Thursday, Sep 19th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji Polipropilen için ön ısıtıcılar

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Polipropilen için ön ısıtıcılar

Polipropilen polimerlerin tarih araştırmacıları Giulio Natta ve Karl Ziegler ile 1954 yılında başladı. Montecatini (daha sonra Montedison) tarafından İtalyan sektöründe ilk kez üretilen bu plastik malzeme başından beri büyük başarısıyla bilinir.

Polipropilen birçok uygulama arasında bugün bu ürünün gıda ambalaj sektörü için ve özellikle tek kullanımlık bardaklar giderek daha önemli hale gelmiştir. 

Termoform işleminden önce, malzeme, kalıp silindirden geçirilirek soğutulur ve rulo haline dönüştürülür. Tabakanın genişlik ve kalınlığı 0.2 ile 2 mm arasında değişebilir. Üretim işlemi sırasında, malzeme gevşemesi ve daha sonra şekillendirme istasyonuna girmeden önce gerekli yumuşaklık elde etmek için, kızılötesi ısıtma fırınında geçen dişli zincir ile kılavuzlara doğru Termoform makinesinin içine beslenmektedir.

Polipropilen dönüşümü sırasında, bu polimerin iki ana mekanik özelliklerinin hesaplarını almak gereklidir:

 Termal genleşme katsayısı

 Malzemenin özgül ısısı katsayısı

Polipropilen, termal genleşme katsayısı, üç kat daha büyük ve belirli bir sıcaklıkta APET’ten iki kat daha yüksekliğe sahiptir. Sonuç olarak, polipropilen işleme, istikrarlı ve niteliksel kalıplama işlemini elde etmek amacıyla ısıtma işlemi ve malzeme iç gerilimlerinin gevşemesine dikkat etmek önemlidir. Ekstrüzyon ve silindirleme prosesinden gelen malzemede polipropilenin ikinci kez yeniden ısıtılmasıyla gevşeme eğilimi gösterir. Zincir dişlerinde tutulan malzeme, sık sık, son ürünün estetik etki oluşturması işlemi esnasında dağıtmada düzensizliğe neden olabilir ve bu nedenle oluşum problemlerinde dalgalanmalar görülebilir. Bu dezavantajlarından kaçınmak için, termoform makinesinin taşıma zinciri üzerine yerleştirerek ve sonuç olarak levha çekirdeğinde homojen sıcaklık elde etmenden önce malzemenin “gerilim gevşemesine” izin vermek için folyo ön ısıtma için gerekli olan üniforma ısıtma işlemi önemlidir. 

Gerilim gevşemesi yavaş yavaş malzemenin önceden ısıtılmasıyla polipropilen doğal olarak zincire bloke edilmediğinden ısıtma sırasında eğilimi termoform işleminden önce “serbest” koşullar altında elde edilir. Bu nedenle, pazara farklı çözümler sunmak için özel ön ısıtıcılar üzerinde çalışıldı. Seksenlerin ortalarında bu yana, WM Ambalaj Makinaları SA çeşitli alternatifler geliştirerek bir dizi test gerçekleştirdi. (resim 1)

Büyük yararı sağlamış en son çözüm sıcak hava sirkülâsyonlu fırın oldu (Bkz. Resim 2 ve 3).

Özel bir ön-ısıtıcı yalıtılmış bir yapı ve termoform makinesinin girmeden önce ön ısıtma fazı esnasında sürekli tedavi edilen folyo çeşitli metre sağlayan iç kısmında yer alan mobil silindir oluşur ve bunlardan geliştirilmiştir. Isıtma bölmesinin içinde, ısıtılmış ve sıcaklık kontrollü bir 130 ° C arasında bir maksimum ısı elde bulunmaktadır. Ters kanatlara sahip bir iç yüksek performanslı burgu ve çarklı santrifüj fan yukarı hava akımını oluşturur. Buna ek olarak, “Tam hava dağıtım” olarak adlandırılan özel bir cihazı, sıcak hava akışının doğru bir dağılımını sağlamak için, fırının içindeki zemin üzerine monte edilir. 

Isıtıcı elektrikli ısıtma kontrollü direnç bir grup üzerinden gerçekleşir ve fırın içinde özel bir sonda ile kontrol edilir. Bu ön ısıtma ünitesi kontrol paneli ile donatılmış, tamamen özerk ve makara cihaz ve termoform ünitesi arasındaki kolaylıkla monte edilebilir. PH fırın müşteriler fabrikada mevcut makinelerde yüklü olabilir. (Bakınızı Resim 5 )

WM sırasıyla 920mm’den 1.100 mm arasında değişen, güç ve folyo maksimum boyut genişliği farklı olan PH 920 ve PH 1100 model sunuyor. Bu ön ısıtıcılar önemli ölçüde son yıllarda geliştiğini ve PH serisinin son nesil WM fabrikasında yılda yapılan deneyimler ve testlerin sonucudur. Daha önce de belirttiğimiz gibi, yalıtım elemanı mümkün olan en yüksek enerji tasarrufu ile maksimum performans sağlayan yüksek önem taşımaktadır. Bu standart fırınlar odasının izolasyon 80 mm kalınlığa sahip olduğunu vurgulamak önemlidir. 

Bu malzeme girerken çift silindirler biriminin oluşan beslenme rulo, bir üst dikey konuma hizalanmış olduğunu söylemek de önemlidir. Bu operatör tarafından folyo hızlı ve kolay bir besleme, daha sonra, iki rulo grubunun bir (resim 4), ısıtma odası içinde mümkün olan en iyi dağılımı ile malzemenin konumlandırılması için aşağı doğru hareket sağlar.

Zaten ön ısıtıcılar bu tür kullanım müşterilerimizden aldığımız geri bildirimler kesinlikle olumlu ve bu deneyimlerin yüksek performans ve en kaliteli bitmiş ürünler sağlanması polipropilen malzemelerin işlenmesi sırasında bu cihazın kullanımını öneriyoruz

WM Wrapping / İsviçre