Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News 2018 Ambalaj tasarımı trendleri

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

2018 Ambalaj tasarımı trendleri

Ambalaj, tüketicinin satın alma alışkanlıklarını önemli ölçüde etkileyecek bir güce sahip. Peki, günümüzde tüketicilerin ilgisini çekebilecek ambalaj tasarımları neler? Rafa çıkardığı her projesinde markalarına ölçümlenebilir ve sürdürülebilir başarılı pazarlama sonuçları sağlayan Tasarist ekibi ambalajda 2018 trendlerini değerlendirdi.

Birlikte çalıştığı markalara gerek trend analizinde, gerekse de tasarım öğelerinin bu analize göre şekillendirilmesinde katkı sunan Tasarist, gücünü ambalaj tasarımı konusundaki yetkinliğinden alıyor. Müşterileri farklı çözümlerle şaşırtırken yenilikleri takip eden Tasarist ekibi 2018’in ambalaj trendlerini değerlendirdi.

1. Doğadan İlham Alma

Doğa, zengin bir ilham kaynağı olabilecek kadar estetik. Tasarist ekibine göre doğadan esinlenerek hazırlanan tasarımlar, yüzünü doğaya çeviren tüketicilere tazelik ve ferahlık hissi veriyor. Daha doğal ve ferah ambalaj tasarımlarına olan ilgi hızla artıyor. Algısı bu şekilde değişen tüketicilerin istekleri doğrultusunda hazırlanan ferah ve doğal görünümlü ambalaj tasarımları 2018’de de sıklıkla karşımıza çıkmaya devam edecek.

2. Bir Varmış Bir Yokmuş

Modern-retro olarak tanımlayabileceğimiz geçmiş-bugün sentezi bir süredir hayatımızda. Modern dokunuşlara sahip retro tasarımların oluşturduğu eski-yeni kombinasyonları gerçekten büyüleyici. Ancak, Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik, bir ambalajı günümüz trendlerine göre şekillendirirken ambalajın özgün olan dokusunun da mutlaka korunması gerektiğini söylüyor. Ambalajlarda el yazısı ve kraft kâğıt efekti önümüzdeki yıllarda da görmeye devam edeceğimiz tasarım trendlerinden. Ambalajlardaki bu kullanım şekli tüketicilerin aldıkları ürünü daha doğal ve özel bir ürün olarak görmesini sağlıyor ve tüketici de bu hissi gerçekten çok seviyor.

3. Az ve Öz

Minimalist ambalaj tasarımları her dönem popüler olsa da şimdilerde hiç olmadığı kadar revaçta. Minimalist ambalaj tasarımları aşırı ve gereksiz ayrıntılardan sıyrılarak tasarımlarda daha yalın, net ve tüketiciye mesajı daha güçlü ileten bir yapıya sahip olduğu için özellikle karmaşık ürün gruplarının olduğu satış noktalarında, rafta ürünlerin tüketici tarafından ilk anda algılanmasında önemli rol oynuyor. Ayrıca minimalist ambalaj tasarımına sahip ürünler tüketicilerin gözünde gittikçe daha kaliteli ve gösterişli algılanmaya başlıyor.

Tempolu hayatının her alanında teknolojiye maruz kalan günümüz tüketicisinin kendisini yormayacak basit şeyler aradığını belirten Tasarist ekibi renk ayrımlarının iyi yapıldığı, gereksiz ayrıntıların yer almadığı yalın tasarımların önümüzdeki dönemde tüketicinin gözdesi olacağı görüşünde.

4. Tüketici Ne Derse O

Sosyal bir varlık olan insanoğlu çevresiyle olduğu kadar tercih ettiği ürün ve markalarla da iletişim halinde olmak ister. Bu noktada, tüketici ve marka arasında sıcak bir iletişim kuran kişiselleştirilmiş ambalajlar öne çıkıyor. İlgi çekmek isteyen markalar hedef kitlesiyle ilgilendiğini göstermek zorunda. Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik’e göre bunun yolu da farklılaştırılmış bir tüketici deneyimi ve eşsiz, kişiye özel hazırlanmış ambalajlardan geçiyor.

5. Sorumluluk

Tüketiciler artık daha bilinçli ve duyarlı. Sadece marka ve ürün özelliklerine bakarak alışveriş yapılan günler çoktan geride kaldı. Günümüz tüketicisi aldığı bir ürün için ödediği para ile başka amaçlara da katkı sağlamak istiyor. Bu da markaları sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik gibi konularda daha çok proje üretmeye teşvik ediyor. “Çevre dostu ambalajların tüketicilerin üzerindeki olumlu etkileri devam edecek.” ifadelerinde bulunan Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik, çevre dostu ambalajların sadece geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı ile olmadığını, aynı zamanda ambalajın ikincil kullanımına olanak sağlayacak işlevsel ve yaratıcı ambalaj tasarımlarının da önemli olduğunu söylüyor. Bir kalem alırken bile tüketicinin daha sonra ambalajını da kullanabileceği, işlevsel ürünleri satın almaya özen gösterdiğini belirten Çelik, “Tasarist olarak biz de daha çevreci ve ikincil kullanım imkânı olan ambalajları markalarımız için tasarlamaya önem veriyoruz. En son ekilebilen saksı şeklinde “Potiss” adını verdiğimiz bir kutu mendil tasarladık. Kutunun kapağının altına tohumlar ilave edildi. Böylece, kutu toprağa gömülebilir ve ağaçlar yetiştirilebilir şeklinde düşünüldü. Potiss sadece doğa dostu değil aynı zamanda doğanın bir parçası olması için de tasarlandı. Yaptığımız bu tasarım İtalya’da büyük bir ilgi gördü ve A’Design Award’dan Silver ödül alarak döndü. Çevreyi ve doğayı koruyan projeler üretmeye her zaman önem veriyoruz ve markalarımızın daha çevreci ambalajlar üretmeleri konusunda onlara destek olmaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

6. İnteraktif ve Akıllı Ambalajlar

Tasarist ekibi için inovatif ve güncel tüketici eğilimlerine uygun ambalaj tasarımları sektörde rekabetçi olmanın en temel gerekliliklerinden biri. Satın almadan önce ürünü görme ve ürün hakkında bilgi alma özellikle yiyecek-içecek kategorilerinde tüketicilerin önem verdiği bir durum. Teknolojik gelişmeler sayesinde ambalajın tüketici nezdinde daha aktif rol oynadığı bir döneme giriyoruz. Bu anlamda, ürün özellikleri hakkında daha detaylı bilgi içeren kodlar veya ürünün tazeliğine göre renk değiştiren yeni nesil malzemeler önümüzdeki süreçte ambalaj tasarımında sıkılıkla karşımıza çıkacak gibi görünüyor.

7. Online Satışlara Özel Ambalajlar

Online satışların popülerliği gün geçtikçe artıyor. Çok değil sadece birkaç sene içinde online alışverişin klasik mağaza alışverişinden daha yaygın olması bekleniyor. Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik markaların vakit kaybetmeden online satışa özel ambalajlara odaklanması gerektiğini önemle vurguluyor. Online kanallara özel ambalaj tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta işlevsellik ve görsel çekicilik arasında optimum bir denge kurmak. Günümüzde online satış yapan pek çok marka ürünlerini şık ambalajlarda göndermek konusunda yetersiz kalıyor. Ancak, online satışlara ilgi arttıkça tüketicileri ambalajla etkileyebilmek de giderek önem kazanıyor.

Tasarist