Thursday, Sep 19th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji Moretto, Eureka™ PET Kurutma Sistemi’ne Moisture Meter™ teknolojisini ekledi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Moretto, Eureka™ PET Kurutma Sistemi’ne Moisture Meter™ teknolojisini ekledi

Moretto, ilk Eureka™ hammadde kurutma sistemini 2010 yılında devreye aldığında, bu başarı hikâyesinin arkasında, kurutma tarihinin en iddialı projesini hayata geçirmek amacıyla 10 yılı aşkın süre devam eden tutkulu bir araştırma süreci bulunmaktaydı. Şimdi de Moretto, bir kez daha iddiasını ortaya koymakta ve geliştirilmiş Eureka Plus™ hammadde kurutma sistemini sektöre sunmaktadır.  

Eureka Plus, PET hammadde kurutma uygulamaları için, endüstriyel anlamda en yüksek performans değerlerini sağlayacak dört eşsiz ve patentli teknolojik yenilik getirmektedir. Bu yenilikler, modüler ve büyütülebilir X-MAX™ kurutucu, Flowmatik™ uyarlanabilir proses havası dağıtım sistemi, OTX™ kurutma silosu ve yeni Moisture Meter hammadde nem tayin sistemi.  

Bu teknolojik yenilikler sayesinde, kullanıcılar daha kısa çevrim sürelerine, sürekli ve sabit üretim parametrelerine, optimize edilmiş enerji tüketimine ve ihtiyaç duyulduğunda genişletilebilir bir kurutma sistemine sahip olacaklardır. 

Eureka Plus sisteminin kalbi olan X MAX Kurutma Ünitesi, Moretto’nun patentli “X Teknolojisi” temelinde tasarlanan ve imal edilen, zeolite teknolojisine sahip bir ünite olup, tek gövdede birden fazla kuleli tip moleküler hava eleği içerir. Sabit değerde (–65°C) ile Çiğlenme Noktası sağlar ve daha da yüksek kaliteye ulaşabilir özelliktedir. Sisteme dokuz adet daha X MAX kurutucu ilave edilebilir. Bilinen diğer tüm kurutma markalarından iki kat daha büyük kuru hava kulesine (haznesine) sahip olmasına karşın, soğutma suyu bağlantısına ve kule valf değişimi için basınçlı havaya ihtiyacı yoktur. Ayrıca, rejenerasyon fazında rotasyon özelliği sayesinde, ısısal kayıp yaşamadan enerji tasarrufu sağlar. 

Kurutma sisteminin yanı sıra, OTX tipi kurutma silosu teknolojisi ile işlenen hammadde üretime hazır hale getirilmektedir. 28 farklı model ve hacimde temin edilebilir. Yenilikçi içyapısı sayesinde, hammadde ve kuru hava akışı maksimum kurutma verimliliğinde tutulur. Standart kurutma siloları ile kıyaslandığında kurutma süresini %40 ve üzeri azaltmakta, ayrıca %66’ya varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Tüm OTX tipi kurutma siloları Moretto’nun patentli Spyro™ shockproof gövde yapısına sahiptir. Darbelere karşı kesin korumalı ve hasar görmez bir dış gövde yapısı vardır. 

X-MAX kurutma ünitesi ve OTX kurutma silosu ile birlikte Eureka Plus sisteminin diğer bir tamamlayıcı unsuru da Moretto’nun patentli Flowmatik “proses havası dağıtım sistemi”dir. Havacılık endüstrisinin matematiksel gerçekleri kullanılarak geliştirilen bu sistem sayesinde her bir silonun ihtiyacı kadar kuru hava ilgili silo içerisine gönderilmektedir. Bu özellik ile, her bir kurutma silosuna ait proses değişkenleri net şekilde kontrol altında tutulmaktadır. Cihaz, hesaplanan kurutulmuş hammadde tüketim kapasitesine ve hammadde tipine göre sadece ihtiyaç duyulan kadar proses havasını kullanır. Böylelikle, gereksiz kuru hava üretiminin ve buna bağlı enerji sarfiyatının önüne geçilmektedir. 

Moisture Meter bu eşsiz Eureka Plus sisteminin tamamlayıcı son parçasıdır. Moisture Meter ünitesinin geliştirilmesi, Moretto tarafından yürütülen ve on yıllara dayanan, aynı zamanda müşteri odaklı bir araştırma ve geliştirme sürecine dayanmaktadır.

Bu proje, Moretto’nun sürekli yenilenme ve gelişme prensiplerinin temel taşlarındandır ve Endüstri 4.0 girişimlerinin en önemli parçasıdır. Bu bağlamda, Moisture Meter kurutma prosesi sonrasında hammaddenin içerisinde kalan nem miktarını tayin eden ve nihai işleme öncesi kullanıcıya raporlayan çok önemli bir enstrümandır. Nihai nem miktarının en hassas değerlerde tayini ve teyidi amacıyla kullanılacak bir sistem parçasıdır. Sektörümüzde kullanıcılar için aşağıdaki özellikleri sağlayan tek üründür;

 In-line proses kontrolü

 Gerçek zamanlı kontrol

 Sertifikalı hammadde kalitesi

 Optimize edilmiş enerji tüketimi

Moisture Meter, proses öncesi kurutulmamış (soğuk) ve kurutulmuş hammadde içeriğindeki nem miktarını gerçek zamanlı tayin edebilen ve bunu yaparken Moretto’nun patentli “Power Peak” teknolojisinden faydalanan bir ünitedir.

Moisture Meter iki ana parçadan oluşmaktadır:

BOX = Tipik olarak bir enjeksiyon makinesi boğazına bağlanmış halde hammadde kurutma silosunun hemen altında bulunur. Kurutma prosesi sonrasında, hammaddenin içerisinde kalan nem miktarını tayin eder. 

MDC = Monte edilebilir ve altı (6) adet Moisture Meter ünitesine kadar bağlantı ve kontrol özelliğine sahip sistem parçasıdır.

Monte edildiğinde, üreticinin proses değerleri tetkikini, erken uyarı tespitini ve hammaddenin kalitesel sertifikasyonunu anında sağlamaktadır. Tipik olarak bir enjeksiyon makinesi boğazına ve hemen kurutma silosunun altına monte edilebildiği gibi, seyyar kullanım veya bir platform üzerine monte edilebilen opsiyonları da mevcuttur.  

Eğer, kullanıcılar tarafından tamamen kapalı çevrim bir hammadde kurutma prosesi talebi var ise, bu durumda Moretto müşterilerine Moisture Meter Plus seçeneğini sunmaktadır; bu seçenek opsiyonel CROWN aksesuarı ile temin edilebilmektedir. CROWN ünitesi, kurutma silosunun tepesine monte edilebilen ve kurutma prosesi öncesinde soğuk hammaddenin nemini tayin etmeye yarayan bir sistem parçasıdır.  Bu güçlü kombinasyon, Moisture Meter BOX, CROWN ve MDC üniteleri ve kurutma silosu arasında ilave bir entegrasyonu gerektirir. Soğuk (kurutulmamış) ve kurutulmuş hammaddenin nem miktarlarının tayini yöntemi ile Moisture Meter Plus ünitesi, kurutma ünitesi parametrelerinin kontrolüne ve beklenen “ppm” değerlerinin teminine imkan sağlar.

Moisture Meter ve Moisture Meter Plus, 1.500 kg/saat hammadde tüketim kapasitesine kadar kullanılabilen iki farklı modele sahiptir. Bu üniteler aynı zamanda (15÷3000) ppm arasında nem tayini yapabilme kabiliyetine sahiptirler.  

Moisture Meter ilavesi ile birlikte Eureka Plus, PET Hammadde İşleme Uygulamaları’nda çok önemli yenilikler ve gelişimler sağlamaktadır. Bu yenilikçi ve teknolojik gelişimler sadece patentli Moretto sistemleri ile sağlanabilmektedir. Bu sayede imalat makinelerinde istenen birliktelik ve optimizasyon kriterlerine bağlı olarak Endüstri 4.0 beklentileri de karşılanmaktadır.

Moretto Turkey          

Tolga Bostancı