Friday, Dec 20th

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Products Röportaj Plastik işleme ve hammadde sektörünün ihale portalı Pi Dünya

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik işleme ve hammadde sektörünün ihale portalı Pi Dünya


Yağmur Fuarcılık Genel Koordinatörü Sayın Berivan Kaya ile yeni projeleri olan “Pi Dünya Plastik Hammadde ve İhale Dünyası” hakkında konuştuk. Kaya, Pi Dünya'nın sektörümüzdeki doğrudan satış, pazarlama ve marka süreçleri açısından; internet ortamında bugüne kadar denenmemiş yepyeni bir model oluşturacağını belirterek projenin işleyişi ve kapsamı hakkında detaylı bilgiler verdi.

Pi Dünya tam olarak nedir?

Pi Dünya, plastik sektöründe, üretici ve hammadde sağlayıcısı arasında doğrudan köprü oluşturacak dijital bir iş platformu. Her sektörden plastik ürün üreticisiyle plastik hammadde tedarikçisini; sıcak arz ve talep açısından doğrudan bir araya getirmeyi hedefliyor. Dolayısıyla hem arz ve taleplerin anında girildiği ve cevap alındığı bir tür ihale portalı hem de pazar ve marka platformu.

Böyle bir projeye neden gerek duyuldu?

Pi Dünya öncelikle plastik hammadde sektöründe açığa çıkan geniş ihtiyaçtan doğdu. Elbette ihtiyacın var olması projenin sektörde ciddi bir karşılığının olduğunu tek başına kanıtlamaz. Bilindiği gibi sektöre yönelik hammadde sağlayıcıları sektörün gelişimine bağlı olarak yıllar içinde arttı. Plastik eşya üretimi ilk yıllarda ambalaj, ev eşyası, oyuncak gibi belirli alanlarda daha fazlayken, süreç içinde tıptan otomotive, aydınlatmaya, makineye, savunma sanayine kadar çok geniş bir spektruma hem nicelik hem de nitelik artışıyla yayıldı. Bu genişleme, termoplastiklerin yanı sıra kompound, alaşım gibi mühendislik plastiklerinin, termoset ve elastomerlerin tüketimini de arttırdı. Ülkedeki ana plastik hammadde üreticisi ve sağlayıcısı olan PETKİM talep karşılama da yeterli olamayınca özel sektör bu alanda pek çok ithalatçı ve üretici firmayı bünyesine katarak hızla gelişti. Bugün artık PETKİM’in de özelleşmesiyle birlikte plastik üreticileri ve sağlayıcıları çok geniş ve çoklu bir biçimde, rekabetin hem sancıları hem de dönemsel zorunlulukları içerisinde piyasa üzerinde ilişkileniyorlar. Pi Dünya tam da bu noktada; internette ve akıllı telefonlarda gelinen en son dijital teknolojiyi, sektörün arz talep ihtiyaçlarını karşılamak ve somut hedeflerini sağlamak için imkâna dönüştürecek. Üreticiyi ve tedarikçiyi somut hedefleri bakımından aynı anda esnekliğe ve kolaylığa kavuşturacak.

Bu somut hedefleri biraz açar mısınız?

Üretici ve tedarikçi açısından farklılıklar içerse de ana hedef arza ve talebe anında ulaşım kolaylığı ve rekabet/marka gücü geliştirmektir. Plastik ürün üreticisi açısından optimal fiyat, hızlı teslimat, rekabet gücü ve marka oluşturmak olarak sıralayabilirim. Hammadde tedarikçisi ya da üreticisi açısından ise en önemli hedef müşteri bulma, satış, rekabet gücü ve pazar/marka geliştirmedir. Bu sayılan hedefler her iki taraf açısından da sürdürülebilir bir büyümenin önemli parametreleridir. Bugün hammadde tedariki büyük oranda ithal yolla karşılanıyor; fiyat politikaları; kimya endüstrisi, emek piyasaları, nakliyat, makine ekipman, döviz gibi uluslararası birçok etkene bağlı olarak anlık değişebiliyor. Kimi zamanda fırsatçılıklar devreye girebiliyor. İç piyasadaki stok fiyatları dünya arzındaki azalmaya veya ithalattaki azalmaya bağlı olarak bir çeşit fırsatçılık tezahürü ile dramatik çıkışlar yaşayabiliyor. Aynı şekilde içerdeki üretici de bu furyaya kapılabiliyor. Pi Dünya tüm oyuncuların arz ve taleplerle yüz yüze olduğu bir platform olduğu için, satıcılar aralarındaki rekabet gereği alıcı ile en uygun fiyatlandırma üzerinden ilişkilenecekler. Bu anlamda karşılıklı bir satış etiği de gelişmiş olacak. Yine optimal fiyatın dışında, teslim süresi alıcılar için önem arz eder. Gecikme üretimde istenmeyen bir durumdur; kaygıya ve gerilime yol açar. Bu platform ise bu soruna son verecek bir yapıya, esnekliğe sahiptir. Alıcı firma girdiği talebe gelen çoklu teklifler açısından en uygun teslim süresini seçebilecektir. İstediği hammaddeyi en uygun fiyata alması, gecikmenin olmayışı; aylık maliyetlerde belirli bir azalmayı sağlarken firma bu noktada rekabet gücünü geliştirebilecektir.

Aynı durum tedarikçi/satıcı firma için de geçerlidir. Her şeyden önce Pi Dünya satıcı için hazır müşteri demektir. Sabah işe gelip telefona sarılarak hammadde satmaya uğraşacak pazarlama personelinin elinde Pi Dünya sayesinde hakiki bir müşteri olanağı vardır. Cep telefonunda Pi Dünya uygulamasına dokunup bildirimler tuşuna basması yeterlidir. İsteğe bağlı olarak sesli bildirim de alacaktır. Sistemi kullanan x, y, z vs. hangi firma olursa olsun talebini girdiğinde satış personeli bu bildirimi anında telefonundaki Pi Dünya uygulamasından alabilecektir. Düşünün bir, her gün yeni sıcak talepler, aynı zamanda yeni müşteri bağlantıları... Pi Dünya sektörde doğrudan satış, pazarlama ve marka süreçleri açısından bugüne kadar denenmemiş yepyeni bir model oluşturacak.

Bu söylediklerinizi bugüne kadar fuarlar da gerçekleştirmiyor muydu? Bu tür bildik tanıtım ve marka oluşturma araçlarının dışında Pi Dünya’nın içerdiği olanaklar neler?

Bugün artık dijital ortamın sağladığı üstünlükler ve kolaylıklar açısından fuarlar oldukça hantal yapılar olarak kalıyor. Fuarcılık’ın zamanını doldurduğunu söyleyemeyiz elbette. Biliyorsunuz Yağmur Fuarcılık olarak uzun yıllar sektörün nabzını tutan fuarlar düzenledik; fakat fuarlar doğrudan satış ihtiyacını karşılayacak zeminler değiller. Belli zamanlarda; “yılda bir” veya “üçdört yılda bir” sektörü bir araya getiriyorlar; dünyadaki gelişmiş fuarcılığın buradaki amacı daha çok yeni ürünlerin tanıtılması. Bizde ise daha satış odaklı; bu yüzden de periyotlar “yılda bir” gibi daha kısa olmakta. Firmalar açısından satış sürekli ve zaruridir; düzenli bir genişleme ve kârlılığın artması beklentisi elzemdir; o halde kimse satış ve yeni müşteri için bir sonraki fuarı beklemez; firma bünyesinde harıl harıl bir pazarlama-satış faaliyeti örgütlenir ve devam eder. Bu durumda, alım satım faaliyetlerinin sürekli olduğu bir platform ihtiyacı ortaya çıkar. Geçmişte firmalar bunu “sürekli fuar” gibi fikirler üreterek çözmeye çalışsalar da bir sonuç vermemiştir. Çünkü alıcı için her durumda uzak bir mekâna giderek ürünlere bakma,fiyat pazarlığı yapma imkânı yoktur. Satıcı açısından da maliyetlidir; bir kere o mekâna sürekli bir kira bedeli ödemek zorundadır; sonra o ürünle ilgilenecek bir satış personeli istihdam etmesi gerekir. Ayrıca bu çalışmanın yürütülmesi, koordinasyonu profesyonel ayrı bir iş olduğu için ortak maliyetler artacaktır. Tüm bu engeller “sürekli fuar” fikrini yaşama geçirememiştir. Bugün ise dijital teknolojinin sağladığı imkânlar böyle bir platformu olanaklı kılmaktadır. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey akıllı bir cep telefonu ki bugün herkeste var. Yani onu bile ekstra edinmek gerekmeyecek. Yapmamız gereken sadece hem iOS hem Android ortamında çalışabilen Pi Dünya uygulamasını indirmek ve şifre almak. Plastik ürün üreticisiyseniz, “alıcılar sayfası”nda ihtiyacınız olan tüm talepleri düzenli girerek sipariş oluşturabilirsiniz. Bu talepleriniz anında, interaktif bir şekilde tedarikçilere (hammadde üreticilerine/ satıcılarına) bildirim olarak düşecek. Karşı taraf, “satıcılar” sayfasından tekliflerini girdiğinde ise anında cep telefonunuzdan bildirim olarak alabileceksiniz ve fiyat, teslim süresi, ürün özellikleri sıralayarak, filtre yaparak karşılaştıracak, en uygun seçimi yapabileceksiniz. Yine tedarikçiyseniz, gün içinde girilen tüm talepleri anında telefonunuza bildirim olarak düşecek ve anında teklif verebileceksiniz.

Aynı zamanda plastik ürün üreticileri talep girmeseler bile karşı taraftan gelen arzları sayfalarında anında bildirim olarak görebilecekler, sipariş verebileceklerdir. Bunun için ücretli abone olmaya gerek yoktur. Sistemdeki arz duyuruları, tüm plastik ürün üreticilerine açıktır. Sadece kayıt ve şifre işlemi gereklidir.

Girdiğiniz talepleri veya verdiğiniz teklifleri başka firmalar görebilecek mi?

Hayır. Tam olarak firmaya özel ve gizli. Aynı ihale ortamı gibi. Bir talebe giden teklifleri talebi veren alıcı firma dışında kimse açamaz. Alıcı firma bu teklifler arasında kıyasyapabilir, karşı tarafla yazışabilir, indirim isteyebilir. Bu tamamen taraflar arasında gizlidir. Satış onayı verilen teklifler istatistikî veri olarak sistemde birikir. Bu verilerde aylık ve yıllık satış raporları ürün ve miktar olarak gözükür. Firma isimleri gözükmez.

İhale sürecinde plastik ürün üreticilerinin talepleri açısından işleyişi anlattınız. Pi Dünya plastik hammadde tedarikçilerinin arzları açısından nasıl işleyecek?

Tedarikçiler ürünlerini satmak için iki şekilde uygulamayı kullanabilecekler. Birincisi yukarıda bahsettiğimiz gibi plastik ürün üreticisinin girdiği taleplere teklif vermek suretiyle.

İkincisi ise tedarikçi bağımsız olarak arz girebilecektir. Diyelim ki elinde satmak istediği bir ürün var; onun duyurusunu arz listelerine girerek cüzi bir ücret karşılığında ekleyebilecektir. Arz listelerini sisteme ücretli abone olsun olmasın, tüm plastik ürün üreticileri (alıcılar) görebilecektir. Sisteme girerek kayıt olmaları ve şifre almaları yeterlidir. Satıcılar tarafından girilen tüm arzlar, hem ana sayfada hem alıcıların sayfasında tüm arzlar listesinde siteye giriş tarihine göre gözükür ve plastik ürün üreticisinin sayfasında “sipariş ver” bölümüne anında bildirim olarak düşer. Alıcı, “sipariş ver” bölümünü sisteme kayıt olurken özelleştireceği için bu bölüme sadece ilgilendiği ürün guruplarındaki arzlar düşecektir. Bu yüzden sayfasında herhangi bir yoğunluk ve karışıklık yaşanmaz. Görüldüğü gibi sistem son derece kolay, yalın, esnek bir kullanım olanağı sunmaktadır.

Peki sistem yöneticisi olarak Yağmur Fuarcılık bu ihalelere müdahil olacak mı?

Hayır. Biz sistem yöneticisi olarak talep ve teklifleri doğrudan buluşturacağız. İhale ve satışın dışında olacağız. Herhangi bir pay, ya da komisyon söz konusu olmayacak. Bugün, komisyon ile çalışan, talep ve teklifleri kendisinde toplayarak yöneten bu tür e-ticaret uygulamaları var. Fakat bizimki oldukça farklı. Uygulama, sektör temsilcilerinin arz ve talebini direkt buluşturarak ihale portalının yanı sıra bir sanal fuar niteliğini de oluşturacak.

O halde sistemin işleyişi mali yönden nasıl ilerleyecek?

Abonelik sistemi üzerinden işleyecek. Alıcı ve satıcı firmalar “yıllık abone bedeli” karşılığında sistemi kullanabilecekler. Bu ücretler bir fuar maliyetinin yanında neredeyse önemsenmeyecek, yok sayılacak derecede küçük meblağlar olacak. Fuar maliyeti sadece stant kirası ücreti değildir; stant dekoru, nakliye, tanıtım, broşür, yerleştirme gibi giderler de eklenince astronomik rakamlar çıkar ortaya. Bir de bu, seneden seneye gerçekleşen bir etkinliktir. Sonrasında örneğin bir hammadde işleyicisi, kullandığı hammaddelerin siparişini verirken, genelde birkaç aynı firmayla her defasında uygun fiyatı almak için yeniden konuşmak, pazarlık yapmak durumundadır. Bu birkaç firmanın dışında çok fazla firma arayıp da fiyat alımı ve karşılaştırması yapamaz, çünkü bu, pratik olarak zaman alıcı ve stres yaratıcı bir durumdur. O yüzden plastik ürün üreticisi genelde aynı firmalarla optimal fiyat alamadan çalışmak zorundadır. Pi Dünya ise yukarıda da değindiğimiz gibi her talepte interaktif biçimde onlarca tedarikçinin teklifini aynı anda almasını ve fiyat kıyaslaması yapmasını sağlayan bir programdır. Ayrıca burada tedarikçi firma da müşteriyi kaybetmemek için en uygun fiyatı vermeye çalışacaktır. Bu durumda alıcı firmanın birim fiyat başına sağladığı fiyat düşüşü aylık maliyetinde belirli bir azalmaya yol açacaktır. Firmanın optimal fiyatla aylık olarak elde edeceği kazancın yanında yıllık olarak sisteme ödeyeceği abone bedeli gerçekten de çok küçük, önemsiz kalacaktır. Satıcı ise, sıcak taleplerle buluşacak, sürekli kazanacak üstelik sisteme bir komisyon ödemeyecek, küçük bir abonelik bedelini yıllık olarak ödeyecektir. Pi Dünya her iki tarafa da kazandıran bir sistem olacaktır. Yine bu sistemde sürekli interaktif olan firmalar birbirleri için tanınır bilinir olacak, marka güçleri artacaktır.

Peki Pi Dünya uygulaması ne zaman kullanılabilir olacak? Yağmur Fuarcılık ve Plastik & Ambalaj Teknolojisi Dergisi sürece nasıl etki etmekte?

Bu proje üzerinde Yağmur Fuarcılık olarak bir yıldır çalışıyoruz. Ön araştırma, içerik oluşturma, tasarım, şema, içerik yürütme çalışmaları altı yedi ay sürdü. Şu anda yazılım aşaması devam ediyor. Bir ay içinde test ve deneme sürümlerini elde edeceğiz. Test aşamasından sonra, prototip versiyonunda firmalara tanıtım ve üye kayıtlarına başlanacak. Uygulama cep ve web versiyonlarında çalışır olacak ve ilk altı ay ücretsiz kullanılabilecek. Amacımız bu süre içinde mümkün olduğu kadar hem ürün üreticisi hem hammadde sağlayıcısı olarak firmaya ulaşmak, üyelikleri sağlamak, akabinde belirlenmiş bir tarihte yayına geçerek uygulamayı aynı anda kullanılır hale getirmek. Sonrası kendiliğinden işleyecek zaten. Yağmur Fuarcılık Yayıncılık olarak geçmişteki başarılı deneyimlerimiz, hem üretici hem tedarikçi alanındaki ilişki hâkimiyetimiz, tanınırlığımız, güvenirliliğimiz Pi Dünya'nın Türkiye’nin e-ticaret alanında en büyük ihale portalını yürüteceği konusunda garantördür. Ayrıca Plastik & Ambalaj Teknolojisi Dergisi’nin katkısını çok önemsiyoruz ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Yağmur Fuarcılık bünyesinde 24 yıldır çıkan ve sektörün tek aylık dergisi olan Plastik & Ambalaj Teknolojisi Dergisi aynı zamanda bu köklülüğe sahip tek bağımsız yayın. Her ay ülkenin 81 ilindeki ürün üreticilerine ve tedarikçilerine dağılarak aradaki teknoloji, bilgi, tanıtım, satış ilişkisini başarıyla yürütüyor. Yine Yağmur Fuarcılık olarak yirmi yıllık fuar düzenleme birikimimiz, sektörde tanınırlığımız, başarılı marka imajımız eklenince Pi Dünya projesi çok kısa zamanda yaygınlaşacak, sektörün dijital vizyonunda satış merkezi olarak çözüm ve fayda üreten en büyük marka kuruluşu olacak.

Berivan Kaya

Yağmur Fuarcılık Yayıncılık

Genel Koordinatörü