Friday, Dec 20th

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Products Röportaj “Hedefimiz dünya çapında yerli bir marka oluşturmak”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Hedefimiz dünya çapında yerli bir marka oluşturmak”

 

Kuaför sektörüne yönelik yeniliklerin ve gelişimin öncülerinden olma hedefiyle üretimler gerçekleştiren ve dünya çapında yerli bir marka oluşturmayı başarma yolunda emin adımlarla ilerleyen Adnan Akat Kozmetik Marka Yönetmeni Sayın Cengiz Akdoğan, ile Türkiye’de kozmetik sektörünün durumu ve özellikle kozmetik ürünlerinin ambalajları konularında bir röportaj gerçekleştirdik. 

Firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Adnan Akat Kozmetik 2007 yılının başlarında kurulmuştur. İlk başta kuruluş politikası olarak kuaförlere hizmet etmeyi amaç edinmiştir. Kuaför Salonu ürünleri üretmek, yani kuaförlerin kullandıkları profesyonel ürünleri üretme amacıyla kurulmuştur. Perakende sektörüne hizmet etmiyoruz. Kuaförlere özel profesyonel ürünler üretiyoruz ve bu ürünler sadece kuaför salonlarında kullanılmakta ve Tüketiciye de sunulmaktadır. Örnek olarak saç bakım koleksiyonlarımızı ve lokomotif ürünümüz olan Morfose saç spreyini gösterebiliriz. Kısacası kuaförlerin ihtiyaç duyabileceği her türlü kozmetik ürününü üretmekteyiz. Son 2 yılda da Güzellik salonları ve SPA merkezlerine yönelik ürün gruplarında da çalışmaları yapmaktayız. 2007 yılında kurulduğumuzda firmamızı bir ofisten yönetiyorduk. Düzce’de küçük bir imalathanemiz vardı, ilerleyen yıllarda öncelikle Hadımköy’de bulunan yeni fabrikamıza geçtik, 2009 yılı başlarında ise Çatalca’da kendi fabrikamızı tesis ettik.  2011 yılında da şuan ki merkez yönetim ofisimiz kuruldu. Şuanda 20.000 m2 kapalı alanda üretim yapan ultra modern ve hijyenik bir tesisimiz var.

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz?

Adnan Akat Kozmetik firmasının asıl uzmanlık alanı Saç bakım, şekillendirme ve renklendirme ürünleridir. Ürünlerimizi saç bakımı, şekillendirme, renklendirme, cilt bakımı ve kişisel bakım ürünleri şeklinde ayırıyoruz. Uzmanlık alanımız ve asıl çıkış noktamız saçtır. Bunun haricinde ihracat ürünleri olarak da oda spreyi, deodorant, parfüm gibi kişisel bakım ürünlerinin de üretimini yapıyoruz. 850’ye yakın ürün yelpazemizi 16 marka altında piyasaya sunmuş bulunmaktayız. Saç bakım, şekillendirme ve renklendirme gruplarında daha çok profesyonel ürünler üretiyoruz. Markette bulamayacağınız ancak kuaför salonlarında görebileceğiniz ürünlerdir. Bunları saç spreyi, saç köpüğü, wax, saç boyası ve bakım ürünleri şeklinde sıralayabiliriz. 

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Az önce de bahsettiğim gibi kuaförlere hizmet veriyoruz. Kuaför salonlarına yönelik gerçekleştirdiğimiz bakım günlerimiz oluyor. Firmamızda görevli eğitimci ve teknik arkadaşlarımız planlı bir şekilde kuaförleri ziyaret ederek ürünlerimizi tanıtmak amaçlı ücretsiz saç bakım günleri yapmakta. Bu şekilde satış yapılmadan satış öncesi bir hizmet gerçekleştirilmiş oluyor. Ürünler tanıtılıyor, birebir uygulamalı olarak kuaförlere anlatılıyor. Bunların haricinde firmamız bünyesinde ürünlerle ilgili eğitimlerimiz de oluyor. Satış sonrası için de ürünlerin doğru kullanımı ve bireysel kullanıcılara yönelik satış aşamasında stratejik eğitimler de veriyoruz. 

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Müşteri memnuniyeti için özellikle sosyal medyadan geri dönüşler alıyoruz. Sosyal medyadan gelen taleplere anında cevap veriliyor ve ilgili kişilere yönlendirilerek müşterinin talepleri hızlı bir şekilde karşılanıyor. Aynı zamanda kuaförlerde yapılan bakım günlerinde de birebir müşteri memnuniyeti ölçülebiliyor. Uygulamadaki aksaklıklardan, üründeki bazı geliştirilmesi gereken kısımlar ortaya çıkartılarak müşteri memnuniyetine yönelik çalışmalarda değerlendirilmek üzere ilgili birimlere rapor ediliyor.

Satış ekiplerimizden gelen periyodik geri dönüş raporlarından Ürünlerimiz hakkında gelen her türlü bilgiyi topluyor ve data oluşturuyoruz. Ürün içi ve ambalajlar ile ilgili sorunlar oluşuyor ise bunları dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz. Gereken önlemler hızlı bir şekilde alınarak müşteri memnuniyetinin sağlanması için çalışıyoruz. 

Sahip olduğumuz üretim kalite standartları doğrultusunda insan sağlığına uygun kozmetik ürünleri ve ambalajları kullanmak şirket politikamızdır. Her faaliyetimizi Müşteri odaklı olarak organize ediyor ve devam ettiriyoruz.

Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Kozmetik sektöründe üretim yapan firmaların olmazsa olması elbette ki Ar&Ge bölümleridir. Laboratuvarlarda çalışan kimyagerlerimiz var, bünyemizde de yaklaşık 10-12 civarında kimyager bulunmakta. Marka yönetim departmanımıza bağlı profesyonel kreatif ekibimiz ve grafik tasarımcılarımız var. Uzman satış ekiplerimiz var. Kuaför kökenli Teknik Uygulama ekiplerimiz mevcut. Fabrikamızda Kalite Kontrol departmanımızda 5 personelimiz çalışmakta. Kalite belgelerimize gelecek olursak, ISO 9001:2008 ve GMP (Good Manufacturing Practises) belgelerimiz var, üretimlerimizi bu kalite yönergelerine göre yapmaktayız. 

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Kuaför ürünleri üreten firmalar arasında pazar lideriyiz. Buna Türkiye’de pazar payına sahip olan yabancı markalar da dahil. Tabi bu pazarı geleneksel satış ve pazarlama yöntemleriyle bu aşamaya getirdik. Ancak bu pazarı elde tutmak ve daha da geliştirmek için satış ve pazarlamada tam olarak revizyona gittiğimiz bir dönemdeyiz. Pazarlamayı daha kurumsal ve daha bilimsel bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Oldukça detaylı bir çalışma içersindeyiz. Bununla ilgili çalışmalarımız satış teknikleri ile ilgili eğitimler alarak yeni stratejiler üretmeye yönelik devam etmektedir.

İhracat yaptığınız ülkeler hangileridir? Ağırlıklı olarak ne tür ürünler ihraç ediyorsunuz?

Romanya, Hollanda, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Libya, Mısır, Cezayir, Fas, Nijerya, Suudi Arabistan gibi bir çok dünya ülkesine ihracat yapmaktayız.

Ar&Ge faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Adnan Akat Kozmetik firmasının ayarındaki diğer kozmetik firmalarının Ar&Ge bölümleri çalışanlarının sayısı ortalama 3-4 civarlarında oluyor. Bizde bu sayı şuan 10’un üzerindedir. Ar&Ge laboratuvarımız oldukça kapsamlı. Cihaz olarak çok gelişmiş seviyedeyiz bununla ilgili TUBİTAK’tan destek aldık. Ürün bilgisi olarak da gerçekten iyi bir seviyedeyiz. Üretim çeşitliliğimiz zaten bunu gösteriyor ve ileride yapacağımız çok çeşitli ürünlerimiz var. Şuan bizim Ar&Ge’mizde çalışılan henüz ürün haline gelmemiş, ambalajı dahi seçilmemiş listede bekleyen çok ürünümüz var. Hep önde gitmeye ve yenilikleri herkesten önce yapmaya gayret ediyoruz. Özellikle yurtdışı fuarlarına Ar&Ge bölümü çok katılım gerçekleştiriyor. Avrupa ve Amerika’da yapılmış henüz Türkiye pazarına girmemiş ürünler yakalanıp çalışmaları yapılıyor. Hızlı bir şekilde piyasaya sunulmaya çalışılıyor. Ar&Ge’miz bir adım önde gidiyor ve sürekli kendini geliştiriyor. 

Ambalaj Ar&Ge’si olarak da yine yurt dışı fuarlarını ziyaret ederek destek alıyoruz. Hangi ürünlerin hangi ambalaja girmesi hususunda araştırmalar yapıyoruz. Ar&Ge bölümüne ürünün ambalaj özelliklerini verdikten sonra ürün geliştirme çalışmalarına başlıyorlar. Örneğin jöleyi şeffaf bir ambalaja koyduğunuz zaman güneşten etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Hangi kozmetik ürün hangi ambalaja girmeli, şeffaf mı, opak mı olmalı, vidalı kapaklı mı yoksa geçme kapaklı mı olmalı, pompa mı kullanılmalı gibi soruların yanıtlarıyla ilgili Ar&Ge ve pazarlama bölümlerimizle koordineli olarak çalışıp ambalaj seçimi yapıyoruz. Bir valfin atımına, atım sayısına, bir tüketicinin kremi ne kadar kullanması gerekiyor ise onu dahi ölçmek suretiyle ambalaj tasarımı yapılırken Ar&Ge ile koordineli bir çalışma gerçekleştiriyoruz. 

Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin muhafazasında kullanılan ambalajlar hangi özelliklerde olmalıdır? Hangi kozmetik ürün hangi ambalaja konulmalıdır?

Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin muhafazasından kullanılan ambalajların özelliklerinden bahsederken farklı açılardan değerlendirmek gerekmektedir. Ambalajın, hijyenik, uzun ömürlü ve dayanıklı olması önemli kriterler arasındadır. Özellikle dayanıklı olması oldukça önem kazanmaktadır. Mümkünse az önce saydığımız özelliklerin tamamını içeriğinde barındıran ambalajları seçmeye özen gösteriyoruz. Tabi bunların dışında görsel olarak da tasarımlarımıza ve markamıza uygun olması da önemli bir kriter. 

Tabi çok çeşitli ürünler var örneğin kil maskemizin ambalajının kesinlikle güneş ışını geçirmemesi gerekmektedir. Hemen hemen her ürünümüzde çok farklı ambalaj çeşitleri kullanıyoruz diyebiliriz. Polietilen, PET, PVC, teneke ambalaj, alüminyum, cam ambalajlar yani aklınıza gelebilecek her türlü ambalajları kullanıyoruz. 

Ambalaj tasarımlarını kendi bünyenizde mi yapıyorsunuz?

Ambalaj tasarımlarını kendi bünyemizde yaptığımız oluyor. Marka Yönetim ekibimizde 3D tasarım yapan arkadaşlarımız var. Ancak tamamını yapmıyoruz. Genellikle tedarikçilerimizle ve onların önerileri doğrultusunda çalışıyoruz. Yurt dışı fuarlardan gördüğümüz işleri de uygulayabiliyoruz. Ama kendi isteklerimizle tamamen bize ait tasarımlı ürün ambalajlarımız da var. 

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ambalajlarında neredeyse gıda ambalajları kadar özen gösterilmesi gereken hammaddeler kullanılması gerekmektedir. Siz firma olarak ambalajlarınızı hangi özelliklerde seçiyorsunuz?  

Hemen hemen her ürünümüzde çok farklı ambalaj çeşitleri kullanıyoruz diyebiliriz. Özellikle hammadde konusunda ürüne uygun hammaddeden yapılmış ambalajları tercih ediyoruz. Bunlar, Polietilen, PET, PVC, teneke ambalaj, alüminyum, cam gibi malzemelerden oluşuyor. İçerisindeki kozmetik ürününü etkilememesi, uzun ömürlü olabilmesi, hacimsel olarak profesyonel salon kullanımına uygun olması, markalarımızın görsel bütünlüğüne uygun yüzeylere sahip olması, kullanım ergonomisine uygun olması ve fark yaratacak genel görünüme sahip olması faktörlerini göz önünde bulundurarak seçiyoruz. 

Sektör ile ilgili Avrupa ve Dünya’daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Gelecekten beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Tabi ki Amerika ve Avrupa’yı sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Gerek Ar&Ge gerekse yönetimdeki arkadaşlar olarak tün gelişmeleri sıcağı sıcağına, takip ediyoruz. Belli bir takip listemiz var. Yeni çıkan ürünlerden hemen haberdar oluyoruz. Bunlarla ilgili yapabileceğimiz şeyler varsa değerlendiriyoruz. Gelişme anlamında elbette Avrupa ve Amerika bizden ilerideler. Her ürün grubunda bizden daha önde adımlar atmışlar. O tarafa yaklaşmak için adımlar atan bir firmayız. Özellikle Morfose markamız için bir saç bakım serisi oluşturduk piyasada önemli yabancı markalara bu serimizle rakip olduk. Kuaförlerde bu ürün serilerimizin yer aldığı stantlarımızla pazarda hareketlilik sağladık. Bu Türk üreticilerinin bugüne kadar hiç yapmadığı bir şey. Kuaförlere profesyonel ürün üreten ve saç bakımı yapan ve ürünlerini stantta sergileyen tek Türk firması Adnan Akat Kozmetik’tir.   

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Türk ekonomisine hizmet veren tüm firmaların Araştırma ve Geliştirme’ye önem vermeleri gerekmektedir. Günümüzde globalleşen Dünya ekonomisinin gerekliliklerini yerine getirmek ve inovasyona yatırım yapmak bir zorunluluk haline gelmiştir. Avrupa ve Dünyada yaşanan gelişmeleri ne kadar hızlı bir şekilde takip edersek ülke olarak o kadar daha çabuk gelişebileceğimize inanıyorum. 

Cengiz Akdoğan

Adnan Akat Kozmetik Marka Yönetmeni