Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji Hassas üretimde dozajlama ünitelerinin yeri

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTÄ°K ENJEKSÄ°YON MAKÄ°NELERÄ°

Hassas üretimde dozajlama ünitelerinin yeri

 

Modern plastik endüstrisinde, boyalı hammadde kullanmak yerine şeffaf hammadde kullanarak renklendirme işlemini makine yanında yapmak, maliyet ve daha hassas ürün kontrolü açısından giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle PLASTIC SYSTEMS güvenilir, hassas bir karışım için volumetrik ve gravimetrik dozajlama olmak üzere 2 alternatif çözüm sunmaktadır. 

Volumetrik dozajlama

Volumetrik dozajlama ünitesi, plastik üretim makinesinin (enjeksiyon, extruder, şişirme..) hammadde giriş boğazına bağlanmaktadır. Masterbatch beslemesi bir adet vida, kovan sistemi ile ayarlanmaktadır. Masterbatch besleme vidasının hızı, enjeksiyon prosesinde kendi kumanda panosu tarafından, enjeksiyon vidasının emiş zamanına ve hızına göre otomatik olarak, ekstrüzyon prosesinde ise ekstruderden aldığı 0-10v sinyale göre vidanın dönüş hızı doğrultusunda kendi hızını ayarlar. Bunun için, enjeksiyon makinenizin vida hareket kontaktörüne paralel olarak bağlanır. Böylece enjeksiyon makinesinin devreye alınması ve rejime oturtulması sırasında yapılan ayarlardan etkilenmez. Yapılması gereken sadece masterbatch yoğunluğunu, basılacak parça ağırlığını ve masterbatch oranını girmektir. 40 adet hafızaya sahiptir. Kalıbınıza göre bir kere ayar yapılır ve kaydedilir. Daha sonra hangi kalıp ile çalışılacaksa kalıbınıza göre uygun parametreler hafızadan otomatik olarak çağırılır. Böylelikle her kalıp değişiminde yeniden manüel olarak ayarlama yapmak gerekmemektedir. 

Makine boğazına bağlanan parçada izleme camı mevcuttur. Böylece masterbatch besleme zamanı ve miktarı camlı bölmeden izlenebilir. Vida ve kovan grubu belirli bir açıdan monte edilmiştir. Bu grup üzerinde bulunan bir vana sayesinde, enjeksiyonun bir baskısında gönderilen masterbatch oranı boğaza gitmeden dışarıya alınabilir, böylelikle kalibrasyon ve kontrol yapılabilir. 

Farklı çap ve hatvelerde vidalar kullanılarak masterbatch kullanım miktarında 0,96kg/saat – 800kg/saat gibi çok geniş bir aralığı yakalamak mümkündür. Cihazın haznesi, vidası ve kontrol sistemi aynı gövde içerisindedir. Dolayısıyla daha az yer kaplamaktadır. Ayrıca standart gövde bağlantı sistemi sayesinde, 2 adet dozajlama herhangi bir ilave ekipman gerekmeden aynı gövdeye bağlanıp çalıştırılabilmektedir.  

Gravimetrik dozajlama

Çok daha hassas dozajlama için, gravimetrik yöntem ile çalışan dozajlama üniteleri kullanılmaktadır. Plastic Systems firması, gravimetrik dozajlama konusunda çok büyük  tecrübelere sahip olup, bu cihazı ilk üreten firma olan MAGUIRE – USA ile ortak çalışmaktadır. 

Gravimetrik dozajlama sisteminde karıştırılacak malzemeler çok hassas bir şekilde tartılmakta ve istenilen oranlarda karıştırılmaktadır. Dolayısıyla volumetrik cihazlara göre çok daha hassas bir karışım elde edilmektedir. 

Plastic Systems firması 76 farklı modelde gravimetrik dozajlama ünitesi önerebilmektedir. Bazı modellerde 12 farklı malzemenin aynı anda karıştırılması ve 2.270 kg/saat gibi çok yüksek kapasiteli üretim hatlarına bu uygulama yapılabilmektedir. 

Gravimetrik dozajlamaların başlıca özellikleri şunlardır

• Karıştırılacak malzemelerin ağırlıkları ölçü kıstasıdır. 

• Doğruluk ve kesinlik sürekli olarak gözlenir 

• Yeni mikro-titreşim kontrol sistemi sayesinde çok çok küçük oranlarda dozajlama imkanı sağlar (3-4 adet masterbatch gibi.) 

• Üretim makinasının oluşturabileceği vibrasyondan etkilenmez

• Gravimetrik dozajlama ünitesi direkt olarak makinanın boğazına bağlanabilir. 

• Her bir parti devamlı olarak mükemmel ve hatasız karışım sağlamaya yönelik bir düzeltme programı vasıtasıyla takip edilir 

• Sistem, renk ve katkı yüzdeleri girildiğinde otomatik olarak çalışmaya başlar 

• İlave mikser ile homojen karışım sağlanır 

Murat Ä°nce - Sena Makine