Friday, Dec 20th

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Products Röportaj “Ambalaj sürdürülebilir bir ekonomik değerdir”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Ambalaj sürdürülebilir bir ekonomik değerdir”

Bak Ambalaj AŞ., Genel Müdürü Mehmet Emin Bozdağ, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Berivan Kaya’nın sorularını yanıtladı.

Mehmet Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Akademik ve profesyonel özgeçmişinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

1967 yılında İzmir’de doğdum. Orta ve lise öğrenimi mi sırasıyla İzmir Saint-Joseph Fransız Ortaokulu’nda ve Tevfik Fikret Lisesi’nde tamamladım. Yükseköğrenimime Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde devam ede rek İngilizce Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. 1996 yılında, Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri’nden Polibak Plastik Film San. ve Tic. AŞ İhracat Bölümü’nde görev aldım. 2002 -2006 yılları ara sında yine Polibak AŞ İhracat Satış Müdürlüğü görevini icra ettim. 2006-2017 yılları arasında Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri’nden Bareks Plastik Film San. ve Tic. AŞ’de Genel Müdürlük görevini yerine getirdim. 2018 yılından günümüze, Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri’nden Bak Ambalaj AŞ’de Genel Müdür lük görevini ve Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdürmekte yim. Flexible Packaging Europe (FPE) Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev almaktayım.

Bak Ambalaj’ın kuruluş hikâyesini ve günümüzdeki yapısını bizlerle paylaşabilir misiniz?

Bak Ambalaj’ın kuruluş öyküsü, kurucumuz merhum Enver Bakioğlu’nun kurduğu ve ilk Grup şirketi olma özelliği taşıyan Bak Ambalaj’ın baskılı ve baskısız kâğıt torba üretimiyle 1973 yılında İzmir’in Kahramanlar sem tinde faaliyete geçmesiyle başlamıştır. 1976 yılında kâğıt ambalaja ilaveten, günün şartlarının gerektirdiği en inovatif ürünü olan polietilen film üretebilmek için polietilen film ekstrüzyon hattı yatırımı yapılmış ve ürün yelpazesi dipli kâğıt torba, PE torba ve baskılı bobinlerle genişletilmiştir..1984 yılında tifdruk baskı tekniğine geçiş ile gıda sektöründe otomatik paketlemeye uygun, yüksek kaliteli esnek ambalaj malzemeleri üretimi ağırlık kazanmıştır.

1988 yılında Türkiye’nin en büyük ve en modern sanayi bölgelerinden biri olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 22.000 m2’lik bir alan da yeni üretim tesislerinin inşasına başlanarak, makine parkının yenilenmesi ve genişletilmesine yönelik planlanan büyük bir yatırım programı kapsamında, yeni bir polietilen ekstrüzyon hattı ile iki yeni geniş enli 7 renkli rotogravür baskı hattı dev reye alınarak sektörünün lideri olma yolunda önemli adımlar atılmıştır.

Kurulduğu ilk günden itibaren değişen tüketici tercihlerini ve teknolojik gelişmeleri yakinen takip eden şirke timiz; her yıl tesislere yeni yatırımlar eklemiş, üretim ve satış sürecindeki artan ivmeye paralel olarak 1998 yılında üretiminin %25’ini ihraç eder hale gelmiştir. Bak Ambalaj ilk olarak 1998 yılında %25 oranında pay ile halka arz edilmiştir. Akabinde 1999, 2000, 2008 ve 2010 yıllarında yapı lan halka arz ve bedelsiz sermaye artışları sonrasında halka açıklık oranı %48,59 oranına ulaşmıştır. 

2023 yıl sonu itibarıyla 50. yılına ulaşan Bak Ambalaj bugün; toplam 60.000 m2 alanda kurulu 4 ayrı tesisinde 800’e yaklaşan insan değeriyle, %75 ihracat oranıyla, Avrupa’nın en büyük 30 baskıcısı arasında yer alan; sürekli yeni teknolojilere yatırım yaparak uzun yıllardır aralıksız şekilde ISO en büyük 500 sanayi kuruluşu listelerine giren sektörünün önde gelen bir kuruluşudur.

Ürün portföyünüzde yer alan ambalaj çeşitleriniz ve öne çıkan özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Esnek ambalaj, 250 mikrona kadar toplam kalınlığı, 5-90 m2/kg ara lığında verimi olan, hafif ağırlıkta, alışverişe, rafa uygun, genellikle baskılı, dağıtımı ekonomik ve kullanımı kolay küçük torbalar, poşetler ve saşeleri kapsayan tek ve çok katlı yapılardır. Esnek ambalajlar; başlıca tüm “birincil” perakende gıda ambalajları, evcil hayvan mamaları, hijyenik ürünleri, medikal, kozmetik, sigara gibi diğer özellikli gıda dışı ürün ambalaj uygulamaları için, plastik filmler, alüminyum folyo ve kağıtların; ayrı ayrı ya da lamine edilerek birlikte kullanıldığı kombine malzemeler den oluşmaktadır. Esnek ambalaj bu avantajların yanı sıra diğer rijit (sert) ambalajlara göre sürdürülebilirlik açısından da en uygun çözümleri yaratmaktadır.

“Ambalaj sürdürülebilir bir ekonomik değerdir” felsefesiyle geleceği düşünüyoruz ve sürdürülebilirliği, işimizin odak noktasına alarak ürünlerimizi %100 geri dönüştürülebilir ve mono yapılar şeklinde tasarlıyor; tüm değer zinciri içerisinde döngüsel ekonominin gelişimini önemsiyor; müşterilerimizi de bilgilendirerek %100 geri dönüştürülebilir ambalaj yapılarına yönlendiriyoruz.

Geri dönüştürülebilir ambalaj portföyünüzde yer alan “Reborn Ürün Ailesi” ile sektöre sürdürülebilir ambalaj çözümleri de sunuyorsunuz. Bu ürünlerinizin özellikleri ile birlikte esnek ambalaj sektöründeki rolü ve öneminden bahsedebilir misiniz?

Artan nüfus ve tüketim artışı, teknolojinin de üst düzeyde gelişme göstermesiyle birlikte dünya genelinde sürdürülebilir çözümlere yönelik arayışı da hızlandırdı.

Reborn® ürün ailemiz, 2010’lu yılların başlarından bu yana odağımızda olan sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyerek yaptığımız çalışmaların somut bir çıktısıdır. Uluslararası esnek ambalaj döngüsel ekonomi konsorsiyumu olan CEFLEX’e Türkiye’den ilk üye olan şirket olarak, müşterilerimize Reborn® portföyümüzü ilkleri deneyimleme bakış açısı ile her geçen gün yeniliyor ve genişletiyoruz.

Pakete giren her bir ürünün farklı teknik ve tasarım ihtiyacı olduğunu gözeterek ele aldığımız ambalaj yapılarımızda, Reborn® ürün ailemizi üç segmente ayırdık.

Bunlar kısaca; tek bileşenli, mono geri dönüştürülebilirliği %100 seviyesinde olan PP ve PE ürünler, geri dönüştürülmüş malzeme içeren ürünlerimiz ve biyomalzeme içeren, kompostlanabilir, kâğıt bazlı çevreci ürünlerimiz.

Mono geri dönüştürülebilir ürün segmentimizde, farklı bariyer (geçirgenlik) ihtiyaçlarını karşılayarak paketlenen ürünlerin raf ömrü sonuna kadar, geleneksel geri dönüşüme uygun olmayan ürünlere denk bir şekilde taze kalması hedeflenmektedir. PP ve PE bazlı farklı monomer çeşitlerinde mono geri dönüştürülebilir ürünlerimizin aktif bir şekilde satışını uluslararası platformda gerçekleştiriyoruz.

Geri dönüştürülmüş malzeme içeren ürün segmentimizde, prosesten (PIR) ve tüketimden (PCR) geri dönüştürülmüş ham madde seçeneklerimiz ile gıdaya temas uyumluluğu esasına uygun şekilde, sürdürülebilirliğin döngüsellik ilkesini destekliyoruz. 

Biyomalzeme içeren, kompostlanabilir, kâğıt bazlı çevreci ürün segmentimizde ise, nafta bazlı plastik kullanımını düşürmeyi hedefleyen, plastik yerine farklı seçenekler arayan müşterilerimize çözümler sunuyoruz.

Şeker kamışı, nişasta gibi biyo kaynaklardan elde edilen PLA, PHA benzeri biyopolimerler, kullanılmış bitkisel yağlardan elde edilmiş biyoPP ve biyoPE ham maddeler son segmentimizin önemli elemanları arasında yer almaktadır. 

Son dönemin yükselen trendlerinden biri olan esnek kağıt ambalaj da, bu segmentimizin öne çıkan ürünüdür. PapBorn ismi ile pazara sunduğumuz, düz ve ters baskı seçenekleri ile tek ve çok katmanlı %100 kağıt esnek ambalaj üretimlerimiz de devam etmektedir.

Bizlere üretim teknolojilerinizden bahsedebilir misiniz?

4 ayrı tesiste üretim gerçekleştiren şirketimiz 11 renge kadar rotogravür ve 10 renge kadar flekso baskı teknikleri ile düz ve ters baskı, 4 kata kadar solventli ve solventsiz, ınline ve offline laminasyon üretimi yapmaktadır. Türkiye’de ilk ve tek rotogravür ünitesine sahip flekso baskı makinesine sahip olup önemli maliyet avantajı yaratmaktadır.

Flekso ve rotogravür makinelerimiz ile yüksek hızda parsiyel cold seal uygulamaları yanı sıra bu tip uygulamalarda %100 denetim ve kontrol sağlanmaktadır.

Tüm baskı makinelerimizde %100 baskı kalite kontrol kamera sistemleri, otomatik viskozite kontrol sistemleri, Inline korona sistemleri ve ESA (Eloctro Static Sssesment) sistemleri mevcuttur.

Laminasyon makinelerimizde de online tutkal gramaj kontrol sistemleri ve inline korona sistemleri ile yüksek hızda kaliteli laminasyon gerçekleştiriyoruz. Laminasyon makinelerimizin tümünde otomatik dozajlama ile tutkalları uyguluyoruz.

Dilme makinelerimizde hem CW (Cross Web) hem MD (Machine Direction) laser uygulaması yanı sıra InkJet ve valf uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Ekbak Tesisimizde ekmek, sebze & meyve ambalajı için Micro&Macro perforasyon, katlama, wicket torba üretimleriyle spesifik bir pazarın ihtiyacına da çözüm üretmeye devam ediyoruz. 

Ayakta duran (SUP- stand-up pouch) üretimimiz de yine niş bir pazara hizmet etmektedir. 

Scada sistemine entegre makinelerimizle, proses parametrelerini saklayabilmekte ve verimliliğimizi online şekilde takip edebilmekteyiz. 

Sahip olduğumuz 2 Solvent Geri Kazanım Tesisimiz ile baskı ve laminasyon makinelerimizden solvent buharlarını toplayarak geri dönüştürüp tekrardan üretim hatlarımıza beslemekteyiz. 

Bak Ambalaj esnek ambalaj sektöründeki bakanlık onaylı ilk AR-GE Merkezi’ne sahip şirket olma özelliğini de taşıyor. Bu alana en çok yatırım yapan şirketlerden biri olarak inovasyon ve AR-GE süreçleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Baskılı esnek ambalaj sektöründe öncü olmayı misyon edinmiş bir şirket olarak, 2017 yılında AR-GE çalışmalarımızı tek çatı altında toplama kararı aldık. Bak Ambalaj AR-GE Merkezi, gelişen ve değişen ihtiyaçlara çözüm sağlama amacıyla her zaman olduğu gibi bugün de inovasyona odaklanarak çalışmalarını sürdürmektedir. Gerçekleştirdiğimiz AR-GE faaliyetleri kapsamında, Türkiye’nin AR-GE harcamaları en yüksek 250 şirketi arasında yer almaktayız. 

Bak Ambalaj AR-GE Merkezi’nde farklı disiplinlerden gelen yüksek nitelikli araştırmacı ve uzman arkadaşlarımız görev alırken kadromuzu her geçen gün genişletiyor ve geliştiriyoruz. Formülasyon çalışmalarından, ürün paketleme sürecine, tüketici paket açım deneyimine dek tüm süreci ele alarak simülasyonlar gerçekleştirip, tüm değer zincirindeki kullanıcıların farklı ve karmaşık ihtiyaçlarına yanıt olabilecek çözümler üretiyoruz.

Özel laboratuvar alanlarında ileri teknoloji ekipmanlarla kalitatif ve kantitatif analizler yapabilen Merkezimiz, kapsayıcı laboratuvar imkanları sayesinde sektördeki ihtiyaçlara cevap vererek müşteri, iş ortakları ve sektörü yönlendirici niteliktedir.

Proaktif çözümler için çalışan, öncü AR-GE Merkezimiz, çalışmalarında sektör profesyonelleri ve akademik çevreden iş ortaklarıyla güçlü bir etkileşim ağına sahiptir. Ham madde, makine, ürün veya üretim yöntemi içinde ortaya çıkan her fikri bu güçlü ağ sayesinde çeşitlendirir, geliştirir ve sonuca ulaştırır.

Bak Ambalaj AR-GE Merkezi, sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederken aynı zamanda müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda da projelerini şekillendirmektedir. Bu kapsamda, müşterilerine ürün geliştirme, inovasyon, uygulama, üretim verimliliği, değer mühendisliği ve tasarruf projeleri, ambalaj eğitimi konularında teknik destek sağlamaktadır.

Yurt içi-yurt dışı satış faaliyetlerinizden ve pazar payınızdan bahsedebilir misiniz? 

Bak Ambalaj olarak Türkiye'nin İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Gaziantep gibi önemli üretim şehirlerine güçlü dağıtım ağımız ve konsinye depolama imkânlarımızla özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren kalite beklentisi yüksek, sektörünün lider firmalarına esnek ambalaj çözümleri sunmaktayız. Yurtiçi satışlarımızın %30’unu yüksek hizmet beklentisi olan global markaların ülkemizde faaliyet gösteren tesislerine gerçekleştirmekteyiz. 

Bak Ambalaj olarak ilk 1994 yılında başladığımız ihracat faaliyetlerimizde bugün, üretimimizin %75’ni başta Avrupa ve Amerika olmak üzere 4 kıtada 50’den fazla ülkeye ihraç etme seviyesinde ulaşmış bulunuyoruz. İhracat süreçlerimizde, ağırlıklı olarak, Hollanda’da kurulu %100 Bak Ambalaj iştiraki olan Bak Flexibles BV şirketi üzerinden ihracatlarımızı gerçekleştiriyor, her geçen gün gelişiyoruz. Uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü arttırmak için, kalite standartlarına büyük önem veriyor ve inovasyona dayalı çözümler sunuyoruz. Son beş yılda Almanya, Belçika, Hollanda ve İtalya’nın yanı sıra İngiltere ve Amerika’da önemli yeni müşteri kazanımları sağlamanın yanı sıra 2030 yılındaki %80 ihracat hedefimizle uyumlu bir şekilde ihracatta petfood, kahve ve çikolata sektörlerinde pazar payımızı artırmaktayız.

Satış öncesi ve sonrası müşteri memnuniyeti sağlama konusunda nasıl bir kurumsal örgütlülüğünüz var? Burada sizi öne geçiren ölçütler nelerdir?

Satış öncesi ve sonrası müşteri memnuniyeti sağlama konusunda kurumsal örgütlülüğümüzü beş ana başlık altında toplayabiliriz: dikey entegrasyonumuz, müşteri hizmetlerimiz, eğitim ve gelişime verdiğimiz önem, ileri teknoloji kullanımımız ve geri bildirim mekanizmalarımız. Bizi öne çıkaran bu başlıklara kısaca değinecek olursak;

Bak Ambalaj olarak 50 yılı aşan uzmanlığımız ve dikey entegrasyona sahip yapılanmamız sayesinde müşterilerimize esnek ambalajdan fazlasını kalite, servis, rekabetçilik, know-how sağlayarak sunuyoruz. Sürdürülebilir tedarik zinciri avantajı ve kaliteli üretimle müşterilerimizin beklentilerini en çevik ve en etkin çözümlerle karşılıyoruz. 

Türkiye’de ve Avrupa’da bulunan satış ofislerimizde bulunan 52 kişilik ekibimiz ile müşterilerimize farklı dillerde satış öncesinde, ürün veya hizmetlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi veriyor, müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlıyor ve en uygun çözümleri sunuyoruz. Satış sonrasında ise, olası sorunları çözmek, garanti hizmetleri sunmak ve müşteri memnuniyetini sürekli kılmak için çalışıyoruz.

Satış ekibimizin teknik ve ticari gelişimini Bakioğlu Holding bünyemizde bulunan Bak Akademi aracılığıyla teknik bilgi, ürün bilgisi, müşteri ilişkileri yönetimi ve problem çözme becerileri gibi ana başlıklarda günün ihtiyaçlarına uygun eğitimlerle destekliyoruz. 

Bak Ambalaj’ın sürdürülebilir üretim ve çevre hassasiyeti konularındaki çalışmaları nelerdir?

Bak Ambalaj çevre politikasının temel amacı: “ÇEVRE KORUMADIR”. Bu bağlamda;

- AB Yeşil Mutabakatı’na ve Döngüsel Ekonomi Planı’na hizalanıyoruz.

- 2018 Yılında 2 tesisimizde devreye aldığımız “Solvent Geri Kazanım” tesislerimizde yıllık 4.000 Ton solventin hem atmosfere atılımının önüne geçerek geri kazanıyor, yeniden kullanıyor ve çevreyi koruyor, hem de bu miktarda solventi ithal etmeyerek ülke ekonomisine ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlıyoruz.

- I-REC Sertifikasyonu ile Bak Ambalaj tesislerinin tamamında tüketilen elektrik enerjisinin %100’nü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz.

- Şirketlerin sera gazı salınımları ve iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcılarla paylaşmaları yönünde önemli bir adım olan Karbon Saydamlık Projesi’ne 2010 yılından bu yana raporlama yapıyoruz.

-Bak Reborn Ürün Ailesi ile birden fazla sürdürülebilirlik seçeneği geliştirmek üzere REDUCE/RECYCLE/REUSE yaklaşımı ile müşterilerimizin gerçek ihtiyaçlarını sorgulayarak daha sürdürülebilir ambalaj çözümlerini sektörünün ilk bakanlık onaylı AR-GE Merkezimiz ile yaratıyoruz.

- Türkiye’den ilk paydaşının Bak Ambalaj olduğu, döngüsel ekonomide esnek ambalajın performansını artırmak için esnek ambalajın tüm değer zincirini temsil eden bir Avrupa şirketler ve dernekleri konsorsiyumu olan CEFLEX paydaşlığı ile, döngüsel ekonomiye gerek ürün gerek üretim süreçleri boyutunda katkı sağlıyoruz.

- Bak Ambalaj “SPC - Sürdürülebilir Ambalaj Koalisyonu” üyesi olup ambalaj sanayisinde yer alan işletmeler, kamu kuruluşları ve eğitim kurumlarıyla iş birliği içerisinde yer alarak  ambalajı daha sürdürülebilir kılmak üzere yapılan çalışmalara katkı veriyoruz.

Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Sürekli yatırım ve gelişimle, yer aldığı tüm faaliyet alanlarında "en iyiye" ulaşarak ülkesine değer katan, "baki" kalmak vizyonu çerçevesinde ülkemizin ve Avrupa’nın lider esnek ambalaj üreticilerinden biri olarak kuruluşumuzdan bu yana insan değerlerimizi mevcudiyetimizle eş tutarak, sürekli yatırım hedefiyle, çevreye duyarlı, sürdürülebilirlik stratejimizle yatırımlarımıza devam etmeyi hedefliyoruz.

2022 ve 2023 yılında biri flekso, diğeri rotogravür olmak üzere 2 baskı makinesi, 1 laminasyon makinesi ve 2 dilme makinesi yatırımlarını tamamlayarak devreye aldık. 2023 yılının 2. çeyreğinden itibaren ise bu yeni yatırımların getirdiği kapasite artışı ile sadece ihracat pazarlarına yönelerek ihracat paylarımızı arttırmaya devam ediyoruz. Tüm Avrupa Ülkeleri’nin beklediği plastik ve plastik atığı yönergesindeki (PPWD) maddelerin yasalaşma (PPWR) çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Yol haritamız doğrultusunda, geri dönüştürülebilirlik kurallarına tam uyum, geri dönüştürülmüş malzeme kullanım oranını üretimlerimizde arttırma, biyo kaynaklı malzemelerin yaygınlaştırma ve ambalaj atığını asgariye indirgeme politikası mevcut.

Bu başlıkların yanında, geri dönüşüm prosesini negatif yönde etkileyen likit ham maddelerimiz ile ilgili projelerimize başladık. Geri dönüşüm için özel tasarlanmış, kullanıcı deneyimini arttıran, kullanıcıyı yönlendiren inovatif ürünler ile portföyümüzü daha da çeşitlendirmeye tüm gücümüzle devam ediyoruz.

E-ticaret performansı yükseltilmiş ürünler de hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Tek kullanımlık ambalajların yakın gelecekte sınırlandırılacak olması sebebiyle, yeniden kullanıma hizmet eden ürünlerin üretiminden bir başarı hikâyesi çıkarabileceğimize inanıyoruz. 

Son olarak sektörünüzün durumu hakkındaki düşüncelerinizi de öğrenmek isteriz. Avrupa ve yakın coğrafyalar ile karşılaştırdığınızda Türkiye’deki esnek ambalaj sektörü için değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Global esnek ambalaj pazar büyüklüğü 2021 yılı verilerine göre 105Milyar $ büyüklüğe ulaşmış durumda. Bu pazarın en büyük iki pay sahibi %28’lik oranlar ile ABD ve Asya’dır. Avrupa esnek ambalaj büyüklüğü ise %17’lik bir paya sahip olup 15.5 Milyar € büyüklüğe tekabül etmektedir. Tonaj bazında ise sektörün Avrupa yıllık bileşik büyüme oranı ise %1,5 seviyesindedir. Türkiye’nin de hesaplara dahil olduğu geniş Avrupa Bölgesi’nde büyüklü, küçüklü 700 adet meslektaşımız bulunmakla birlikte, toplam talebin %75 ‘ni en büyük 30 üretici gerçekleştirmektedir.

Bak Ambalaj, Avrupa’nın en büyük 30 üreticisi arasında yer almaktadır. Döngüsel ekonomi ile perçinlenmiş bir ajandanın içerisindeyiz. Plastik üreticilerine ve tüketicilerine getirilen kısıtlamaları yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda sürdürülebilir ürün portföyü sunan bir şirket olarak, Bakioğlu Holding Ambalaj Grup Şirketleri’nin dikey entegrasyonu kapsamında, BOPP ve PE film üreticisi olan Grup iştiraki şirketlerimiz, Polibak ve Bareks ile yaptığımız ortak çalışmaların hem ulusal hem de uluslararası platformlarda pozitif yansımalarını görüyoruz.

Geri dönüştürülebilirliğin yarattığı yeni ürün hacmi her geçen gün artmakla birlikte, sürdürülebilir mono yapıların paketin gramaj olarak hafiflemesine sebebiyet verdiği yapılarda artış gözlemleniyor. Ancak Ambalaj sektöründe esnek ambalajın gıda ve gıda dışı ürünleri tüketici ile buluşturmadaki en etkili çözüm olması ve yeni neslin tüketim alışkanlıklarının sürdürülebilir ambalaj yapılarını destekliyor olması geleceğe olumlu bakmamızı sağlıyor. Biz de Bak Ambalaj olarak sürdürülebilirlik odağıyla faaliyetlerimizi, ürün portföyümüzü şekillendiriyor; döngüsel ekonominin en güçlü paydaşlarından birisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.