Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News 4.Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

4.Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu

İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) koordinatörlüğünde ve İDDMİB (İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği) işbirliğiyle plastik ve metal ambalaj sektörlerinde yaratıcı ve uygulanabilir tasarımları teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması”nın dördüncüsü 8 Kasım’da Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu. Yarışmada toplamda 17 proje ödüle layık görüldü ve toplam 110 bin TL para ödülü dağıtıldı.

İKMİB koordinatörlüğünde ve İDDMİB işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması” ödülleri, metal ambalaj ve plastik ambalaj olmak üzere iki ana kategoride profesyonel ve öğrenci alt kategorilerinde sahiplerini buldu. Ödül töreni “Türkiye Tasarım Haftası” ile eş zamanlı olarak 8 Kasım 2017 Çarşamba günü Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Her iki kategoride de profesyonellerde birincilik ödülü 15 bin lira, ikincilik ödülü 10 bin lira, üçüncülük ödülü 7 bin lira ve mansiyon ödülü 4 bin lira, öğrencilerde ise birincilik ödülü 7 bin lira, ikincilik ödülü 5 bin lira, üçüncülük ödülü 3 bin lira ve mansiyon ödülü 2 bin lira olarak sahiplerine verildi.

Törende plastik ambalaj kategorisinde “Soset” projesiyle birincilik ödülünü alan profesyonel Elif Üregün olurken, “Sürafa” projesiyle ikinci olan profesyonel Mustafa Yılmaz, “Rende Tereyağı” projesiyle üçüncü profesyonel Ayça Güntürkün ve “Hem” projesiyle mansiyon alan profesyonel Efkan Çetin oldu. Öğrenci alt kategorisinde ise “Süt Şişesi” projesiyle Aydın Algan birinci, “Kaşerr” projesiyle Nida Cin ikinci ve “Mico Milk&Cookies” projesiyle Asude Nur Sancaktutan üçüncü olurken “Less Pack” projesiyle Bartu Mesirci mansiyon kazandı.

Metal ambalaj kategorisinde ise, profesyonellerde “Vinaggio” projesiyle birinci Edizalp Akın, “Sucuk Keyfi” projesiyle ikinci Ahmet Osman Peker, “Easy” projesiyle üçüncü Ayçal Çağrı Özen, “Kaymak” projesiyle Zeynep Özge Aydın ve “Terayağı Kılıcı” projesiyle Ezgi Elvan mansiyon alırken, öğrencilerde birinci “Cızz” projesiyle Batu Sözen, “Pillpack” projesiyle Ezgi Kızıl ikinci, “İri Göz” projesiyle Seher Naz Ayhan üçüncü ve “Çona” projesiyle Emre Kulaberoğlu mansiyon ödülünü aldı.

İlki 2014 yılında gerçekleştirilen yarışmada bu yıl et, süt ve süt ürünleri ambalajlarına yönelik tasarım çalışmaları düzenlendi. 2014 yılında 197, 2015 yılında 201, geçen sene 260 projenin katıldığı yarışmada bu yıl 290 proje yer aldı. Plastik ambalaj tasarımı kategorisinde 114 profesyonel ve 94 öğrenci olmak üzere toplam 208 proje yarışırken, metal ambalaj kategorisinde 50 profesyonel ve 32 öğrenci olmak üzere toplam 82 proje yarıştı.

Yarışmaya en çok proje gönderen okullar sırasıyla Anadolu Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi oldu.

Birinciler yurtdışındaki prestijli ambalaj fuarlarında konuk edilecek

2017 yılı birincileri Ocak 2018’de Paris’de düzenlenecek Maison Objet fuarında konuk edilecek. Ayrıca dereceye giren yarışmacılar, Ekonomi Bakanlığının yarışmaya tanıdığı kontenjan kapsamında 2014 ve 2015 yılında yarışma birincilerinden ikişer kişi ve 2016 yılında ise bir kişinin faydalandırıldığı yurtdışı eğitim bursundan yararlanacak.

“Türkiye ambalaj sektörü dış ticaret fazlası veriyor”

Ambalaj sektörüne yeni tasarımlar kazandırmayı ve firmaların tasarıma yaptıkları yatırımların artmasını teşvik etmek amacıyla “Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması”nı düzenlediklerini ifade eden İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, profesyonel tasarımcıların yanı sıra geleceğin tasarımcılarına da ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Ambalaj sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akyüz, “Ambalaj sektöründe yaklaşık 3 bin firma faaliyet gösteriyor. Dış ticaret açığı vermeyen Türkiye ambalaj sektörü 2016 yılında 647 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. 2016 senesinde 3,85 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken 2017’in ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle aynı miktarda 1,97 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl sektör ihracatından en fazla payı yüzde 68’lik oranla plastik ambalaj, yüzde 23’lük pay ile karton ambalaj ve yüzde 8’lik pay ile metal ambalaj aldı. 2017’nin ilk 6 ayında en fazla ihracat yapılan 10 ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, İsrail, İran, Fransa, İtalya, Hollanda, Mısır ve A.B.D. olarak yer aldı. Ambalaj sanayi üretiminin %50’si gıda ve içecek ürünlerinden oluşan günlük ihtiyaç maddeleri için, %20-30’u gıda dışı tüketim malları, kalan %20-30’u ise endüstriyel ambalajlardan oluşuyor” diye konuştu.