Thursday, Sep 19th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji Çeşitli dünya prömiyerleri ile birlikte inovasyon gösterimi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Çeşitli dünya prömiyerleri ile birlikte inovasyon gösterimi

Deneyim. İnovasyon. Tutku – Bu St. Valentin ve Linz, Avusturya’da 15-17 Haziran arasında yapılan ENGEL Sempozyum’ unun ilkesidir. Her üç yılda bir bu başarılı enjeksiyon makinesi üreticisi ve sistem uzmanı olan Engel, müşterilerini ve ortaklarını  Avusturya’ya davet eder. ENGEL 2015 Sempozyum’ unun inovatif gücü daha önce yapılmış olan sempozyumları , çok sayıda dünya prömiyeri, çok sayıda zorlu uygulama ve öncülük eden çözümler ile tekrar aşmıştır. Dünyanın bütün bölgelerinden 3000’den fazla ziyaretçi katılım göstermiştir.

Üç gün boyunca devam eden sempozyum, Engel St.Valentin  ve Linz’de bulunan Tasarım Merkezindeki sunum ve konuşmalar , enjeksiyon endüstrisinin mevcut ve gelecekteki zorlukları üzerinde durulmuştur. Bunun ötesinde, çok etkileyici bir sunum progrmı, partnerleri ile birlikte yaptığı makine sergisi ve 2015 ENGEL Kolonsuz Uygulama ödülü seremonisi ENGEL Sempozyum’ unun endüstri için önemli bir uluslararası etkinlik olmasını sağlamaktadır. ENGEL TÜRKİYE ‘de bu organizasyon için iş ortaklarından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grup ile katılım göstermiş olup, mevcut iş ortakları ile ilişkilerini kuvvetlendirirken,  iş ortaklığı henüz başlamamış olan firmalar ile de sempozyum esnasında gerçekleşen satışlar sayesinde yeni çözüm ortaklıklarına imza atmış oldu. 

Ticaretin üstadından öğrenmek: Karim Rashid Linz’ de

ENGEL’in sempozyumlarında ürün ve teknoloji alanlarında çeşitli inovasyonlar sunması ve Linz Tasarım Merkezinde konferanslar için en üst seviye kalite, sunumlar ve konuşmacılar organize etmesi büyük bir gelenektir. Industry 4.0 enjeksiyon kalıplamada mevcut zorlukların ve trendler bağlamında bu yıl tartışılan ilgi çekici başlıklardan biridir.

Özel bir vurgu ise ENGEL Sempozyumu için New York’tan Linz’e gelen Karim Rashid tarafından sunulan  konudur. Karim Rashid tasarım dünyasının pop starı olarak değerlendirilmektedir. Geçen 30 yıl boyunca alışılmışın dışında olan ürün tasarımları gündelik hayat için daima uygundur ve ürünleri görüş şeklimizi büyük oranda etkilemektedir. Rashid ENGEL Sempozyumu’nda ziyaretçileri ‘blobism’ dünyasına götürerek ve yeni işlevsellik ve tasarım öğeleri sunmuştur.

Sıvı metal enjeksiyon teknolojisi

Amerika Birleşik Devletleri menşeili “Liquidmetal Technologies” firması ile birlikte geliştirilen uygulama teknolojisi ile sıvı metal (metalik cam olarak da adlandırılır) alaşımdan oluşan parçalar enjeksiyon makinesi ile üretilecektir. Mükemmel mekanik özellikler ihtiva eden bu yepyeni malzeme türü ile MEDİKAL bir malzeme enjeksiyon makinesi ile üretilecektir. 

Konvansiyonel metal alaşımları ve çelikle kıyaslandığında daha güçlü ve aynı zamanda esnek olan bu malzeme ile yepyeni bir uygulama dünyası ortaya çıkmaktadır.

Bu uygulama CNC sistemleri ile üretilebilen parçaların üretilmesinde ekonomik yepyeni bir alternatif dünya sunmaktadır. 

Bu yepyeni teknolojinin özellikle MEDİKAL olmak üzere HAVACILIK, UZAY teknolojileri ve SPOR MALZEMELERİ gibi sektörlerde çığır açacağı düşünülmektedir.

Duo 400 + Easix çok eksenli robot ile kapasitif film insertli otomotiv konsol parçası

Çok eksenli Engel Easix robotu makine hücresinde asılı olarak durmaktadır. Böylece herhangi bir yer kaplamamaktadır. 

Robot iki adet kapasitif filmi kalıba yerleştirmekte ve aynı anda üretimi tamamlaman ürünü almaktadır. 

Bir film tekli dokunma fonksiyonunu diğer film ise çoklu dokunma fonksiyonunu sağlamaktadır. Parçanın ön kısmı IMD ile dekore edilirken kapasitif filmler arkasına yerleştirilmektedir. 

Dekorasyon filmi boş alanlar ihtiva ederken bu olanlar daha sonra konsol monte edildiğinde aydınlanacaktır. 

Şeffaf ABS dekorasyon filmi ile fonksiyonel film arasına enjekte edilmektedir. Burada Engel’in hassasiyet noktasındaki başarısı kendisini göstermektedir. 

Enjeksiyon esnasında kapasitif elektronik komponentlerin zarar görmemesi ve filmlerin yer değiştirmesini engellemek için makine hassasiyetinin son derece yüksek olması gerekmektedir. 

Yüksek hassasiyet gerektiren bu üretim aynı zamanda clean room koşullarında gerçekleşmektedir. 

Çok eksenli Easix robotu ile alınan parçalar “Kist Maschinenbau” firmasının ürettiği temizleme istasyonuna alınmaktadır.

Üretimde kullanılan laminar Zemin ise “Max Petek Reinraumtechnik” firması tarafından üretilmektedir.

Yeni O-ring ve Conta makinesi

O-ring ve contalar bilindiği gibi son derece yüksek rekabet şartlarında saysısız endüstri için üretilmektedir. 

Kalitenin, hassasiyetin ve verimliliğin çok önemli olduğu bu sektör için Engel yeni bir hidrolik makine geliştirdi. 

Bu yeni yatay enjeksiyon makinesi ve konvensiyonel fırça sisteminde tam otomatik üretim yüksek hassasiyet ve verimlikte sağlanırken standart olarak sunulan ecodrive (servo motor) hidrolik sistem sayesinde uzun pişirme sürelerinde yüksek enerji tasarrufu sağlarsınız.

E-speed modelinde yeni makine serileri ile büyük baskı ağırlıklarında kısa çevrimler

İlk olarak 2013 yılında tanıtımı yapılan tamamı elektrikli 650 ton kapama gücündeki elektrikli kapama ünitesi ve hidrolik enjeksiyon gruplu makine serisi olan E-Speed serisi 90 mm vida çapına kadar üretilmekteydi.  Şimdi bu seri 120 mm vida çapına sahip yeni  enjeksiyon grubu ile daha büyük baskı ağırlıkları için çalışabilmektedir.

Engel E-speed 2015 sempozyumunda 50 gr’lık silikon kartuşunu 16 gözlü olarak “OTTO HOFSTETTER” kalıbı ile üretmiştir. 

800 gr’lık toplam baskı ağırlığı olan ürün 10 saniyenin altında bir çevrim zamanı ile üretilmiştir. 

Büyük tonajlı makineler: Co-enjeksiyon teknolojisi ile ofis koltuğu iskeleti 

Almanya’daki “Allgaier Kunststoffverarbeitung” firması 2 komponent sandviç prosesi konusunda uzmanlaşmış bir firmadır. 

Engel Duo 4400/700 model makinesi ile Wilkhahn firmasının yeni ofis koltuklarının iskeleti üretilecektir. 

Bu üretimde koltuğun oturağı ve arkalığı tek parça olarak yapılacağı için pek çok özelliği bir arada bulundurması gerekmektedir. 

Arkalık son derece sağlam olması gerekirken oturak bölümünün bazı bölgelerinin esnek olması gerekmektedir. 

Aynı zamanda üretilecek olan ürünün yüzey kalitesi son derece yüksek olmalıdır. 

Bütün bu sonuçlara ulaşmak için Co-enjeksiyon teknolojisi kullanılarak parçanın içi cam elyaflı poliamid malzemeden üretilirken dış yüzeyi katkısız poliamid malzeme ile üretilmektedir.

Düşük ağırlıklı parça üretiminde kompozit teknolojileri- “Light Weight Center” 

Engel fabrikası içerisinde yer alan düşük ağırlıklı kompozit teknolojileri geliştirme birimi ile fiber kompozit teknolojilerin geliştirilmesi ve için müşterileri ve üniversiteler ile birlikte çalışmaktadır. 

Partnerleri Fill ve Hennecke firmaları ile HP-RTM teknolojisi, adım adım V-duo 3550-/1100 model makine üzerinde kapsamlı bir şekilde anlatılmıştır.

V-duo ile kompakt üretim 

Özellikle Fiber takviyeli parçaları üretilmesi için geliştirilen V-duo makine serisi yüksek tonajda dikey makine kullanımı gerektiren uygulamalar için de son derece uygundur.

Konvensiyonel preslere göre son derece düşük maliyette olan V-duo serisi kompakt tasarımı ile söz konusu konvensiyonel preslere göre yarı yükseklikte ve %60 daha hafiftir.

Dört bölgeden de makineye erişim imkânı sağlan V-duo serisi otomasyon uygulamaları için uygundur. V-duo 3600 model (3600 ton) makinemiz izlenebilecektir.  

Tamamı elektrikli makine + LSR /Sıvı Silikon 

Yüksek hassasiyet, çapaksız üretim elastomer üreticilerinin birinci hedefidir. Bu amaca yönelik sıvı silikon malzemeden kulak tıkacı üretimi tamamı elektrikli e-mac 170-50 model makine ile yapılacaktır.

Laudenbach firması tarafından üretilen 4 gözlü kalıp kullanılacaktır. Makine üzerinde yer alan e-pic robot ile çıkan parçalar kalıp yüzeyinden alınacaktır.

Yüksek Tonaj Maksimum Performans

Engel Emotion serisi tamamı elektrikli makine ile tek kullanımlık cutlery (çatal+bıçak) üretimi yapılacaktır. 24 çift olarak üretilecek olan çatal bıçaklar ayrı ayrı paketlenecektir. 

Fiyat rekabetinin son derece yüksek olduğu sektör için çoklu kalıpları ihtiyaçları olan büyük makine tonajlarında ancak tamamı elektrikli makinede üretmek son derece önemlidir. 

500 ton tamamı elektrikli makine ile gerçekleşecek üretim hidrolik herhangi bir komponent gerektirmediği için tamamı elektrikli makine söz konusu üretim için en verimli çözümdür. 

4,5 sn çevrim zamanı ile üretilecek olan ürünler tamamen otomatik olarak üretilecek ve paketlenecektir. Otomasyon için çözüm ortağımız “Campetella” olacaktır. 

ENGEL plus – Bir makineden daha fazlası

Akıllı çözümler ENGEL müşteri hizmeti bölümünün sergi alanında bulunan ENGEL plus’ta geçmektedir. Bu durumda endüstri 4.0’ün ENGEL için bilinen bir söz olmadığı bilinmektedir ancak uzun zamandır birçok alanda günlük uygulama haline gelmiştir. Son ürün işleme hizmeti taleplerini ve yedek parçaların sipariş edilmesini kolaylaştırıp hızlandıran ve eklemeyi daha şeffaf hale getiren yeni bir ENGEL e-connect müşteri portalıdır. Aynı isme sahip müşteri uygulaması herhangi bir konumdan akıllı telefon ile doğrudan hizmet taleplerinin gönderilmesine izin vermektedir.

Uzman Köşedeki diğer bir akıllı çözüm ise ENGEL e-factory’dir; gerçek zamanlı tabanda üretim işlemlerinin kontrolü için ENGEL’in MES çözümleri ve ENGEL e-flomo, zeki soğutma suyu gözetimi ve kontrol sistemi makine kontrol ünitesine entegre edilir.

ENGEL e-connect’e ek olarak, iki uygulama daha sunulmaktadır: üretilen materyal ve parçalara göre enjeksiyon kalıplama makinelerinin yapılandırılması için ENGEL e-calc ve ENGEL plastyfine yalnızca kusurların tanımlanmasında operatörlere yardımcı olmaz ancak aynı zamanda fiziksel sebepleri ve olası teknik işleme çözümlerini tanımlamaktadır.

ENGEL için Industrie 4.0 üretim departmanındaki şahısları desteklemektedir. Hedef yalnızca makinelerin ve sistem çözümlerinin verimliliğini, etkinliliğini ve mevcudiyetini iyileştirmez aynı zamanda işlemlerin stabilite ve güvenliğini de arttırır.

Engel