Wednesday, May 14th

Last updateTue, 13 May 2025 7am

You are here: Home News Ürünler Atıktan Geleceğe: Bakcycle Geri Dönüşüm’ün yenilikçi ve sürdürülebilir hikâyesi

Atıktan Geleceğe: Bakcycle Geri Dönüşüm’ün yenilikçi ve sürdürülebilir hikâyesi

Bakioğlu Holding’in sürdürülebilirlik vizyonunun bir parçası olarak hayata geçirilen Bakcycle Geri Dönüşüm, ileri teknolojiyle donatılmış tesisi ve uluslararası sertifikalarıyla döngüsel ekonomiye güçlü bir katkı sunuyor.

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu’nun dikey entegre iş modelinin beşinci şirketi olarak 2021 yılında kurulan ve 2024 yılı itibarıyla tam kapasiteyle faaliyete geçen Bakcycle Geri Dönüşüm, plastik esnek ambalaj atıklarının mekanik geri dönüşüm yöntemiyle dönüşümünü sağlamak için sektöründe önemli adımlar atıyor ve hammadde olarak yeniden ekonomiye kazandırıyor.

Aliağa’daki 20 milyon Euro’luk yatırım, ileri teknolojisiyle sektörde dikkat çekiyor

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 milyon Euro’luk yatırım bütçesiyle kurulan tesis, 20 bin metrekarelik alanı kapsıyor ve modern teknolojilerle donatılmış altyapısıyla sektörde öne çıkıyor. Yüksek hızlarda ayırma yapabilen optik sensörler sayesinde el değmeden atık ayrımı yapılabilen bu modern tesiste, sıcak yıkama işlemi sayesinde su ve kimyasallar kullanılarak atık üzerindeki kontaminasyon ortadan kaldırılıyor. Üst düzey filtrasyon ve koku alma teknolojileriyle üretilen ürünün kalitesi en üst seviyeye çıkarılıyor. Bu ileri teknoloji sayesinde orijinal plastik ham maddeye yakın seviyede üretilen ham madde, esnek ambalaj sektörüne ve plastik endüstrisine kazandırılıyor.

Bakcycle Geri Dönüşüm, ilk aşamada 24 bin ton atığı işleyerek 20 bin ton geri dönüştürülmüş plastik ham maddesi üretmeyi hedefliyor. Bu kapasiteye 2026 yılının ikinci yarısında ulaşılması planlanıyor. Şirketin öncelikli hedefi, yerel kaynaklardan elde edilen atıkların ekonomiye kazandırılmasını sağlamak. Bu doğrultuda, yerel yönetimlerle iş birlikleri geliştirerek atık toplama ve geri dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda PAGEV - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı ile GEKADER - Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği’nin en yeni ve dinamik üyeleri arasında yerini alan Bakcycle, sadece plastik atıkları geri dönüştürmekle kalmıyor, döngüsel ekonomiye katkı sağlamaya odaklanarak faaliyetlerini sürdürmeyi hedefliyor.

Bakcycle’ın geri dönüşüm süreci uluslararası standartlarla belgeleniyor

Girdi kaynağının (atığın) doğrulanması, geri dönüşüm süreci boyunca izlenebilirlik ve üründeki geri dönüştürülmüş malzeme miktarının hesaplanmasına odaklanan RecyClass Geri Dönüşüm Proses Sertifikasyonu ile Bakcycle, fosil yakıttan üretilen orijinal ham madde kullanımını azaltma ve çevre kirliliğini önleme yaklaşımını da ayrıca tescilledi. Plastik ambalajların geri dönüştürülebilirliğini değerlendirerek bir standardizasyon sağlayan bu sertifikasyon; üreticilerin ve tüketicilerin, ambalajların çevresel etkisini azaltmak için daha bilinçli tercihler yapmasına olanak tanıyor ve belirlediği kriterler ile daha geri dönüştürülebilir plastik ambalajların üretilmesini teşvik ederek plastik atıkların azaltılmasına ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

Bu önemli belgeye ek olarak Bakcycle, Textile Exchange tarafından geliştirilen RCS – Recycled Claim Standard Sertifikası’nı da almaya hak kazandı. Bu sertifika, ürünün tüketici öncesi ve/veya sonrası atıklardan üretildiğini doğrulayan, tedarik zinciri boyunca geri dönüştürülmüş malzeme içeriği ve miktarının takibini mümkün kılan, izlenebilirlik gerekliliklerini her aşamada kontrol eden ve çevre dostu malzeme kullanımını teşvik eden bir sistem sunuyor. Bakcycle, bu sertifikayla RCS belgesine sahip tüm ilgili sektör paydaşlarına ürünlerini tedarik edebilecek olmaktan gurur duyuyor.

Tehlikesiz Atık Ön İşlem (Toplama - Ayırma) ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanım lisansları kapsamında ISCC Plus Denetimi’ni de başarıyla tamamlayan Bakcycle, bu sürecin sonunda sertifika almaya hak kazandı. Bakcycle Geri Dönüşüm Genel Müdürü Övünç Dirik, bu sertifikasyonun önemini şu sözlerle vurguladı:

“Bu sertifika ile atığın oluştuğu kaynaktan son ürüne kadar tedarik zincirinin her aşamasında; ISCC kriterlerine uygun olarak, kütle denkliği metodolojisiyle tüm süreçlerde izlenebilirlik ve yönetim sistemi gerekliliklerini başarıyla gerçekleştiriyoruz. Mekanik geri dönüşümle ürettiğimiz ISCC sertifikalı rPE ürünlerimizi, döngüsel ekonomi ilkelerine bağlı kalarak, ISCC Sertifikalı ürün tedarik etmek isteyen tüm paydaşlarımızla buluşturabilecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bakcycle Geri Dönüşüm olarak aldığımız sertifikalarla sürdürülebilir ve kalite odaklı üretim yaklaşımımızı daha ileriye taşımaya devam edeceğiz.”

Döngüsel ekonomiye sağladığı katkı ve sürdürülebilir çözümleriyle PRSE 2025 Fuarı’ndaki standında sektör profesyonelleriyle buluşan Bakcycle Geri Dönüşüm, sürekli gelişim odağıyla ve iş ortaklarıyla gerçekleştirdiği güçlü iş birlikleri sayesinde faaliyetlerine kararlılıkla devam ediyor.