A.Ş.’nin bayii olarak hizmet veren YENİPAK AMBALAJ’ın ambalaj sektöründe “Sonuca götüren çözümler üretir” sloganıyla çıktıkları yolu ve geldikleri noktayı değerlendirdik. 

Kısaca Yenipak Ambalaj hakkında bilgi verir misiniz?

Yenipak Ambalaj, Türkiye ve çevre ülkelerine plastik film satan bir firmadır. Bünyesinde hemen hemen tüm plastik filmleri bulunduran firmamız 1997 yılında kuruldu. Kısa zamanda Türkiye’de en çok plastik film satan firmalar arasına girdi. Müşterilerimize 8.000m² kapalı alana sahip binamızda hizmet veriyoruz. “Yenipak, sonuca götüren çözümler üretir” slogan ve anlayışıyla müşterilerimize uygun fiyat ve kaliteyi bir arada sunuyoruz.

Ürünlerimizin Kalite Güvence Yönetim Sistemimizle her aşamada kontrollerini gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimiz tüm kontrol aşamalarından geçtikten sonra YENİPAK Garantisiyle müşterilerimize sunuyoruz. Bu sistemle kuruluşumuzun onuncu yılı 2007 yılında, ISO2001:2000 kalite sertifikasını almak bizim için çok kolay oldu.

Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?

Müşterilerin ihtiyacı olabilecek neredeyse tüm plastik filmleri satıyoruz.; BOPP/CPP, PET, PVC SHRINK/SLEEVE/RIGID, PE STRETCH, YÜKSEK BARİYERLİ PAPE, EVOH içerikli, metalize-sedef-şeffaf-holografik renkte filmler. Yıllık satış miktarımız 6.000 ton civarındadır. Baskı-laminasyon firmalarından gıda, paketleme, izolasyon, poşet imalatçılarına kadar geniş bir yelpazede müşteri portföyümüz bulunmaktadır.

Dilme, aktarma, giyotin, perfore ve korona makinelerimiz bulunmaktadır. 20 dilme makinasıyla aylık 500 ton bobin dilimle kapasitemiz var. Sürekli iyileştirme felsefemiz sayesinde teknolojimizi sürekli yeniliyoruz. Son teknoloji makinelerimizle müşterilerimizin hak ettiği hizmeti sunuyoruz.

Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Polinas Pls.’in ana bayisi olarak satışlarımızın büyük çoğunluğunu Polinas’ın ürün grubu oluşturuyor. BOPP, CPP ve MOPP filmlerin şeffaf, metalize ve beyaz (pearlize-sedef) renklerinde ürünlerimiz bulunmaktadır.

Bunun yanında müşterilerimizin de teşvikiyle POLYESTER, PVC film, PVC SHRINK ve SLEEVE, PE STRETCH, VAKUM ambalaj ve MAP üst filmler için yüksek bariyerli filmler de bulunmaktadır.

Özellikle baskı ve laminasyon yapan firmalarla yoğun çalışıyoruz. Gıda firmaları gibi HACCP ve BRC gibi kalite belgeleriyle çalışan müşterilerimize de bu kalite sertifikalarına uygun olarak hizmet vermekteyiz.

Bunların yanı sıra, Fason işçilik ve Perforeli Malzeme satışımız da vardır.

Fason işçilik olarak ne yapıyorsunuz?

Tüm plastik filmlerin yanında Nonwoven, Kâğıt, Karton gibi kesilmesi zor ürünlerin dilimlemesini yapıyoruz. 40cm.den 230cm. genişliğe kadar, 20 makine ve 15 yıllık dilimleme tecrübemiz ile müşterilerimizin her türlü dilimleme işlerinde çözüm ortağı oluyoruz. 3 tonluk jumbo kâğıt bobinleri bile rahatlıkla dilebilecek kapasitedeyiz.

Ayrıca korona ünitemiz ile hem şeffaf hem de metalize ürünlere korona atabilmekteyiz.

Perfore ürünlerimizin yanı sıra başka firmalara perfore işçiliği de yapmaktayız. 

İşçilik yaparken özellikle dikkat ettiğimiz hususlar var. İşçilik için gelen malzemenin bize emanet geldiğini hiç unutmuyoruz. Tüm süreçlerde daha hassas davranıyoruz.

Perforeli ürünleriniz nelerdir?

AB’ye uyum sürecinde açıkta gıda satılmaması hükmü uyarınca ekmek gibi temel ihtiyaçlarımız da artık ambalaj içinde satılmaya başlanıyor. İstanbul’da bazı belediyeler sıkı takiple ekmeğin poşetli olarak satılması kararını aldı. Bu noktada Yenipak Ambalaj olarak fırınlarımıza Perforeli veya Perforesiz OPP ambalaj filmimizle hizmet vermekteyiz. Perforeli OPP filmimizi kullanarak, ekmek daha sıcakken ambalajlanarak zamandan tasarruf edilmektedir. Aynı zamanda perforeli OPP ürünümüzü unlu mamuller sektörüne kese kağıdı üreten firmalara da vermekteyiz. Ambalajın delikli olması sıcakken oluşan buharın ambalajdan dışarı çıkmasını sağlıyor. Çiçek ve yaş sebze meyve ambalajlarında da aynı amaçla kullanılıyor.

Dondurulmuş gıda ambalajlarının dayanıklılık ve gıdayı muhafaza süresi konusunda teknoloji nereye gelmiştir?

Teknoloji oldukça iyi bir seviyeye geldi. Dondurulmuş gıdalarda uzun muhafaza süreleri sağlayabiliyoruz. Özellikle Yenipak Ambalaj firmasının da fabrikası olan Polinas’ın ürettiği Poliamid ve Polietilen karışımlı filmler ve Polietilen EVOH polietilen bazlı filmlerde uzun raf ömrünü sağlayabiliyoruz. Et, kaşar ve zeytin ambalajlarında özellikle EVOH içerikli filmlerimizi kullanılıyor. Bunlarda hem vakum ambalaj hem MAP ambalaj hem de dondurulmuş gıdalarda kullanılabiliyor. 

Dondurulmuş gıda ambalajları marketten eve kadar ne kadar sürede gıdayı muhafaza eder?

Dondurulmuş gıdada soğuk zinciri kırmadığınız takdirde ambalajın muhafazasını uzun süre sağlar. 0 derecenin üzerine çıkmadan taşınması şartıyla dayanıklılık son gelişen teknolojilerle oldukça ilerledi. Ancak soğuk zincir kırılırsa muhafaza süresi nispeten daha azalır.  

Son yıllarda ülkemizde de kullanımı oldukça artan dondurulmuş gıda ambalajlarının gelişmesi gıda sektörünün yanı sıra ambalaj sektörünü de hareketlendirdi. Sektörün bizzat içinden biri olarak siz bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ambalaj filmi olarak çok fazla ihracat yok ama Türkiye’deki üreticilerin çoğu ihracata yönelik çalıştığı için dolaylı bir ihracat var. Türkiye ambalaj üretiminin küçük bir bölümünü kapsıyor. 

Sektör ile ilgili Avrupa ve Dünya’daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Gelecekten beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Ambalaj filmleri dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Avrupa birliği uyum sürecinde ambalajın önemi daha da arttı ve artmaya devam edecektir. Avrupa ile kıyasladığımızda oldukça düşük bir kullanım oranı var. Ancak giderek yaygınlaşıyor. Ayrıca etrafımızdaki özellikle doğu Avrupa ülkeleri de Avrupa birliğine yavaş yavaş girmeye başladıkları için buraya yönelik bir ihracat potansiyelimiz oluşmaktadır. Türkçe konuşan Orta Asya ülkelerinde de ambalaj kullanımı giderek yaygınlaşmaya başladı. Dolayısıyla her iki tarafta da hem doğuya hem batıya büyük bir ihracat potansiyelimiz var. Zaten biz de Yenipak Ambalaj olarak bu bölgelerdeki ülkelere yoğun olarak çalışmalarımıza başladık. Bünyemizde ihracat departmanı oluşturduk. Özellikle Türkçe konuşan ülkelere ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik ihracata başladık ve bunu da geliştirmek istiyoruz. Bu yönde bir hedef oluşturduk ve yatırımlarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Bu güne kadar Dünya çapında toplam 15 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Özellikle gıdalarda aldıkları ürünlerin ambalajlı olmasına dikkat etmelerini öneriyorum.