Friday, Nov 15th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Röportaj Ambalaj trendlerinin vitrini Paris’te!

Ambalaj trendlerinin vitrini Paris’te!

 

Emballage 2014 Fuarı, bu yıl 17-20 Kasım tarihleri arasında Paris Nord Villepinte’de düzenlenecek. Sadece ticari ve kaynak bulma platformu olmayıp aynı zamanda her bir endüstri sektörü için de ilham ve çözümleme platformudur. Yenilik ve sektörde yer alan tüm bilgiler; konferans, canlı TV platformu, ambalaj yeniliklerinin yer aldığı vitrin ve yarının ambalajlarını gösteren farklı sergiler vasıtasıyla 4 gün boyunca değerlendirilecektir. Fuarın bu yılki yenilikleri, Türk katılımcı ve ziyaretçilerin yoğunluğu ve sektörün son yıllardaki durumu hakkında Comexposium Ambalajdan Sorumlu Müdürü Veronique Sestrieres ile görüştük. Sizleri bu röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Öncelikle Emballage Fuarı’nın bu yılki yenilikleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz? 

Avrupa’da yaşanan ekonomik krize rağmen görüyoruz ki fuarımız ziyaretçi ve katılımcı olarak halen birçok şirket tarafından oldukça talep görmekte. Interpack Almanya’da da gördüğümüz gibi sektörde çok güzel bir iletişim mevcut. Bu bize gösteriyor ki ambalaj sektörü şuanda bile aktiftir. Ayrıca hala güncel olarak geri dönüşümlü malzemeler hakkında bir araştırma devam ediyor. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi de genel olarak ambalaj sektörü için çok önemlidir. Ambalaja ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkeler oldukça fazla. Bunun için de bütün ambalaj üreticileri dinamiklere adapte olabilmek için yenilikleri çok fazla takip ediyorlar. 

2014 yılındaki yenilikler arasında, 2010 yılından beri AMBALAJ fuarıyla birlikte düzenlenen Manutention Fuarı da yer almakta olup bu yıl ikincil ve üçüncül ambalaj ve nakliye hizmetleriyle birlikte 5a holünün merkezindedir. Bu birleşme, fuarın bütünleyiciliğini doğrulamakta ve aynı zamanda Ambalajlama-İşleme-Baskı-Elleçleme gibi meslek gruplarının birleştirilmesi amacıyla profesyonellerin taleplerini yansıtmaktadır. 

Fuarın genel konseptinde katılımcılar konusunda pek değişiklik olmuyor ama orada fuarı hareketlendiren genellikle etkinliklerdir. Bu etkinlikler her yılda değişiyor ve yenilikler ekleniyor. Bu yıl da best pack dediğimiz dünya çapında çeşitli üniversitelerin katılımlarının gerçekleştiği bu yıl da yine İstanbul Üniversitesinin de katıldığı bir etkinliktir. Bu yıl en fazla üzerinde durduğumuz etkinliklerden bir bu. 3. müteakip yıl için, AMBALAJ fuarı yeni bir deneyim tasarımıyla yarının ambalajlarını keşfetmek amacıyla Fransız tasarım okulu olan STRATE’ye iştirak etmektedir. Best Pack - Doğru çözümler için öğrenciler tarafından yapılan tasarım – 6 nolu Holde Strate (Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Türkiye) dahil 200 m2’lik alanda beş uluslararası okuldaki öğrencilere ev sahipliği yapacaktır.  Best Pack’in amacı, tasarım gücünü bir süreç olarak göstermek ve ambalajlama için yeniliği manivela gibi kullanmaktır.

Fuarda sektörler bölümünde hemen hemen aynı sektörler var. Yerleşim olarak da pek bir değişiklik yok. Sadece istifleme taşıma bölümü yeni eklenmiştir. Yani ambalajın en son kısmıyla alakalı olan makinelerin yer aldığı bir alan eklendi. 

Bu yıl “Pack Innovation” olarak adlandırdığımız bir aktivitemiz de mevcut. Her bir katılımcı, yeniliklerini online bir platform vasıtasıyla organizatörlere sunmaya davet edilir. Başvurular alındıktan sonra, ilk seçim ön eleme komitesi tarafından yapılır. Bu seçim daha sonra resmi seçim yapmak amacıyla ambalaj alanında uzman gazetecilerden oluşan uluslararası bir jürinin oyuna sunulur. Seçilen yenilikler, fuar süresi boyunca bu yenilik vitrininde sergilenir. Bu yenilikler, fuar süresi boyunca Pack Innovation alanında gösterilir. Pack Uzman Komitesi; seçilen tüm ürün, makine ve hizmetler arasında “Pack Uzmanları’ Yenilik Ödüllerini” verir. 

Emballage Fuarı’nda bu yıl Türk katılımcı ve ziyaretçilerin ilgisini çekecek olan neler var?

Çalışmalara 16 ay öncesinden başlanıyor ve Türkiye’deki tüm organizasyonu zaten Promosalons firması gerçekleştiriyor ve bu oldukça büyük bir çalışmadır. Aynı zamanda bu fuarı daha cazip hale getirebilmek için zaten uzun zamandır milli katılım düzenliyoruz. Milli katılım içerisinde de çok güzel etkinlikler gerçekleşiyor. Birebir toplantılarını da organize ediyoruz. Bu anlamda genel olarak Türk firmaları fuardan oldukça memnun. 

Emballage Fuarı katılımcı ve ziyaretçi sayısı ve sektörün rağbeti açısından dünyada kaçıncı sıradadır? 

Emballage Fuarı’nda ziyaretçi profili elbette Interpack fuarına oranla daha spesifik. Almanya’da düzenlenen Interpack fuarının tarihi geçmişine bakacak olursak daha çok Kuzey Avrupa’dan talep görmektedir. Ancak Fransa’da düzenlenen fuarımız daha çok güney Avrupa ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkeleri tarafından rağbet görür. Bu yıl bu salonda Afrika için düzenlenecek olan Best Buyer adında bir program var. Fuara Afrika ülkelerinden alıcıları getiriyorlar. Bu bahsettiğimiz Kuzey Afrika ülkeleri aynı zamanda güney ve batının da ilgisini çekmektedir. Aslına bakılırsa bu iki fuar birbirini tamamlayan fuarlar tam olarak rakip sayılmazlar çünkü ziyaretçiler farklı bölgelerden geliyor. 

Emballage Fuarında basın bölümü ve basın mensuplarına sunacağınız hizmetler nelerdir?

Yaklaşık 400’e yakın sektörel, ulusal, uluslar arası ve yerel basın kuruluşları fuarımızı ziyaret edecek. Özel bir basın salonu olacak. Salonlarda bir gazetecinin ihtiyacı olan her şey olacak. Bu yıl yine çok önemli bir telefon uygulaması hazırladık. Bu tamamen akıllı telefonlarda kullanılabilecek bir sistem. Bir çok iletişim kanalına kanalize oluyorlar. Bu fuarın spesifik bir özelliği olarak ele alınabilir. Ziyaretçilerin de katılımcılardan daha fazla beklentileri mevcut. O yüzden ziyaretçilerin ziyaretlerini kolaylaştıracak çok fazla hizmet veriyoruz. Çünkü ziyaretçi olan insanlar aradıklarını kolayca bulmak istiyorlar. Geniş bir yelpaze olduğu için bu sistemler fuarımız açısından oldukça önemli bir hal alıyor. Yatırım alanında çok daha hızlı ulaşım istiyorlar. Biz bu çalışmaları çok daha önceden hazırladığımız için yatırımcıların aradıkları standları bulmaları açısından kolaylık sağlıyor. 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Ambalaj sektörü açısından Türkiye bizim için öncelikli ülkelerden biridir. İsterim ki önümüzdeki yıllarda Türk katılımcı ve ziyaretçilerin sayıları daha da artsın. Bu her fuarda Türk katılımcılarının daha da güçlendiğinin de bir kanıtıdır. Bu dinamik ülke imajı salonun konsepti ve gidişatıyla çok uyumludur.