Friday, Nov 15th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Röportaj Çevreye duyarlı konsantre boyalar üretiyoruz

Çevreye duyarlı konsantre boyalar üretiyoruz

Budin Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı Gamze EğrihancıSektör deneyimi ve saha çalışmalarından edindiği bilgiyle 1998 yılında  ülkemiz koşullarına uygun ve Dünya standartlarında kaliteli matbaa mürekkeplerinin üretimine başlamış, bu tarihten itibaren de müşterilerine üretici kimliği ile hizmet vermeye devam etmiştir.

Budin Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı Gamze Eğrihancı ile firma hakkında konuştuk. Dünyadaki konsantre boya ile ilgili teknolojik ve bilimsel tüm gelişmeleri yakından izlediklerinin altını çizen Eğrihancı, müşterilerine daha kaliteli ürünler sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz, firma ne zaman kuruldu? 

Firmamız faaliyetlerine 1986 yılında flekso ve rotogravür matbaa mürekkeplerinin pazarlama ve satışıyla başlamış olup kaliteli ve üstün hizmet anlayışıyla kısa sürede sektörün en güvenilir kurumlarında biri olmuştur. Sektör deneyimi ve saha çalışmalarından edindiği bilgiyle 1998 yılında  ülkemiz koşullarına uygun ve Dünya standartlarında kaliteli matbaa mürekkeplerinin üretimine başlamış, bu tarihten itibaren de müşterilerine üretici kimliği ile hizmet vermeye devam etmiştir. Yurtiçinde İstanbul ve Ankara’da olmak üzere iki ana bölge bayii ile Gaziantep de bir bölge depo ve ofisine sahibiz. Yurtdışında toplam 32 ülkeye ihracatı olan firmamızın 9 ülkede de yurtdışı bayiliği bulunmaktadır.

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz? 

Flekso ve Rotogravür baskı sistemi için solvent bazlı mürekkep, lak ve katkı malzemelerinin üretimini yapıyoruz.

Üretmiş olduğumuz mürekkepler, Polietilen LDPE-HDPE , Polipropilen çuval, Polipropilen,(OPP,BOPP, COEX), Poliamid, Alüminyum folyo, PVC,  Shirink, Kağıt ve karton, kolonyalı mendil gibi malzemelere göre çeşitlilik arz etmektedir.

Yüksek ısı dayanımı, deep freeze dayanımı, su dayanımı, sürtünme dayanımı, asit dayanımı ve yüksek ışık haslığı gibi özellikleri olan ürünlerimizin yanı sıra çok katlı laminasyon gibi özel uygulamalar için de mürekkepler üretilmektedir. Pantone ve Ral kataloglarının yanı sıra firmamıza gönderilen her türlü baskılı renk numunelerinin çalışmaları yapılmakta olup, ürünler ile ilgili kalite güvence formları müşterilerimize sunulmaktadır.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Hızlı, dürüst, güler yüzlü, ekonomik, satış öncesi ve sonrası teknik desteği ile müşteri odaklı şirketimiz ambalaj sektörünün kat ettiği gelişmeleri yakından takip ederek müşterilerine en iyi hizmeti vermeyi ilke edinmiştir. Satış temsilcilerimiz yurt içi ve yurt dışında düzenli müşteri ziyaretleri yapmaktadırlar ayrıca müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda teknik ekibimiz ile koordineli çalışarak toplu eğitim seminerleri düzenlemekteyiz.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor?

Flekso ve Rotogravür matbaa ile ambalaj sektörüne hizmet veren firmalar, bant üreticileri, etiket üreticileri ile lamineli ve laminesiz PP çuval üreticileri, ağırlıklı mürekkep kullanımına sahip müşteri profilimizi oluşturmaktadır.

Gıda ile direkt temas edecek ambalajlar için hazırlanan mürekkeplerin yapılarında kullanılan hammaddeler hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Öncelikle insan sağlığına zarar vermeyen, kaynağı ve içeriği bilinen, güvenilir hammaddeler kullanılmalıdır. Tedarikçisi belli, güvenilir, tehlikeli ve kullanımı kısıtlanmış kimyasallar içermeyen, gıdaya uygunluğu onaylanmış belgeli kimyasallar içeren hammaddeler seçilmelidir. Zira, gıdaya uygunluk ve çevre koruma hammadde seçiminden başlıyor. Eğer hammadde ve tedarikçi seçimleriniz doğru ve güvenilir ise ürünleriniz de gıda ambalajlarında kullanıma uygun, çevreye daha az zarar veren ürünler oluyor. Reach, Gıda, Ambalaj yönetmelikleri gibi faaliyet alanımızı ilgilendiren yönetmeliklerdeki değişiklikleri, Yüksek Önem Arz eden Kimyasallar (SVCH) listesinin güncelliğini sürekli takip ederek, uygun olmayan hammaddelerin çıkması durumunda bunların uygun alternatifleri ile değiştirilmesi için çalışmalarımızı sürekli devam ettirmekteyiz.

Esnek ambalaj sanayinde kullanılan mürekkeplerin yapısı nasıldır? Ambalaj üzerinde kullanılan mürekkebin kalıcı olması, kolay silinmemesi neye bağlıdır?


Esnek Ambalajda mürekkeplerin yapısı 4 unsurdan oluşur. Bunlar pigmentler, bağlayıcı reçineler, solventler ve katkı maddeleridir.

Ambalaj üzerinde mürekkebin kalıcı olması ve kolay silinmemesi ambalajı yapılacak işin mürekkebinin seçimi, kullanımı, depolanması ve paketlenmesi tarzında birtakım şartlara göre değişmektedir. Mürekkebin ambalaj üzerinde tutunurluğunun iyi olması için mürekkep üreticisine, baskısı yapılacak ambalajın cinsinin ve baskı şartlarının mutlaka söylenmesi gerekmektedir. Ayrıca ambalajda kullanılacak filmlerin durumuna göre üretilecek mürekkeplerin bağlayıcıları değişkenlik göstermektedir. Örneğin; deterjan ambalajlarında mürekkebin ambalaj üzerinde kalabilmesi için suya ve kimyasal maddelere dayanıklı olması gerekmektedir. 1kg’ın altındaki deterjan ambalajlarında mürekkep üzerine koruyucu lak atılması gerekirken, 1 kg’ın üstündeki ambalajlarda ambalaj üzerindeki baskıyı korumak için mutlaka laminasyon yapılmalıdır.

Eksi sıcaklıklara maruz kalan ambalajlarda deep freeze katkı kullanılmalıdır.

Gün ışığında kullanılacak ambalajlarda renk kaybı yaşanmaması için ışık haslığı  yüksek olan mürekkeplerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Isıyla vakumlanan ambalajlarda, ambalaj üzerinde kullanılan mürekkebin esneme ile birlikte kırılgan olmaması için shrink özeliği olan mürekkepler tercih edilmelidir.

Özellikle flekso ve gravür baskı teknolojisinde baskının kalitesi, baskı yapılacak malzeme ve bu iş kullanılacak olan mürekkep arasındaki ilişkiye bağlıdır. Mürekkep denilince baskı koşullarını direkt etkileyecek en önemli faktörlerden biri olan yüzey gerilimi akla gelir. Mürekkebin baskı yapılacak materyale tutunabilmesi için materyalin yüzey geriliminin mürekkebin yüzey geriliminden büyük olması temel koşuldur ve mürekkebin film üzerine tutunabilmesi için ideal korona’nın 38 dyn/cm olması gerekmektedir.

Üretim tesisleriniz nerede bulunuyor? Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Fabrikamız, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde yer almaktadır. 5500 m2 kapalı alandan oluşan tesisimizde en yeni teknoloji ile donatılan araştırma-geliştirme laboratuvarları, kalite kontrol laboratuvarları ve üretim hatları ile hizmet verilmektedir. Üretim tesislerimiz ile idari çalışanlarımızın bulunduğu binalar birbirinden bağımsızdır. Aynı zamanda firmamıza bağlı olan Gaziantep de bölge depomuz ve çalışanlarımız bulunmaktadır. Alanında deneyimli, kalifiye ve profesyonel bir kadroyla çalışıyoruz.

Firmamız Bureau Veritas’dan ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahiptir ve bu esaslara göre üretim yapmaktadır. Yüksek kalitede ve kullanıcıya özel ürünler ile müşteri odaklı yapımız bizi sürekli iyileştirmeye yönlendiren temel noktamızdır.

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Hem iç hem de dış piyasada rekabet edebilmek gün geçtikçe zorlaşıyor. Yurtdışında bu durum bizi fazla etkilemese de yurt içi piyasasında zorlandığımız zamanlar oluyor. Biz üretiminin % 45 ini ihracat yapan bir firma olarak üretimimizde kaliteden hiçbir şekilde taviz vermiyoruz. Kaliteli üretim yapmanın belirli standartları var ve bu da ister istemez maliyetinize yansıyor. Nihayetinde, bu piyasada biz herkesten çok kazanalım diye bir durum söz konusu değil ve kalitede maliyetimizi arttıran en önemli faktörlerden bir tanesi, içimize sinmeyen bir hammadde ile üretim yapmaktansa bildiğimiz, güvendiğimiz, Dünyada kabul gören tedarikçilerin üretmiş olduğu hammaddeler ile çalışmayı tercih ediyor oluşumuzdan kaynaklanıyor.

Pazar geliştirmek için daha düşük maliyetli ürünler yapmayı düşünmedik değil fakat marka olmak isteyen bir firma asla çizgisinden uzaklaşmamalı diye düşündüğümüz için bu düşünceyi benimseyemedik.  Bizim gibi çalışmayan firmaların da kısa süre içinde piyasa dışı kaldığını gözlemledik hep, gözlemlemeye de devam ediyoruz. Aslında pazar geliştirmenin en iyi yollarından biri yurt içi ve yurt dışındaki sektör ile ilgili fuarları takip etmek. Artık bu bizim vazgeçilmezlerimiz arasında. Mayıs ayında bildiğiniz gibi Dünyanın en büyük ve geniş kapsamlı fuarlarından biri olan drupa 2012 var. Burada bir standımız olacak ve en azından katılımcı olmasalar bile ziyaretçi olarak bu sektöre emek veren ve yenilik arayanların bu fuarı görmelerini tavsiye ediyorum. 

Sektör ile ilgili Avrupa ve Dünya’daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Gelecekten beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?


Ambalaj dünyasının yarattığı ekonomi gün geçtikçe büyüyor. Taleplerin çeşitlenerek artması buradaki en önemli faktörlerden biridir diyebilirim. Makine ve film
üreticilerinin yapmış olduğu her yenilik hem zamandan tasarruf sağlıyor hem hata payanı en aza indirgiyor hem de baskı kalitesinin artmasını sağlıyor hal böyle olunca biz de teknolojimizi geliştirerek bu makinalara ve baskı altı malzemelerine uygun mürekkepler üretmeye başlıyoruz yani zincirleme bir gelişme söz konusu.

Gelecek beklentilerime gelecek olursak, 2012’de dünya ekonomisindeki çalkantılar, toparlanma ve büyümeler aynı anda yaşanacak diyebilirim. Bazı ülkeler krizi yaşarken bazıları da büyümesini devam ettirecek. Türkiye’de de özellikle ambalaj sektöründe büyümesini sürdürecek ülkeler arasında yer alacak diye düşünüyorum.

Firma olarak 2011 için belirlediğimiz hedeflere ulaştık ve bu sene de ulaşacağımıza inanıyorum. Yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki pazar payımızı ve marka bilinirliğimizi arttırırken, bir yandan da yeni pazar arayışımızı kesintisiz sürdüreceğiz.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Büyük ya da küçük tüketici demeden tüm müşterilerimize mürekkep olsun bilgi ve teknik destek olsun en hızlı şekilde cevap vermeye çalışıyoruz ve bu çalışmalarımız teknolojik gelişmeleri yakından takip edip bu gelişimleri ürün kalitemize yansıtarak ve daha da güçlenerek devam edecek. 

Son olarak 2012’nin tüm plastik ve ambalaj camiası için başarılı bir yıl olmasını diliyorum.

Budin Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı
Gamze Eğrihancı