Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Products Teknoloji K 2013’te 4 yeni makine ile kalıplama gösterisi ASB’nin 35 senelik deneyiminin sergisi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTÄ°K ENJEKSÄ°YON MAKÄ°NELERÄ°

K 2013’te 4 yeni makine ile kalıplama gösterisi ASB’nin 35 senelik deneyiminin sergisi

 

Dünyanın lider PET ambalaj ve tek kademeli enjeksiyon gerdirmeli şişirme makineleri üreticilerinden Nissei ASB Machine Co., Ltd. (Merkez Ofis: Komoro-shi, Nagano-ken; Başkan: Kota Aoki), 16-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen K2013 fuarına katıldı. Fuar boyunca, 3 yeni modeli içeren toplam 4 makine sergilendi.

Sergilenen makineler:

PF24-8B (24 gözlü modeli) – 1,5 litreye kadar olan şişeler için yüksek ürün çıktısı ile seri üretim 1,5 kademeli enjeksiyon gerdirmeli şişirme makinesi

PF24-8B (12 gözlü modeli) – 5 litreye kadar olan şişeler için yüksek ürün çıktısı ile seri üretim 1,5 kademeli enjeksiyon gerdirmeli şişirme makinesi

HSB-2M – 4 litreye kadar olan ısıya dayanıklı kavanozlar için 2 kademeli ısı ayarlı gerdirmeli şişirme makinesi

ASB-12M – Geniş ürün yelpazesine sahip, konpakt, 1 kademeli enjeksiyon gerdirmeli şişirme makinesi

Bu sene 19.’su olacak şekilde her üç senede bir düzenlenen K Fuarları dünyanın en büyük uluslararası plastik fuarı olma özelliğini taşıyor. 2010 yılından düzenlenen son K Fuarı tüm dünyadan toplamda 220.000 ziyaretçi çekmişti.

Bu seneki K Fuarının Nissei ASB için bir diğer önemi de firmanın PET ambalaj sektöründeki 35. senesini kutlayacak olması. Bu çerçevede, ASB, geçen fuarlardakinden 1,5 kat daha büyük bir stant alanında, yeni jenerasyon ambalaj kalıplama sistemlerini tanıttı. Odak noktasında ise ASB teknolojisini tanıtan şişe numuneleri ve üretim kapasiteleri ile özel teknolojiler kullanan makineler oldu.

K 2013 Fuarında sergilenen makineler aşağıdaki gibidir:

PF24-8B (24 gözlü modeli)

PF24-8B, ASB’nin PF serisi makinelerine eklediği en prestijli modeli olup; makine, son ürünü direkt hammadden, çok az bir yer kaplayarak üretmektedir. PF24-8B yüksek üretim hızına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Düşük gramajlı 500 ml’lik su şişelerinden saatte 9000 şişe üretebilmektedir. Bu değerler ile ASB’nin ürün yelpazesi içersindeki en hızlı makine ünvanını almaktadır. Öne çıkan diğer avantajları ise, üretim kapasitesine kıyasla, kapladığı nispeten düşük alan ile büyük enerji tasarrufu sağlayan elektrik-hidrolik sistemlerinin karışık olarak kullanıldığı E-tech1  teknolojisi. Üretim kapasitesi, ASB’nin şu andaki PF8-4B modeline kıyasla tam 3 kat arttırılmış olup, buna nazaran sadece 1,5 kat fazla zemin alanına ihtiyaç duymaktadır.

Fuar esnasında tanıtım amaçlı olarak 500 ml hacminde, 26 mm boyun ölçüsüne sahip 9,8 gr’lık su şişeleri 9.000 şişe/saat’lik bir kapasite ile üretilecektir.

PF24-8B (12 gözlü modeli)

Yeni PF24-8B modelinin bir diğer kilit noktalarından biri ise iki farklı makineye dönüştürülebilme özelliğidir. Ya 24 enjeksiyon + 8 şişirme kalıplı olacak şekilde ya da 12 enjeksiyon + 4 şişirme kalıplı olacak şekilde, en fazla 1,5 lt’lik veya 5 lt’lik şişelerden üretilebilecek şekilde yararlanılabilmektedir. Bu doğrultuda, bir PF24 modeli, 5 lt’lik şişelerden üretebilecek şekilde 12 caviteli bir model hâline de dönüştürülebilmektedir. Buna ek olarak, opsiyonel kalıp seçenekleri ile, bu model, takma kulplu şişeleri de üretebilecek şekile dönüştürülebilmektedir. Bu özelliği ile PF24-8B çok geniş bir ürün seçeneği sunup ileride ürün yelpazesini genişletmeyi düşünen üreticilere de hitap etmektedir.

Fuar esnasında tanıtım amaçlı olarak 5 lt hacminde, 48 mm boyun ölçüsüne sahip 83 gr’lık PET yemeklik yağ şişeleri 2.400 şişe/saat’lik bir kapasite ile üretildi.

HSB-2M

K 2013 Fuarında bir diğer ilk kez görücüye çıkartılacak model olan HSB-2M, 4 lt kapasiteye kadar 110 mm’lik boyun ölçüsüne sahip, ısıya dayanıklı PET kavanozları üretebilen, 2 kademeli -hazır preformdan son ürünü elde eden- şişirme makinesidir.

Bu makinede üretilen ısıya dayanıklı PET kavanozları hem sıcak dolum uygulamalarına hem de reçel, turşu, makarna sosları vb. ambalaj içinde pastörize olması gereken ürünler için uygun olmaktadır. Bu makine ile sektör tarafından ihtiyaç duyulan en geniş boyun ölçüsüne sahip -110 mm- kavanozları da üretebilmek mümkün olmaktadır.

Mevcut HSB-6M modeli -6 gözlü üretim ile 350 ml’ye kadar 63 mm’lik boyun ölçülerine sahip kavanoz üretimi yapabilen model- ile birlikte, ASB, müşterilerini ısıya dayanıklı PET kavanozlar konusunda da çok geniş bir ürün yelpazesi seçeniği sunarak memnun etmeyi başarmaktadır.

Fuar esnasında tanıtım amaçlı olarak 950 ml hacminde, 82 mm boyun ölçülerine sahip 66gr’lık PET ısıya dayanıklı kavanozlar 1.440 şişe/saat’lik bir kapasite ile üretildi.

ASB-12M

ASB-12M modeli küçük boyutlarına karşılık çok geniş bir ürün seçeneği sunan tek kademeli enjeksiyon gerdirmeli şişirme makinesidir (bu model direkt hammadden son ürünü çok ufak bir alan işgal ederek üretebilmektedir).  PET, PP, PC, PEN, PS, PPSU, PLA ve geri-dönüşümlü PET’ten faydalanabilerek, kozmetik, likör, gıda, ilaç vb. uygulamalara hitap edebilecek ambalaj üretebilmektedir.

ASB-12M modelinde 2 adet servo sürücülü hidrolik pompadan faydalanılmıştır. Bu sebepten, aynı segmentteki makinelere kıyasla %20’ye varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Enerji tasarrufunun yanı sıra, ses ve titreşim değerlerinde de büyük bir azalma yakalanmıştır. 12M’in ses ve titreşim değerleri, ASB’nin tamamen elektrik ile çalışan ASB-15N/10E modelinin sahip olduğu değerler ile neredeyse aynıdır. Daha sessiz ve titreşimsiz bir üretim, yine aynı segmentteki diğer hidrolik bazlı makinelere kıyasla daha uzun makine ömürünü ve daha düşük bakım masraflarını beraberinde getirmektedir. Mevcut olan ASB-50MB 3. versiyon ve ASB-12N/10 modelleri için üretilen kalıplar aynı zamanda ASB-12M modelinde de kullanılabilmektedir. Bu uyumluluk, ilgili ASB modellerini kullanan müşteriler için de büyük bir avantaj doğurmaktadır.

Fuar esnasında tanıtım amaçlı olarak 350 ml hacminde, 61 mm boyun ölçülerine sahip 25gr’lık PET mumluklar 600 şişe/saat’lik bir kapasite ile üretildi.

ErensoyÂ