Friday, May 03rd

Last updateTue, 30 Apr 2024 8am

You are here: Home Technology Kalıp ısıtma ve soğutmada yenilik

Kalıp ısıtma ve soğutmada yenilik

 

Enjeksiyon kalıplama; plastiğin eritilmiş halde bir kalıba basınç uygulanılarak gönderilmesi, şekillendirilmesi ve soğuduktan sonra kalıptan çıkarılmasıyla sonuçlanan bir imalat tekniğidir. Bu teknik sayesinde çok küçük boyutlarda ve kompleks yapıda parçalar üretilebilir. 

Enjeksiyonlu kalıplama tekniği seri üretim açısından en elverişli tekniklerden birisidir ki yaygın oluşunun en büyük nedenlerinden birisi de budur. Enjeksiyon kalıplama yöntemi genel olarak dört aşamadan meydana gelir. Bunlar sıkıştırma, doldurma, katılaştırma ve çıkarma evreleridir.

Bu evrelerden sıkıştırma, doldurma ve çıkarma evreleri enjeksiyon makinesi ve kalıp ile ilgili iken, katılaştırma evresinde tüm görev soğutma sistemine düşmektedir.

Ülkemizde uygulanan genel uygulama; merkezi bir soğutma biriminden (kule, dry&cooler veya chiller) alınan soğuk su tüm proseste dolaştırılır. Isınan su tekrar soğutucu üniteye gelerek çevrim tamamlanır. Ancak bunun bazı handikapları mevcuttur. Bunlar:

• Tek bir merkezi soğutmaya bağlı olmak, arıza halinde üretimin durması riskini yüksek tutar.

• Farklı sıcaklıkta ve farklı basınçlarda su isteyen kalıplarda ideal bir çözüm değildir.

• Merkezi soğutmaya en yakın ve en uzak cihazlara ulaşan su sıcaklığı ve su basıncı değerleri birbirinden farklı değerlerde olur. Bu durum makinelerin istenilen kapasitede çalışmamasına sebebiyet verir.

Bu olumsuzlukları yaşamamak için kullanılması en ideal soğutma “Chiltech” ile yapılabilir.

Chilltech; kalıplar için özel olarak tasarlanmış, su soğutma kondenserli, özel tasarımlı vana sistemi sayesinde oldukça hassas ısıtma ve soğutma yapabilen cihazlardır. Isıtma ve soğutma işlemlerini yapabilmesinden dolayı, merkezi chiller grubu ile tüm kalıplar soğutulduğunda, daha sıcak su ihtiyacı olan malzemelerin haricen termoregülatör kullanılmadan ısıtılmasını sağlar.

Chilltech, oldukça küçük ölçüleri ve rahatlıkla hareket edebilen gövde yapısı sayesinde, makinenin hemen yanı başında konumlanacağından hızlı bir şekilde operasyon sürecine dahil olur ve kalıbın istenilen sıcaklığa getirilmesini sağlar. Makine ile yakın mesafede çalıştığından dolayı ekstra bir tesisatlama ve izolasyon maliyeti getirmez. Tesisat mesafesi oldukça kısa olduğundan ısıl kayıplar minimize edilmiş ve sistem performansı artırılmış olur.

Ayrıca, gerekliliği halinde özel üretim olan çift çıkışlı Chiltech Double makine başı chiller cihazlarımız sayesinde, kalıbın farklı bölgeleri, -5 ila +90 °C sıcaklıklar arasında tutulabilir ve ürün verimliliğini ekonomik bir şekilde artırabilir.

Chilltech serisi makine başı chiller cihazları su soğutmalı kondensere sahip olduğu için çalışırken sürekli kondenser soğutmasına ihtiyaç duyar. Bunu sağlamak için sistemde serbest soğutma cihazı konumlandırmak gerekir. 

Günümüz rekabet şartlarında işletmeler, ürün kalitelerini yükseltirken, imalat aşamalarının sürelerini ve imalat maliyetlerini aşağı çekmek zorundadır. Mamulün optimum sürelerde imal edilmesi, bir üreticinin esas gayeleri arasındadır. Ancak proseste her aşamanın süre olarak kısaltılması mümkün değildir. Bunda; plastiğin/hammaddenin genel kimyasal ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra üretim yapan makinenin teknik özellikleri engelleyici rol oynar. 

Bu sebeple; plastiğin/kalıbın soğutulması işleminde iyi performanslı soğutma cihazları veya gereklilik halinde kalıp şartlandırma ünitelerinin kullanılması, hem üretim kalitesini yükseltecek hem de imalat süreçlerini kısaltarak en iyi verimlere ulaşıp, bu sayede yatırımcısının yüzünü güldürecektir.

Aytek Soğutma