Friday, Dec 20th

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Products Röportaj Erkoç Kalıp’ın dünya genelinde 6 kıtada ve yaklaşık 40 ülkede müşterileri bulunuyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Erkoç Kalıp’ın dünya genelinde 6 kıtada ve yaklaşık 40 ülkede müşterileri bulunuyor

Plastik mutfak eşyaları ve plastik kalıplarını üretmek üzere 1993 yılında kurulan Erkoç Kalıp ambalaj kalıpları alanında Türkiye’de sektörün önde gelen firmalarından. Ürün kalitesi kadar müşteri memnuniyetini de ön planda tutan Erkoç Kalıp’ın ülkemize katkıları sayesinde, firmaların kalıp konusundaki yatırım giderlerinin en az yarı yarıya azaldığını belirten Fabrika Müdürü Sayın Baha Kuleyinoğlu ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?  

2000’lerin başında Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yaklaşık olarak 15 yıldır plastik sektöründe bulunuyorum. Plastik enjeksiyon ağırlıklı olmakla beraber plastik ekstrüzyon tecrübemde var. Bu zamana kadar hep sektöründe lider firmalarda çalışma fırsatı buldum ve hepsi ayrı ayrı tecrübe kazanmamı sağladı. Ambalaj kalıbında Türkiye’de lider konumdaki Erkoç Kalıp ile tanışıklığım 2008 yılında oldu. 2013 yılından beri de firmamızda çalışmaktayım.

Erkoç kalıp olarak ambalaj kalıpları sektöründe deneyiminiz ve birikiminizle uzun süredir faaliyet gösteriyorsunuz. Kuruluş amacınız ve gelişim sürecinizi okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?

Firmamız plastik mutfak eşyaları ve plastik kalıpları üretmek üzere 1993 yılında kuruldu. Firmamızın ambalaj sektörüne girişi, ambalaj sektöründeki firmaların bu kalıpları gerek yüksek maliyetle ithal ediyor olmasından gerekse Türkiye’de yaşadıkları olumsuz deneyimlerinden kaynaklandı. Erkoç kalıbın ambalaj kalıbı konusunda ülkemize katkıları sayesinde firmaların kalıp konusundaki yatırım giderleri en az yarı yarıya azaldı. Daha önceleri Avrupa menşeli kalıp üreticilerinden temin edilen kalıp sayısını azaltarak, hem paramızın kendi ülkemiz içerisinde kalmasını, hem de bu ülkelere kıyasla daha uygun ücretlerle kalıp yaparak ambalaj sektöründeki maliyet kalemlerinden bir nebze de olsa fayda sağladığımız kanısındayız.

Erkoç Kalıp olarak, kısa bir süre içinde gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışındaki müşterilerimiz tarafından güvenilir bir kalıp tedarikçisi olarak ifade edilmeye başlandık. 

Ürün gruplarınız nelerdir? 

Firmamız ince cidarlı ve IML adı verilen etiketleme sistemine uygun, ambalaj sektörüne hitap eden, hızlı çevrim süresine sahip plastik enjeksiyon kalıpları üretmektedir. Aynı zamanda mutfak eşyaları sektörüne hitaben kendi plastik üretim tesisimiz vardır. Ambalaj sektörüne ve kendi üretim tesisimize kalıp imalatı yapmaktayız.

Ürünlerinizin ortaya koyduğu farklılıklar ve öne çıkan özellikleri hakkında okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?

Hem kalıp üretimi, hem de plastik enjeksiyon ürünleri için inovasyon, teknolojik değişim bilinciyle yatırımlarımıza devam etmekteyiz. Stack kalıp olarak yurt dışında adı geçen çift ara yüzlü ambalaj kalıplarının Türkiye’deki ilk imalatçısı olduk. Son beş yıldır da kova ve sap ürünlerinin ayrı lokmalar halinde aynı kalıpta imalatının yapılmasını sağlayan kalıpları Türkiye’de üretmeye başladık. 

2016 yılında, yine ayrı lokmalar halinde ve sap ile kovanın ayrı renklerde üretilmesini sağlayan kalıbı geliştirdik. Müşterilerimiz ilk başta tek renk olarak çalışan kalıbımızla işçilikten kâr edebiliyordu. Yeni tasarımımızla hem işçilikten hem de hammaddeden kâr ederken kendi müşterilerinin ayrı renk taleplerine de cevap verebilir hale geldiler. Ayrıca sıcak yolluk sisteminin ayrı olması sayesinde de sapsız kova imalatını gerçekleştirdikleri sırada sıcak yolluk kısmında ortaya çıkacak sorunları önlemiş olduk.

2017 yılının sonuna doğru da silikon kartuş kalıbını ülkemizde ilk üreten firma olduk. Buradaki amacımız da müşterilerimizin yurtdışına bağımlılığını ortadan kaldırmak ve ülkemize aynı zamanda yeni bir ihracat kalemi eklemektir.

Yukarıda bahsettiğim kalıpları ilk olarak ülkemizde üretmenin ve uzun soluklu olarak bu sektörde yer almanın verdiği tecrübeyle hareket ediyor ve her geçen gün daha ileriye taşıyoruz.

Erkoç Kalıp şu anda planladığı konumda mı? Yakın gelecekteki hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? Önümüzdeki dönemde yeni bir ürün, yatırım ya da proje çalışmalarınız olacak mı?

Dünya genelinde oluşan ekonomik sıkıntılara rağmen işimizdeki kalitemiz sayesinde tam kapasite çalışmaya devam ediyoruz. İhracat oranı olarak belirlediğimiz hedefe ulaştık. Bundan sonra bu oranları koruyarak daha yukarılarda tutmaya çalışacağız.

Dünya genelinde 6 kıtada, yaklaşık 40 ülkede ve 100’ün üzerinde müşterimizde kalıplarımız çalışmaktadır. Bundan sonraki önceliğimiz yeni ülkeleri ve müşterileri portföyümüze katmak olacaktır.

Üretim hattımızdaki teknolojileri geliştirmek zaten kurulduğumuzdan beri olan hedefimizdir. Hem kalıp tarafımıza hem de plastik imalat tarafımıza yatırımlarımız devam etmektedir. 

Sektörel bazlı yurt içi ve yurt dışı pazar payınız hakkında bilgi verir misiniz?

2000’li yılların başında kazandığımız tecrübe ve inovasyon bilincimizle kalitemizi her geçen sürede üst seviyelere çıkardık. Ülkemizde ilkleri başarmamız sayesinde ihracat oranımızı hızlı bir şekilde yukarılara taşıdık. 2014 yılında ihracat oranımız %45 iken sonraki yıllarda %85 seviyelerindeydi. Geçtiğimiz yılı ise %90 üzerinde ihracatla kapattık. Bundan sonraki hedefimiz %90’ın üzerinde kalıcı olmak ve ülkemize döviz girdisini artırmak yönünde olacaktır.

Satışını yaptığınız ürünleri daha sonrasında nasıl bir hizmetle destekliyorsunuz? İmalatını yaptığınız kalıplarla üreticilere ne tür katkılar sağlıyorsunuz?

Mevcut ölçüm kontrol makine ve teçhizatlarımızla, özellikle yurtdışı kalıplarımız öncelikli olmak kaydıyla, müşterilerimizdeki kalıplarımızda kullanılan parçaların ölçüsel olarak arşivini tutmaktayız. Bu sayede müşterimizin yaşadığı sorunla ilgili parçayı firmamıza göndermesini beklemeden imalatını olabilecek en hızlı şekilde gerçekleştirmekteyiz.

Müşterimizin ihtiyacına bağlı olarak deneyimli servis elemanlarımız mevcuttur. Örneğin Avrupa Birliği kapsamındaki müşterilerimizin servis talebine hızlı yanıt verebilmek amacıyla servis personelimizin pasaportlarında schengen vizelerinin olmasına özen gösteriyoruz.

Dünyadaki gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz? Teknoloji hızla gelişirken siz teknolojiyi kendi bünyenizde nasıl uyguluyorsunuz? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Sektörümüzle ilgili fuarlara, makine ve teçhizat üreticilerinin open house davetlerine iştirak ediyoruz. Aynı zamanda sektörümüzle alakalı yayınları ve yenilikleri takip ediyoruz. Tesisimizin ihtiyacına bağlı olarak yeni teknoloji yatırımlarımızı yapıyoruz. 

Tesisimizde kullanılan makinelerin ve teçhizatın en hassas ve en kaliteli marka modellerden seçilmesine azami özen gösterdik. Aynı zamanda bu yatırımları kullanılabilir olmasını sağlayabilmek için beyaz yaka personel sayımızı da arttırma yoluna gittik.

Plastik imalat tarafımızda kalıplarımızı doğru koşullarda test edebilmek amacıyla plastik imalat tarafımızın ihtiyacından daha kaliteli ve hızlı makinelerin alımını gerçekleştirdik. Aynı zamanda yeni nesil hibrit ve ful elektrikli makine yatırımları yaparak hem enerji sarfiyatımızı azalttık hem de kapama kuvveti olarak 1.000 ton kuvvete kadar imalat yapabilir ve kalıp deneyebilir kapasiteye ulaştık.

Yukarıda da belirttiğim gibi çift renkli saplı kova kalıplarını üretebiliyor ama deneyemiyorduk. Müşteriler kalitemize güvenerek sap kısmı denenmeden kalıpları teslim alıyordu. Ancak bu konuda da yatırım yaptık ve dik enjeksiyon ünitesi alarak çift renkli imalatını yaptığımız kovaların deneme üretimlerini yapabilir kapasiteye ulaştık.

Erkoç Kalıp’ı sektörde farklı kılan nedir? Neden tercih edilmeli? 

Türkiye’de ambalaj kalıplarını ilk üretmeye başlayan firma olmamız sebebiyle bu konudaki deneyim, tecrübemiz ve aşkımız bizi öne çıkarmaktadır. Her bir kalıba başlarken halen heyecanlanırız. Ona yeni bir şeyler katmaktan keyif alırız mutlu oluruz. Ayrıca bu deneyim ve tecrübe sayesinde ilkleri yapan firma olabildik. Bu ülkede margarin kutusu dışarıdan ithal ediliyordu. Çok gözlü, ince cidarlı kalıpları ilk defa ülkemizde ürettik. Bu sayede, diğer firmalara da örnek olduğumuzu, kendi ifadeleriyle ufuklarını açtığımızı ve bundan dolayı da mutlu olduğumuzu motive olduğumuzu belirtmek isteriz. Biz yeni bir şeyler ortaya çıkarabildikçe mutlu olan bir ekibiz. Ekip olarak müşteri hassasiyetinin ve kalitenin bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kalıp ve kalıp teknolojileri konusunda Türkiye’de teknolojik olarak nasıl bir gelişme söz konusudur? 

Kalıp ve kalıp ekipmanları konusunda Türkiye’de birkaç parça dışında ileri seviyede bulunuyoruz. Bu konuda sadece biz değil birçok firma ambalaj, otomotiv ve medikal sektörlerine kalıp ihraç eder pozisyona geldi.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Devletimizin bizleri desteklemesinin yanında eğitim konusunda da atılım yapması gerekmektedir. Örneğin Pagev plastik üzerine eğitim konusunda güzel çalışmalar yapmaktadır. Bu konuda sadece devletimiz ve Pagev gibi dernekler değil bizler gibi sektördeki firmalarda katkı sunmalı ve eğitimli teknik personel sayısını arttırmalıyız. Tabi bunu yaparken gençlerimizi bu sektörün geleceği konusunda bilgilendirmeli ve onlar açısından sektörün cazip hale gelmesini de sağlamalıyız.

Baha Kuleyinoğlu

ERKOÇ Kalıp Fabrika Müdürü