Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji Maksimum performans ile minimum enerji

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTÄ°K ENJEKSÄ°YON MAKÄ°NELERÄ°

Maksimum performans ile minimum enerji

 

Uzun vadeli başarı ve rekabet gücünün verimlilik ile olan ilişkisi giderek güçlenmektedir. Özellikle de enerji verimliliği kaydadeğer bir şekilde daha önemli hale gelmiştir. Enjeksiyon makine üreticisi ve sistem tedarikçisi olan ENGEL AUSTRIA büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Teknolojik talepleri eksiksiz karşılayan çözümler geliştirirken ekonomik açıdan verimli ve sürdürülebilir olmak amaçlanmaktadır.   

Enerji verimliliği ENGEL için yeni bir konu değildir. Schwertberg merkezli firma enerji kayıplarını önleme amacıyla hidrolik enjeksiyon makinelerine yönelik bir enerji tasarrufu konseptini 1989 yılında zaten geliştirmiştir. Ancak bu konsept o tarihlerde yalnızca birkaç müşterinin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Geçtiğimiz birkaç yılda enerji fiyatlarının hızla yükselmeye başlaması ve sürdürülebilir çözümlere gösterilen eğilimin artmasını takiben enerji verimliliği plastik üreticilerinin asıl sorunu haline gelmiştir.

Enerji kaybını önleme

ENGEL 2008 yılında servo-hidrolik ecodrive ile nihayet turnayı gözünden vurmuştur. Makinenin türüne ve uygulamaya bağlı olarak, enerji tasarrufu seçeneği sayesinde hidrolik enjeksiyon makinelerinin enerji tüketimini yüzde 30-70 arasında düşürmektedir. Ecodrive optimize edilmiş enerji tasarruflu servo-hidrolik işletim teknolojisinde en üst seviyeyi temsil etmektedir fakat temel ilkesi 1989 yılında geliştirilen çözümden çok da farklı değildir: Pompa hızı mevcut durumda gereksinim duyulan enjeksiyon makinesi akslarının hızına bağlıdır. Bir makine boşta çalışıyorken – örneğin soğutma aşaması gibi– makinenin hareketsiz olduğu aşamalarda pompa da çalışır durumda değildir ve bu sayede enerji tüketmez. Enerji kayıpları, özellikle de ufak çaplı makinelerde, öylesine azalmıştır ki hidrolik yağı yalnızca asgari seviyede ısınır. Enjeksiyon makinesinin enerji açısından ne kadar verimli olduğu hidrolik yağının sıcaklığına bakarak anlaşılabilir. 

ENGEL ecodrive sayesinde hidrolik enjeksiyon makinelerini geleceğe uygun bir hale getirmeyi de başarmıştır. Kalıplar için herhangi bir şekilde hidrolik ihtiyacı varsa – örneğin hidrolik maça sistemi– ecodrivelı bir hidrolik makinenin toplam enerji tüketimi hidrolik yardımcı birimli tam elektrikli bir makine ile kıyaslandığında daha iyi olabilir. Önemli olan toplam verimdir. ENGEL her ihtiyaca göre  kusursuz sistem çözümü sunabilmek için çok geniş bir yelpazede hidrolik, tam elektrikli ve hibrit makineleri hazır bulundurmaktadır. 

Enerji verimliliği ve yüksek performans birarada 

Tam elektrikli enjeksiyon modülleri alanında ENGEL sektöre öncülük etmektedir. 2002 yılında uygulamaya konulan ENGEL e-motion sayesinde ENGEL tam elektrikli makine serisini piyasaya çıkartan ilk Avrupalı tedarikçilerden biri olmuştur ve e-motion belirli alanların kendine has gereksinimlerini karşılamak için o günden bu güne sürekli geliştirilmekte ve optimize edilmektedir. Bunun sonucunda, ENGEL e-cap makine serisi ambalaj sanayisindeki hızlı çalışan uygulamalar için iyileştirilmiştir. Optimum enerji verimliliği ve maksimum performansı bir araya getirmektedir. Örneğin, ENGEL e-cap 420 tonluk modelinde 96 gözlü bir kalıp kullanarak pet  şişeleri için saatte 130.000’den fazla kapak imal etmektedir. Öte yandan, bu uygulama için daha önce kullanılan hidrolik enjeksiyon makinelerine oranla yüzde 55 daha az enerji tüketmektedir. 

Her uygulama için tümüyle ayarlanmış drive teknolojisinin haricinde, enjeksiyon enerji verimliliğinde pay sahibi olan çok sayıda başka faktörler de vardır. Bunlardan bazıları ısı yalıtım ceketi, makine bileşenlerinin elverişli tasarımı ve kilitleme kuvveti seçimidir. Makine ne kadar ufak olursa enerji tüketimi de o kadar az olur. ENGEL kolonsuzluk özelliği sayesinde rakiplerine göre daha büyük kalıpları kolaylıkla bağlama özelliği sunarak enerji verimliliği sağlar.

ecodrive inside: ENGEL tarafından dünya çapında dağıtılmış tüm hidrolik enjeksiyon makinelerinin yüzde 60’tan fazlası ecodrive içermektedir. Eşit olarak ecodrive yerleştirilmiş makinelerde ENGEL’in başarı oranı yüzde 70’tir. 

Pet şişe kapaklarının üretiminde kullanılan tam elektrikli makine serisi ENGEL e-cap optimum enerji verimliliği ile maksimum performansı bir araya getirmektedir. 

Engel Enjeksiyon