Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Plastik işleme makineleri üretimi artıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik işleme makineleri üretimi artıyor

Plastik işleme makine üretimi, bu yılın ilk yarısında 2021 yılının eş dönemine göre %34 artarak 377 milyon dolara çıktı. Yılsonunda tarihi rekorla 754 milyon dolar düzeyini yakalamayı hedefleyen sektör, yeni fabrika yatırımı yapmak için devletten yer istiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyüdede’nin katılımıyla Küçükçekmece PAGEV Plastik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde “PAGEV Plastik İşleme Makineleri” toplantısı gerçekleştirildi.

Hasan Büyükdede toplantıda yaptığı konuşmada plastik sektöründeki büyüme hızına dikkat çekerek, “Sektördeki büyüme hızına yetişmeye çalışıyoruz. Sanayicimize üretim yeri oluşturacak projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Adana-Ceyhan bölgesinde yeni petrokimya- plastik sanayi kümelenmesi modeliyle ham madde konusunda dışa bağımlılığımızı azaltmayı hedefliyoruz. Özellikle yeşil dönüşüme hızlı adapte olan plastik sektörü için geri dönüşümle birlikte fırsata dönüşecek projeleri hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki dönemde geri dönüşümcüleri, modern tesislerde bir araya getirerek tek çatı altında toplayacak Geri Dönüşüm OSB kurma çalışmalarımıza da hızlandırdık” dedi.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ise konuşmasında, dünyada 6., Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alan Türk plastik sektöründe büyümede önemli pay sahibi olan plastik işleme makineleri alanında çarkların hızlandığını ifade etti. Makine ve ekipman üreticileriyle bir araya gelerek sektörel sorunlara çözüm üretip, endüstrinin önünü daha da açmayı hedeflediklerini vurgulayan Eroğlu, mühendis ve sanayici kimliğiyle sektör için önemli bir Duayen olarak gördükleri Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede’ye, PAGEV’in toplantısına katılarak, sanayicinin sorunlarına çözüm odaklı yaklaşım gösterdiği için teşekkür etti. Makine sektöründeki yaşanan rekor büyümeyi hatırlatan Eroğlu, şu görüşlere yer verdi: “2022 yılının ilk yarısında plastik işleme makineleri ile aksam ve parçaları sektöründe 377 milyon dolarlık üretim, 334 milyon dolarlık ithalat, 145 milyon dolarlık ihracat ve 566 milyon dolarlık da iç pazar satışları (plastik sektörünün makine ve teçhizat yatırımı) gerçekleşti. 2022 yılı sonunda makine ve teçhizat üretiminin 2021 yılına kıyasla %23 artarak 754 milyon dolara, ithalatın 668 milyon dolara, ihracatın 290 milyon dolara, iç pazar satışlarının (plastik sektörünün makine yatırımı) 1 milyar 132 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz.”

Üretimin önemli ayağı olan plastik işleme makine gelişiminin hız kazandığına dikkat çeken Eroğlu, sektörün üretim, ihracat ve ithalat verileri hakkında şu bilgileri verdi. 

2017- 2021 yılları arasında yılda ortalama %9 artış gösteren plastik işleme makinaları üretimi 2022 yılının ilk yarısında 2021 yılının eş dönemine kıyasla %34 artarak 377 milyon dolar oldu. Makina tiplerine göre ilk 6 aylık üretim dağılımına bakıldığında; 2022 yılının ilk yarısında toplam plastik işleme makineleri üretimi içinde, enjeksiyon makineleri %3 ekstrüzyon makineleri %23 şişirme makineleri %2, termoform makineleri %8, presler ve diğer makineler %37, aksam ve parçalar da %27 pay aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İthalat hız kesti

2017-2021 yılları arasında yılda ortalama %4,1 artış gösteren plastik işleme makineleri ithalatı 2022 yılının ilk yarısında 2021 yılının eş dönemine kıyasla %2 azalarak 334 milyon dolar oldu. Yılın kalan aylarında aynı trendle sürmesi halinde ithalatın, 2022 sonunda 2021 yılına kıyasla %2 gerileyerek 668 milyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. 

İTHALAT (Milyon$)

 

 

 

 

 

 

2022 yılının ilk yarısında toplam plastik işleme makineleri ithalatı içinde, enjeksiyon makineleri %33, ekstrüzyon makineleri %21, şişirme makineleri %5, termoform makineleri %2, presler ve diğer makineler %31, aksam ve parçalar da %8 pay aldı.

Makine ihracatında ciddi artış  

2017- 2021 yılları arasında yılda ortalama %8,3 artış gösteren plastik işleme makineleri ihracatı 2022 yılının ilk yarısında 2021 yılının eş dönemine kıyasla %47 artarak 145 milyon dolar oldu. Yılın kalan aylarında aynı trendle sürmesi halinde ihracatın 2022 sonunda 2021 yılına kıyasla %25 artarak 290 milyon dolar olarak gerçekleşmesi ve tarihi rekor düzeyine erişmesini bekliyoruz.

İHRACAT (Milyon$)

 

 

 

 

 

 

2022 yılının ilk yarısında toplam plastik işleme makineleri ihracatı içinde, enjeksiyon makineleri %4, ekstrüzyon makineleri %29, şişirme makineleri %2, termoform makineleri %8, presler ve diğer makineler %39, aksam ve parçalar da %18 pay aldı.

Ülkelere göre makine ihracatı 

Bu dönemde 10 ülkeye yapılan plastik işleme makineleri ile aksam ve parçalar ihracatı toplam ihracatın %48’ini oluşturdu. 2022 yılının ilk yarısında plastik işleme makineleri ihracatında ilk 3 sırayı Sırbistan, Rusya Federasyonu ve Özbekistan aldı. Bu 3 ülkenin toplam ihracattan aldığı pay %25 düzeyinde.

Plastik makineleri ihracat birim fiyatı ithalat birim fiyatını geçti

Türk plastik makineleri fiyat olarak da değerlendi. Plastik işleme makineleri ile bunların aksam ve parçalarının ortalama birim ihraç fiyatı 2022 yılının ilk yarısında 11,8 $/Kg olarak gerçekleşmiş olup, 2021 yılına kıyasla %1,6 artmıştır. 2019 yılına kadar birim ithal fiyatları, ihraç fiyatlarının üzerinde seyretmiştir. 2022 yılında ortalama ihracat birim fiyatları, ortalama ithal fiyatlarının %16 üzerinde gerçekleşti.

PAGEV’den yer sorununa çözüm modeli  

Sanayicinin en önemli sorularından birinin de yer olduğunu belirterek, devletin ilgili bakanlıklarından konuya ilişkin ivedilikle adım atılmasını talep ettiklerini söyleyen Eroğlu, “Çözüm odaklı yaklaşımlarıyla öne çıkan PAGEV, yer sorununa model teşkil edecek somut adımlar atmış bir Sivil Toplum Örgütüdür. 1989 yılında kurulmasına öncülük ettiğimiz S.S.Plastik Sanayicileri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi, 1990 yılında plastik sektöründe faaliyet gösteren 115 sanayicimizin bir araya gelerek oluşturduğu bir yapı ile bugünkü GEPOSB’un temellerini attı. 2001 yılında OSB olarak tescil edilen Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi/GEPOSB, bugün Türkiye’nin örnek OSB’leri arasında yer alıyor. Gebze’de, yüzde 99 doluluk oranıyla faaliyetlerini sürdüren GEPOSB, 14.000 kişiye istihdam sağlıyor. Plastik, Gıda, Tekstil, Elektrik-Elektronik, Makine, Kimya, Otomotiv, Petrokimya, Metal, Madeni Eşya, Cam, Sağlık ve Bilişim sektörlerine ev sahipliği yapan GEPOSB’un içine 2003-2004 yılında kendi kaynaklarımızla inşa ettiğimiz PAGEV Mesleki ve Anadolu Teknik Okulu’muzu da kurduk. Böylece sektörümüze nitelikli iş gücü kazandırılmasını da sağladık. GEPOSB’muzun yeni Başkanı Mustafa Koray Kantarcı’nın vizyonu, 14.000 olan istihdamı 15.000’e çıkarmak ve 1,1 milyar dolara olan yıllık ihracatı 1,5 milyar dolara yükseltmektir” dedi.

GEPOSB gibi işleyen başarılı OSB örneği olan PAGEV’in diğer taraftan 1990 yılında kurulan PAKOP Kooperatifi ile başka çalışmasının da olduğunu hatırlatan Eroğlu, “Tekirdağ Ergene’de, 2000 dönüm arazi üzerinde kurulacak OSB’miz uzun mücadelelerden sonra 2022 yılı Şubat ayında Türkiye’nin 364. OSB’si ilan edilerek, alt yapı çalışmalarına başlanacak duruma geldi. TEM otoyoluna cephe, Avrupa Serbest Bölgesi’ne komşu yeni OSB’mizde yine sektörün yüksek katma değerli üretim, ihracat potansiyelinin arttırılması için yatırımlar yapılacak” açıklamasında bulunarak konuşmasına son verdi.