Friday, Oct 18th

Last updateWed, 16 Oct 2024 11am

You are here: Home Röportaj Yıldırım Soğutma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yıldırım
Toyo Matbaa Mürekkepleri, Artience markasıyla Avrasya Ambalaj Fuarı’na katılıyor

Toyo Matbaa Mürekkepleri, Artience markasıyla Avrasya Ambalaj Fuarı’na katılıyor

Toyo Matbaa Mürekkepleri, 23 – 26 Ekim tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre M...

Burpol’den ihracat atağı

Burpol’den ihracat atağı

Hedef Avrupa pazarında büyümek

Plastik atıkları yüksek teknoloji ve yenilikçi yön...

MachineTotal, yenilenen arayüzü ile kullanıcı  deneyimini yeniden şekillendiriyor

MachineTotal, yenilenen arayüzü ile kullanıcı deneyimini yeniden şekillendiriyor

Türkiye’nin ilk kurumsal B2B makine ve ekipman alım satım platformu olarak tanım...

BSH Türkiye’den yeni inovasyon merkezi

BSH Türkiye’den yeni inovasyon merkezi

BSH Ev Aletleri Türkiye, dijital dönüşüm yolculuklarında ‘Future Lab’ inovasyon ...

ASAŞ, Almanya’da robotik merkezi kuracak

ASAŞ, Almanya’da robotik merkezi kuracak

ASAŞ, 2019 yılında Almanya’nın Neuwied şehrinde alımını gerçekleştirdiği 880.028...

Yıldırım Soğutma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yıldırım

Yıldırım Soğutma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yıldırım,“İlk hedefimiz 5 yıl içinde satışlarımızın %50'sini yurt dışına yapmaktır”

Müşterilerimize 27 yıllık deneyimimizle basınçlı hava ve proses soğutma sistemleri konusunda profesyonel çözümler sunan bir firmayız. İstikrarlı büyüme ve sürdürülebilirlik sağlayarak hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Firmamız 2000 yılından itibaren Chiller üretmektedir ve bu süreç boyunca dünyada soğutma sistemleri ile ilgili yenilik ve teknolojiyi Türkiye'de her zaman ilk uygulayan firmalardan biri olmuştur. Yıldırım Soğutma'nın en büyük özelliği, satış sonrası hizmet ve bu konudaki özenidir. Bu, bizi diğer firmalardan ayıran büyük bir özelliktir.

Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz? Firmanızın dünden bugüne kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

1995 yılında babam, Ali Osman Yıldırım tarafından Gebze’de kurulduk. 1996 yılında ise ben ve kardeşim Mustafa Yıldırım ile birlikte kurumsal kimliğin ilk adımını atarak Yıldırım Soğutma Hava Kompresörleri San. ve Tic. Ltd. Şti. unvanını aldık. 1997 yılında Bursa şubemizi hizmete açtık. 1999 yılında ise ilk Prototip Chiller grubunu ürettik. 2002 yılında Chiller seri üretimine başladık, Babam Ali Osman Yıldırım‘ın isminin baş harfleri olan AOY'yi markamız olarak belirledik. 2003 yılında CMY Markası ile Basınçlı Hava Kurutucusu prototip üretimini gerçekleştirdik. 2005 yılında ihracat için pazar araştırmalarına başladık. 2006 yılında yüksek basınçlı hava kurutucu imalatına başladık. 2009 yılında yurt dışı bayi ağımızı kurmaya başladık. 2013 yılında su soğutmalı Chilleri’de ürün gamımıza ekledik. 2015 yılında firmamız unvan değişikliğine gitti. Yeni adı, Yıldırım Soğutma Basınçlı Kompresör San. ve Tic. A.Ş. oldu. 2017 yılında ise sektöründe dünya lideri Atlas Copco Makinaları A.Ş. ile distribütörlük anlaşması imzaladık. O günden bu yana Atlas Copco’nun basınçlı hava kompresörleri konusunda Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale illerinin yetkili satış ve servis distribütörlüğünü yapmaktayız. 2019 ve 2021 yıllarında yaptığımız yatırımlar ile üretim sahamızı 2,5 katına çıkardık. 2022 yılında kesimhane ve boyahanemizi devreye aldık. Müşterilerimize 27 yıllık deneyimimizle basınçlı hava ve proses soğutma sistemleri konusunda profesyonel çözümler sunan bir firmayız. İstikrarlı büyüme ve sürdürülebilirlik sağlayarak hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz.

 

Chiller grubunda yer alan çözümlerinizin öne çıkan teknolojik özelliklerinden ve ortaya koyduğu farklılıklardan bahseder misiniz?

Firmamız 2000 yılından itibaren Chiller üretmektedir ve bu süreç boyunca dünyada soğutma sistemleri ile ilgili yenilik ve teknolojiyi Türkiye'de her zaman ilk uygulayan firmalardan biri olmuştur. Yıldırım Soğutma'nın en büyük özelliği, satış sonrası hizmet ve bu konudaki özenidir. Bu, bizi diğer firmalardan ayıran büyük bir özelliktir. Kullandığımız ekipmanlar dünya pazarında en üst seviyede söz sahibi olan firmaların ekipmanlarıdır. Bir sistem tasarlanırken müşterinin istekleri dikkate alınarak özel tasarımlar yapılabilir ve hesaplamalar yapılırken müşteriye teklifte verilen en az %5'ten fazla üretim yapılır. Cihazlarımızda servis kolaylığını daima ön planda tutarız.

AOY marka soğutma gruplarınız ve CMY marka basınçlı hava kurutucularınız enerji verimliliği noktasında ne tür avantajlar sağlıyor?

AOY VE CMY markalarında enerji tüketen ekipmanlarımızı üreticilerle istişare ederek, çevre ve fiziksel faktörleri göz önünde bulundurarak seçiyoruz. En üst düzeyde verimlilik sağlayabilen ekipmanları tercih ediyoruz. İhtiyaçları detaylı bir şekilde analiz ediyor ve enerji verimliliği en yüksek sistemleri tasarlıyoruz.

Sizce, işletmeler soğutma uygulamaları için en uygun Chilleri nasıl belirlemeli?

İşletmeler için en uygun ve en yüksek enerji verimliliğine sahip sistemleri seçmek için, yetkin personeli olan firmaların, ekipman üreticileri ve soğutma grubu sağlayıcılarıyla bir araya gelerek istişare etmeleri önemlidir. Ekipman üreticileri, sattıkları ekipmanın çevresel ve fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurarak hangi kapasitelerde olduğunu bilmelidirler. Soğutma grubu sağlayıcıları ise sistemlerin son incelemelerini yaparak, çalışacakları ortamın çevresel şartlara uygun olup olmadığını kontrol etmeli ve bu süreci tamamlamalıdır.

Chiller’in işletmelere maliyet açısından ne tür faydalar sağladığından bahsedebilir misiniz?

Özellikle proseslerde kullanılan Chiller, 25 derecenin altındaki su sıcaklığına sahip ekipmanların enerji maliyetini düşürmenin yanı sıra üretilen ürünün kalitesini artırır ve birim saat başına üretim adedini artırır.

Türkiye’deki satış-servis ağlarınız ile birlikte, satış öncesi ve sonrası hizmetlerinizden söz eder misiniz?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ürünlerimizi tanıtırken, en büyük farklılığımızın AOY markalı ürünlerin servis ve satış sonrası hizmetleri olduğunu vurguladık. Size bir örnek vermek isterim. Japonya'ya sattığımız bir ürünün kullanıcı firmanın hatasından kaynaklanan bir sensör arızasını, Türkiye'den çıkıp Oslo'ya giderek en hızlı şekilde 16 saat içinde giderdik. Bu süre, diğer firmaların Türkiye'de bile 3-4 gün süren servis süresine kıyasla ne kadar iyi bir hizmet verdiğimizi gösteriyor. Türkiye'de AOY'ye ait iki servis bölgesi bulunmaktadır ve bu bölgelerden günlük uçak seferleriyle hizmet verilecek noktalara ulaşılır. 15 kişilik servis teknisyen ekibimize ait 15 adet servis aracımız mevcuttur. Servis konusunda en iyisi olduğumuzu belirtmek isterim.

İhracat yaptığınız ülkeler ve pazar payınızı artırma adına yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?

Irak, Rusya, Libya, Filistin gibi birçok ülkede distribütörlerimiz bulunmaktadır. Bu bölgeler dışındaki ihracat hedeflerimizi, o bölgelere uygun üst düzey fuarlara katılarak artırmaya çalışıyoruz. Ancak nihai hedefimiz, dünyanın endüstri ülkelerinde distribütör ağları oluşturmaktır. Şu anda ihracatımız, toplam cironun beşte biri kadar. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu ciroyu 150'ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Yıldırım Soğutma’nın Türkiye ölçeğinde yıllık ortalama pazar payı nedir? Özellikle hangi bölge ve sektörlere ağırlıklı satışlarınız var?

Türkiye'de maalesef soğutma sektöründe pazar payını ölçmek için bir sistem bulunmamaktadır ve birçok firma arasında büyük bir rekabet vardır, bu da bazen karışıklığa yol açmaktadır. Türkiye'de, ürünlerin verimliliğini bildiren ve denetleyen ABD'deki CAGI gibi bir kuruluş bulunmadığından, Pazar payı ve verimlilik konusunda kesin değerlendirmeler yapmak çok zordur. Ancak ürünlerini çoğunlukla Türkiye'deki imalatçılara sağlayan satıcılarımızla ilgili bazı verilere dayanarak, sektördeki önde gelen firmalar arasında olduğumuzu söyleyebiliriz.

Üretim tesisiniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Üretim tesisimiz 4 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu tesislerin toplam kapalı alanı 7.000 m2 ve açık alanı ise 2.000 m2' dir. Şu anda Çayırova fabrikamızda mavi ve beyaz yaka olmak üzere toplam 54 kişi istihdam edilmektedir. Bu çalışanların 2'si mühendis 12 kişi servis bölümünde, 4'ü mühendis 20'sı imalatta, 10 kişi muhasebe, satın alma ve depo birimlerinde görev yapmaktadır. Ayrıca satış bölümümüzde 6, iç hizmetler ve Ar-Ge'de ise 6 çalışan bulunmaktadır. Kalite belgelerimiz arasında TSEK, Hizmet Yeterlilik Belgesi, CE, ISO 9001-9002, ürünlerimizin marka tescil belgeleri, SASO, EAC ve GOST-R Belgeleri yer almaktadır. Aynı zamanda Eurovent ve ABD UL için çalışmalarımız devam etmektedir.

Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

İlk hedefimiz, 5 yıl içinde satışlarımızın %50'sini yurt dışına yapmaktır. Bu, bizim için önemli bir hedeftir. Önemli ülkelerde distribütörlerle çalışmanın yanı sıra, kendi satış yapılarımızı oluşturma hedefimiz de bulunmaktadır. 10 yıllık hedefimiz ise 2 kıtada üretim tesisleri açmak gibi girişimler içermektedir. Ayrıca üretim tesisimizin alanını 12.000 m2'ye çıkarmak, Ar-Ge bölümünde kendi ürün gamımızda olmayan 2 veya 3 ürünün çalışmalarını tamamlayarak kendi ürün gamımıza dahil etmek için çalışacağız.

Her sektörde olduğu gibi sizin sektörünüzde de başarıyı sürdürülebilir kılmak büyük önem taşıyor. Buradan geriye doğru baktığınızda çıtayı yükselten ve başarıyı sürdürülür kılan temel yaklaşımlarınız sizce nelerdir?

Markamızı geliştirmek için dört ana sebep bulunmaktadır. İlk olarak, satış sonrası hizmetlere önem vermek; ikinci olarak, müşteriyi korumaya odaklı olmak ve müşteri geri bildirimlerini dikkate alarak üretim yapmak; üçüncü olarak, fiyat istikrarını korumak ve dördüncü olarak, esneklik göstermek.

Rekabet gücü açısından marka kimliği geliştirme vizyonunuzdan bahseder misiniz? Katıldığınız fuarlar ve kurumsal pazarlama çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yıldırım Soğutma olarak, markamızı geliştirmek için 2013 yılından itibaren reklam ve görsel çalışmalara ağırlık vererek öncelikle ülkemizde daha sonra yurt dışında markamızın bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz. Bu, markayı geliştirmek için öncelikli bir hedefimizdir.

Biraz da sektör hakkında değerli görüşlerinizi almak isteriz. Ülkemizdeki ve dünyadaki endüstriyel soğutma sektörünün mevcut durumu hakkında neler söylemek istersiniz?

Türkiye'de bölgesel ve uluslararası alanda faaliyet gösteren 100'e yakın firma bulunmaktadır. Türkiye, soğutma sistemleri hesaplama ve montajı konusunda dünyadaki sayılı ülkeler arasındadır. Ancak, ekipman üretimi ve montajı konusunda destek sağlayacak şekilde yeterli yatırım yapılmamaktadır. Bu konuyu aşarsak, dünya genelinde ilk 5 arasında yer alabileceğimizi düşünüyoruz. Plastik sektörü, Türkiye'de Chiller sistemlerinin en çok ihtiyaç duyulduğu sektörlerden biridir. Plastik firmalarına seslenmek istiyoruz. Özellikle yurt dışından getirilen enjeksiyon, ekstrüzyon ve diğer soğutma gerektiren makinelerle birlikte soğutma grubu getirmemelerini ve bu tür ihtiyaçlarını Türkiye'deki imalatçılardan karşılamalarını rica ediyoruz. Türkiye'deki soğutma grubu imalatçılarının en büyük eksikliği sermaye yetersizliğidir. Bu durum, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımlarının en büyük engelidir. Ülkemizdeki imalatçılara güvenip Türkiye Cumhuriyeti ile ilgisi olmayan sertifikaların yurt dışında verilmesi nedeniyle laboratuvarların dışarıda olması ve sermaye yetersizliği, yurt dışı menşeili Eurovent Sertifikası’nın ihale şartlarından kaldırılması ve yerine teknik üniversitelerimizin hazırlayacağı bir kalite belgesinin oluşturulması talebimizdir. Devlet ve özel sektör ihale şartnamelerinde bu gerekliliğin yer almasını yetkili kurumlardan talep etmekteyiz. Bu durum, Türkiye'nin cari açığının kapanmasına büyük fayda sağlayacaktır.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Yukarıda belirttiğim gibi, söylediklerimizin dikkate alınması ve sadece kendi sektörümüzde değil, tüm imalat sektöründe kalifiye veya normal eleman açığının bir şekilde giderilmesi önemlidir. Meslek liselerinin yoğun bir şekilde teşvik edilmesi gerekmektedir. Devletimizin meslek liselerine yönelik teşvik çabalarını görmekteyiz ve bizler de staj konusunda faydalanmaktayız. Ancak, bunun yeterli olmadığını ve meslek liselerine giden öğrencilerin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
Woojin Plaimm, yeni ve geliştirilmiş çevrimiçi teklif sitesini Türkiye’de başlattı

Woojin Plaimm, yeni ve geliştirilmiş çevrimiçi teklif sitesini Türkiye’de başlattı

Wednesday, 09 October 2024

Woojin Plaimm, Türkiye'de yeni ve geliştirilmiş çe...

Readmore

İşletmelerin otomasyon yolculuğu için 6 altın kural

İşletmelerin otomasyon yolculuğu için 6 altın kural

Wednesday, 02 October 2024

Bugünün dünyasında üretkenliği artırmaya, atıkları...

Readmore

WITTMANN Aton Plus EcoDrive

WITTMANN Aton Plus EcoDrive

Wednesday, 02 October 2024

Sabit çiğlenme noktası artı minimal enerji tüketim...

Readmore

Güçlü kokulu tarım filmleri ve temizlik şişeleri  geri dönüşüme kazandırılıyor

Güçlü kokulu tarım filmleri ve temizlik şişeleri geri dönüşüme kazandırılıyor

Wednesday, 02 October 2024

Genellikle yüksek nem seviyeleri ve güçlü kokularl...

Readmore

Mobil sıralama platformu: VARISORT COMPACT

Mobil sıralama platformu: VARISORT COMPACT

Wednesday, 02 October 2024

Plastik işleme endüstrisine yönelik yenilikçi çözü...

Readmore

Gelişmiş ayıklama teknolojileri, Avrupa'daki  plastik döngüselliğine katkı sağlayabilir mi?

Gelişmiş ayıklama teknolojileri, Avrupa'daki plastik döngüselliğine katkı sağlayabilir mi?

Wednesday, 02 October 2024

Amcor ve TOMRA’nın talebiyle Eunomia Research and ...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Yeniden kullanılabilir PET şişe, plastik döngüsünü destekliyor

Yeniden kullanılabilir PET şişe, plastik döngüsünü destekliyor

Wednesday, 02 October 2024

ALPLA ve zerooo kozmetik ürünleri için yeniden kul...

Readmore

Dijitalleşen ambalaj tasarımları, akılda kalıcı bir  kullanıcı deneyimi sunuyor

Dijitalleşen ambalaj tasarımları, akılda kalıcı bir kullanıcı deneyimi sunuyor

Monday, 05 August 2024

Günümüz tüketicileri teknolojiyi ve dijital araçla...

Readmore

PET geri dönüşüm tesisine yeni yatırım

PET geri dönüşüm tesisine yeni yatırım

Monday, 05 August 2024

TANRIKULU, gıdaya uygun rPET granül ürettiği tesis...

Readmore

Otomotiv parçaları için simülasyon aracı

Otomotiv parçaları için simülasyon aracı

Monday, 05 August 2024

THERMOFIP iş akışı aracı, su ve glikol bazlı soğut...

Readmore

PAAG, Türkiye'deki PET şişeden şişeye geri dönüşümü büyütüyor

PAAG, Türkiye'deki PET şişeden şişeye geri dönüşümü büyütüyor

Monday, 05 August 2024

Bell Holding AŞ. üyesi PAAG, Gebze tesisinde üreti...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Plastik Gıda Ambalajlama ve Sürdürülebilirlik

Plastik Gıda Ambalajlama ve Sürdürülebilirlik

Thursday, 15 August 2024

Özet 

Bu makalede, çevreye duyarlı ambalajlamanın ö...

Readmore

Gıda Ambalajına Yönelik Biyoplastikler Sürdürülebilirlik ve Güncel Eğilimler

Gıda Ambalajına Yönelik Biyoplastikler Sürdürülebilirlik ve Güncel Eğilimler

Wednesday, 02 October 2024

Özet

Gıda kalitesini ve güvenliğini korumak, gıda k...

Readmore

Plastik Ekstrüzyon Üretiminde Proses Parametrelerinin Optimizasyonu

Plastik Ekstrüzyon Üretiminde Proses Parametrelerinin Optimizasyonu

Monday, 05 August 2024

Özet

1900’lü yılların başında başlayan plastik ekst...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
PRS Türkiye Bölge Müdürü Sevil Söyleme Yurd

PRS Türkiye Bölge Müdürü Sevil Söyleme Yurd

Thursday, 10 October 2024

“PRS paletleri, kontrollü bir sistemin parçasıdır”...

Readmore

Bareks olarak sürdürülebilirliği  odağımıza alıyoruz

Bareks olarak sürdürülebilirliği odağımıza alıyoruz

Thursday, 08 August 2024

Bareks çatısı altında, çok katlı ekstrüzyon teknol...

Readmore

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ:

Polibak Genel Müdürü Özgür Çertuğ:

Thursday, 10 October 2024

"Ülkemiz ekonomisine sağladığımız katkıyla gurur d...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı