Friday, Dec 20th

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Products Röportaj “Türkiye’de ilk defa ince cidarlı ve çok gözlü kalıpları başarıyla yapan ilk firma olduk”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Türkiye’de ilk defa ince cidarlı ve çok gözlü kalıpları başarıyla yapan ilk firma olduk”

 

1993 yılında plastik kalıpları ve mutfak eşyaları kalıplarını üretmek üzere kurulan Erkoç Kalıp zamanla ambalaj kalıpları alanında uzmanlaşmış deyim yerindeyse Avrupa kalitesiyle yarışır hale gelmiş bir firma. Kalıp teknolojileri ve sektörün durumunu Genel Müdür Sayın Mehmet Ali Ustabaş ile görüştük. Sizleri bu röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz, firma ne zaman kuruldu? 

Firmamızı 1993 yılında plastik kalıpları ve mutfak eşyaları üretmek ve kalıplarını yapmak üzere kurduk.1996 yılından itibaren ambalaj kalıpları üzerinde yoğunlaştık.2000’li yılların başından itibaren sadece ambalaj kalıpları üretmeye başladık. Şu an 5000 m2 kapalı alanda üretime devam etmekteyiz. 

Üretiminiz hakkında bilgi verir misiniz?

Kalıp üretimimiz sadece ambalaj kalıpları üzerinedir. İnce cidarlı çok gözlü ve hızlı çevirim süreli kalıplardır. Son 4-5 yıldan beri stack mold teknolojisini de başarıyla uygulamaktayız.

İyi bir kalıp tasarımı ve kalıbı oluşturan eleman ve malzemelerin özellikleri neler olmalıdır?

Son yıllarda plastik ürünler, günlük hayatta oldukça fazla kullanılan malzemeler haline geldi. Bu da gerek plastik ve ambalaj sektörünün giderek yaygınlaşmasına gerekse ürün ve ambalajlarda plastik üretiminde büyük artışlara neden oldu. Günümüz teknolojisinin temel hedefi, kaliteli ürünü, en az maliyetle ve hızlı bir şekilde üretebilmektir. Bunun neticesinde, ürünlerin imalat şekillerinde yeni yöntemlerin geliştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Ancak geliştirilen her yöntem bilgisayar ortamında uygulanıp, olumlu ve olumsuz yanları belirlendikten sonra kabul edilebilir olmuştur. Dolayısıyla ürünlerin tasarım aşamasına verilen önem daha çok artmıştır. Bu durumda tasarım özellikle kalıpların en az maliyetle en verimli sonuca ulaşması açısından olmazsa olmazıdır. Hele ince cidarlı çok gözlü bir kalıp için tasarım her şeydir. Ürün tipine ve göz adedine göre doğru tasarım yapmak gerekir. Yerine göre kullanılacak çelikler, ekipmanlar, sıcak yolluklar en doğru şekilde seçilmeli ve ısıl işlem uygulaması yapılmalıdır.

İmalatını yaptığınız kalıplarla üreticilere ne tür katkılar sağlıyorsunuz?

İyi tasarlanmış ve iyi üretilmiş bir kalıpla üreticinin hatasız ürün üretmesine ve rekabet edebilir düzeyde hızlı ve kaliteli çalışmasına katkı sağlıyoruz. Kalıplarımızın kalitesi Avrupa teknolojisi ile yarışır düzeydedir. Dolayısıyla müşterilerimiz kaliteli ve uzun ömürlü kalıptan kaliteli ürün elde edebilmektedirler. Böylelikle ürettiğimiz kalıplarla müşterilerimizin en düşük maliyetle üretimlerinin en verimli seviyeye çıkmasına destek oluyoruz.

Ürettiğiniz kalıpların, ambalaj ve ürünlere, sağlık ve hijyen açısından ne gibi katkıları bulunmaktadır?

Plastik ve ambalaj üreten makinelerde robotlar kullanılarak el değmeden üretilen ürünlerin üretilmesi, dolum yapılması açısından hijyenik ortamlara uygundur. Tasarlanan ürünlerin özel kilitleri sayesinde ilk açan son kullanıcı olur. Dayanıklı, esnek ve hava almayan kaplar her açıp kapamada barındırdığı ürünün özelliğini korur. İçindeki ürün tüketildiğinde saklama kabı olarak da kullanılmaya devam edilebilir.

Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Firmamızın gerçekten kalıpçılık sanatına olan sevgisi saygısı ve titiz çalışması yurt içinde ve yurt dışında takdir edilmesi bizi sürekli bir yenilik içinde Ar-Ge’ye yöneltmiştir.

Türkiye’de ilk defa ince cidarlı ve çok gözlü kalıpları başarıyla yapan ilk firma olmuşuzdur. Yine ambalaj sektöründe ilk defa stack mold teknolojisini uygulayan firmamız olmuştur. Şu an yine farklı projeler üzerinde çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

Kalıp ve kalıp teknolojiler konusunda Türkiye’de teknolojik olarak nasıl bir gelişme söz konusudur? Erkoç Kalıp’ın bu gelişmelere katkıları nelerdir? 

Türk kalıp sektörü son 15 yıldan itibaren dünyada teknolojik anlamda gelişmiş olan ülkelerde imalat yapan firmalar ile yarışır hale gelmiştir. Bu yıllar içersinde tüm kalıp ve plastik sektörlerinde ciddi bir teknolojik artışın yanında bilgi ve tecrübe artışı da olmuştur.

Erkoç Kalıp olarak biz ambalaj sektörüne yönelik bu tür kalıpların ülkemizde de yapılabilir olduğunu gösterdik. Birçok kalıp üreticisine kendi ifadeleriyle örnek olarak, cesaret verip, özgüven kazandırdık.  

Sizce Türkiye’de sektörle ilgili ne türlü çalışmalar yapılmalı?  

Dünyanın teknolojik olarak ilerde olan devletlerinde kalıp teknolojisi de ileri seviyelerdedir. Çünkü kalıp sayesinde plastik malzeme ve ürünler kaliteli, en az maliyetle ve hızlı bir şekilde üretilebilmektir.

Bu konuda devletin, alanında eğitim veren okulların, sanat okullarının, teknik okulların, üniversitelerin ve sanayicilerin beraber kafa yorup ciddi çalışma yapmaları gerekmektedir. Bana göre her alanda gerçekleşmesi gereken teknolojik gelişme milli bir konudur.

Bu konuda UKUB gibi çalışma yapan kurumlarımız var fakat yetersizdir. Sanayicilerin kısa süreli sadece para kazanmak hevesinde olmayıp ülkemizin gelişme ve büyümesi için ne tür katkı sağlayabilirim diye kafa yorması gerekir. Sanat okulları, teknik okullar, üniversiteler ve sanayiciler olarak hep beraber bu konu hakkında bir şeyler yapmaları gerekmektedir. 

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağından bahseder misiniz?

Müşterilerimizden gelen talebe, tasarım sürecinde ürünün yapacağı göreve göre maksimum seviyede hizmet edilebilmesi için bilgi ve birikimimizle müşterimizle beraber üreticilerin makine seçimine kadar teknik olarak her anlamda destek olmaktayız.

Satış sonrası dünyanın her neresinde olursa olsun müşterilerimize tecrübeli teknisyenlerimizle hizmet vermekteyiz.  Kalıbı devreye almakta ve kısa zamanda servis hizmetlerini karşılamaktayız. 

Son olarak eklemek istedikleriniz varsa onları da öğrenebilir miyiz?

Türkiye’mizde şimdiye kadar yapılamayan veya yapılamaz denilen birçok projeyi, ilk olarak ve başarılı bir şekilde, yurtiçi ve dışında çok beğenilen, ilgi gören bir kalitede, müşterilerimizin üretimine katmamız bizi motive ve mutlu etmektedir. Zaten önemli olanda budur.

Mehmet Ali Ustabaş 

Erkoç Kalıp Genel Müdürü